Mai multe categorii de personal din domeniul sănătății ar putea rămâne fără vouchere de vacanță

Asociația Studenților și Medicilor Voluntari

Federaţia Sanitas a anunțat, vineri, că Ministerul Sănătăţii nu mai vrea să finanţeze voucherele de vacanţă, mai multe categorii de personal fiind vizate de un proiect de Ordonanţă de Urgenţă.

„Ministerul Sănătăţii nu mai vrea să finanţeze voucherele de vacanţă! Un proiect de O.U.G. al Ministerului Sănătăţii taie finanţarea pentru acordarea voucherelor de vacanţă în cazul mai multor categorii de personal: angajaţii care efectuează gărzi în UPU/CPU în baza unui contract de muncă cu tip parţial; rezidenţii; personalul UPU care participă la intervenţii SMURD; cabinete de medicină sportivă, cabinete de medicină legală, de planning familial, TBC, LSM, UPU, programe tip HIV/SIDA, programe pentru distrofici, personalul care desfăşoară activitate de cercetare ştiinţifică”, transmite, vineri, Federaţia Sanitas.  

Sindicaliştii reclamă că, în opinia ministerului, ”aceşti angajaţi nu au nevoie de odihnă, deci nu mai este necesar să primească acele vouchere de vacanţă care susţin recuperarea capacităţii de muncă după activitatea depusă pe parcursul unui an”.  

„Şi aceasta în condiţiile în care legea actuală spune clar: ”instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat” (art.1 alin. 2 din OUG 8/2009). La fel şi Legea sănătăţii (Legea 95/2006) care menţionează la fel de limpede că ministerul trebuie să finanţeze acordarea voucherelor de vacanţă pentru aceste categorii de salariaţi”, au mai transmis sindicaliştii.  

Aceştia acuză că Ministerul Sănătăţii nu este la prima „abatere”.  

„Se pare că a pus ochii de mai mult timp pe voucherele de vacanţă ale anumitor categorii de angajaţi din sistem, iar Federaţia SANITAS a fost nevoită să facă mai multe demersuri pentru a împiedica discriminarea lor”, a mai transmis Federaţia Sanitas.  

Sindicaliştii reamintesc că, în mai 2022, semnalau ministerului că angajaţii care lucrează în UPU/CPU nu primesc vouchere de vacanţă pentru că autoritatea centrală şi conducerile spitalelor nu se înţeleg cu privire la cine este obligat prin lege să asigure finanţarea. 

„Pe parcursul unor întâlniri din ultimele luni cu ministrul Sănătăţii şi cu secretarul de stat pe probleme de dialog social, SANITAS a adus toate argumentele legale pentru a arăta că ministerul, în calitate de ordonator principal de credite, trebuie să pună la dispoziţie fondurile necesare acordării voucherelor. La momentul acela, autorităţile au înţeles logica juridică a argumentării noastre şi au promis că vor rezolva situaţia. Constatăm acum că rezultatul este contrar. ”Logica” interesului financiar bate legea”, au mai transmis sindicaliştii.  

Aceştia avertizează că la şedinţa Comisiei de dialog social nu vor vota modificarea Legii sănătăţii în sensul propus de acest proiect.  

„Vă solicităm o modificare a legislaţiei care să permită tuturor angajaţilor din sistemul sanitar, fără discriminare, să beneficieze de vouchere de vacanţă finanţate de la bugetul de stat, la fel ca oricare altă categorie de salariaţi plătiţi din fonduri publice”, au mai transmis sindicaliştii.  


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Poza care a pus Poliția Română pe jar. Au făcut ceva greșit polițistele?

vin aug. 19 , 2022
Poliția Română a deschis o anchetă după ce pe rețelele de socializare a apărut o poză cu două polițiste care a devenit virală. Cele două apar la cafea şi ţigară, îmbrăcate în uniformă, dar imaginea a stârnit ironii şi comentarii legate de aspectul poliţistelor. Una dintre femei este încălţată cu sandale, […]

V-ar putea interesa și: