Mai multe telefoane mobile au o vulnerabilitate care permite unui atacator să le compromită de la distanță

Samsung S22. Foto: samsung.com

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează, vineri, asupra unor vulnerabilităţi critice care afectează dispozitive mobile cu sistem de operare Android. Cele mai grave patru vulnerabilităţi permit unui atacator să compromită de la distanţă un telefon, fără nicio interacţiune cu utilizatorul, dacă cunoaşte numărul de telefon.

„La sfârşitul anului 2022 şi începutul anului 2023, Project Zero a raportat optsprezece vulnerabilităţi 0-day în modem-urile Exynos produse de Samsung Semiconductor. Din testele efectuate de Project Zero, cele mai grave patru vulnerabilităţi (CVE-2023-24033CVE-2023-26496CVE-2023-26497 şi CVE-2023-26498) permit unui atacator să compromită de la distanţă un telefon, fără nicio interacţiune cu utilizatorul, şi necesită doar ca atacatorul să cunoască numărul de telefon al victimei. Cercetătorii sunt de părere că atacatori calificaţi ar putea crea rapid un exploit operaţional pentru a compromite dispozitivele afectate”, a transmis, vineri, DNSC, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că celelalte paisprezece vulnerabilităţi conexe (CVE-2023-26072, CVE-2023-26073, CVE-2023-26074, CVE-2023-26075, CVE-2023-26076 şi alte nouă vulnerabilităţi cărora nu li s-au atribuit încă ID-uri CVE) nu sunt la fel de grave, deoarece acestea necesită posibilitatea ca un operator de reţea mobilă să fie rău intenţionat, fie ca un atacator să aibă cu acces local la dispozitiv.

„Anunţurile Samsung Semiconductor oferă lista chipseturilor Exynos care sunt afectate de aceste vulnerabilităţi”, au mai transmis specialiştii.

Potrivit acestora, pe baza informaţiilor de pe site-urile web publice, care cartografiază chipseturile cu dispozitivele, produsele afectate includ probabil:

  • Dispozitive mobile de la Samsung, inclusiv cele din seriile S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21s, A13, A12 şi A04;
  • Dispozitive mobile de la Vivo, inclusiv cele din seriile S16, S15, S6, X70, X60 şi X30;
  • Dispozitivele din seriile Pixel 6 şi Pixel 7 de la Google; şi orice vehicule care utilizează chipset-ul Exynos Auto T5123.

„Este de aşteptat ca termenele de aplicare a patch-urilor să varieze în funcţie de producător. De exemplu, dispozitivele Pixel afectate au primit un patch de remediere pentru toate cele patru vulnerabilităţi în actualizarea de securitate din martie 2023. Între timp, utilizatorii cu dispozitive afectate se pot proteja de vulnerabilităţi prin dezactivarea apelurilor Wi-Fi şi a apelurilor de voce prin LTE (VoLTE) în setările dispozitivului, deşi posibilitatea de a modifica această setare poate depinde de operatorul dvs. de telefonie.Utilizatorii sunt încurajaţi să îşi actualizeze dispozitivele cât mai curând posibil, pentru a se asigura că rulează cele mai recente versiuni care rezolvă atât vulnerabilităţile de securitate dezvăluite, cât şi cele nedezvăluite”, au mai transmis specialiştii DNSC.

Potrivit acestora, cercetătorii publică informaţii despre vulnerabilităţile de securitate documentate la o anumită perioadă de timp după ce le raportează unui furnizor de software sau hardware.

„În unele cazuri rare, în care echipa a apreciat că atacatorii ar beneficia semnificativ mai mult decât cei care ar trebui să de protejeze de aceste vulnerabilităţi, dacă o vulnerabilitate ar fi dezvăluită, aceştia au făcut o excepţie de la politică şi au amânat divulgarea. Datorită unei combinaţii foarte rare a nivelului de acces pe care îl oferă aceste vulnerabilităţi şi a vitezei cu care ar putea fi creat un exploit operaţional fiabil, Project Zero a decis să facă o excepţie de politică pentru a amâna divulgarea celor patru vulnerabilităţi care permit executarea de cod de la distanţă”, a mai precizat DNSC.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România: „Constanța este unul dintre cele mai dinamice orașe din Uniunea Europeană”

vin mart. 24 , 2023
Kathleen Kavalec, Ambasadorul SUA în România, a călătorit la Constanţa, pe 24 martie, pentru a sublinia importanţa interacţiunilor regionale, continuarea cooperării în domeniul securităţii şi schimburile comerciale şi investiţiile în creştere, a anunțat Ambasada SUA. Întâlnirile avute s-au concentrat asupra evoluţiilor politice şi economice din regiune, a schimburilor comerciale, a […]

V-ar putea interesa și: