Maia Sandu câștigă alegerile din Republica Moldova: un semnal puternic către Moscova și un pas hotărât spre Europa

Maia Sandu. Sursă foto: Facebook
Maia Sandu. Sursă foto: Facebook

Rezultatul recentelor alegeri prezidențiale din Republica Moldova a adus victoria pentru Maia Sandu, un lider pro-european cunoscut pentru viziunea sa de modernizare și consolidare a democrației.

Acest moment istoric marchează nu doar o schimbare de lideri, ci și un semnal ferm transmis către Moscova, sugerând un viraj decisiv al Moldovei către Vest.

Victoria diasporei: cheia triumfului Maiei Sandu

Deși contracandidatul Alexandr Stoianoglo, sprijinit de forțele pro-ruse, a obținut o victorie relativă pe teritoriul Republicii Moldova cu un avans de 30.000 de voturi, puterea diasporei s-a dovedit a fi factorul decisiv. Maia Sandu a câștigat 82% din voturile din diaspora, adunând peste 200.000 de buletine în plus față de Stoianoglo. Acest avans i-a asigurat un scor final de peste 55%, la momentul numărării majorității voturilor.

La scurt timp după miezul nopții, Maia Sandu a apărut în fața presei din Chișinău, cu un discurs reținut, dar emoționant. Într-o demonstrație de unitate, a mulțumit tuturor cetățenilor care au participat la vot, indiferent de alegerea lor. „Voi ați salvat Moldova!”, a afirmat Sandu, subliniind că această victorie reprezintă o lecție de democrație.

Mesajul către cetățeni: o președintă pentru toți moldovenii

Maia Sandu a subliniat că va fi un președinte al tuturor moldovenilor, abordându-și electoratul și în limba rusă pentru a accentua acest punct. De asemenea, a apreciat atitudinea contracandidatului său, care a făcut apel la solidaritate și a recunoscut importanța utilizării acestei energii în beneficiul comun al țării.

Diaspora: un simbol al legăturii cu Moldova

Un punct esențial al discursului său a fost referirea la diaspora, pe care Sandu a descris-o ca fiind „uimitoare” și un exemplu de patriotism. Peste 330.000 de cetățeni moldoveni din diaspora au votat, ceea ce a dus la un rezultat fără precedent. „Diaspora ne-a arătat că Moldova bate în piepturile lor la fel de puternic precum bate în piepturile noastre, cei de acasă”, a spus Sandu cu emoție.

O schimbare de ton: promisiuni și recunoașterea provocărilor

Într-un discurs mai nuanțat față de tonul campaniei, Maia Sandu a recunoscut că a auzit și criticile venite din partea electoratului și a promis că va accelera eforturile pentru a îmbunătăți viața cetățenilor. „Am auzit toate vocile, inclusiv cele critice”, a declarat ea, accentuând că democrația trebuie consolidată.

Reacțiile internaționale și semnificația victoriei

Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară. Lideri europeni precum Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen au felicitat-o pe Sandu pentru victoria sa, considerând că aceasta simbolizează un pas important pentru viitorul european al Moldovei. Macron a subliniat importanța triumfului democrației asupra „ingerințelor și manevrelor”, în timp ce von der Leyen a exprimat dorința de a continua cooperarea pentru viitorul european al Moldovei.

Premierul polonez Donald Tusk a mers și mai departe, menționând explicit interferența Rusiei în alegeri și considerând victoria Maiei Sandu ca o dovadă a rezistenței moldovenilor în fața presiunilor externe.

O nouă etapă în conflictul de influență între UE și Rusia

Victoria Maiei Sandu este privită ca o lovitură semnificativă la adresa Kremlinului, în contextul unui conflict tot mai pronunțat între influența Rusiei și cea a Uniunii Europene în regiune. Alegerile din Republica Moldova au fost considerate un teren de luptă simbolic, mai ales pe fondul războiului din Ucraina și al eforturilor Moscovei de a-și menține influența în fostele republici sovietice.

Publicații precum The Guardian și BBC au remarcat că această victorie marchează o alegere simbolică între Europa și Rusia. BBC a subliniat că alegerile au fost perturbate de incidente precum alertele cu bombă în mai multe orașe europene, dar că moldovenii au rămas fermi în decizia lor.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Operațiune de amploare: 131 de percheziții pentru destructurarea unei rețele care vindea arme ilegale către clanuri violente

lun nov. 4 , 2024
Poliţiştii fac în această dimineaţă (4 noiembrie) 131 de percheziţii în Bucureşti şi în şase judeţe, fiind vizată o grupare care vindea arme de foc fără marcaje de identificare, asamblate prin utilizarea de componente aparţinând mai multor producători din Turcia, unor clanuri sau unor persoane cunoscute cu un comportament violent, […]

V-ar putea interesa și: