Mamaia, de la stațiunea regilor la stațiunea fițelor

Prințul Philip și Regele Mihai. Sursă foto: Arhivele Naționale

În anul 1928, în pe atunci tânăra stațiune Mamaia, doi prinți își făceau vacanța. Este vorba despre prințul Philip, care avea apoi să devină soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, și Mihai, rege al României. Ambii s-au stins din viață, primul, recent, Mihai, în 2017.

În 1926 fusese inaugurată și vila regală din Mamaia. Deși Regina Maria descoperise între timp frumusețea Balcicului, vila a fost folosită de Regina Elena și de Regele Mihai, care și-a petrecut aici o parte din vacanțele copilăriei.

Sursă foto: Arhivele Naționale

Strălucirea regală a stațiunii a apus. Poate cel mai izbitor semn a venit zilele trecute, când pasarela construită în dreptul Cazinoului, inaugurată pe 15 august 1935, a început să fie acoperită cu nisip, pentru că autoritățile din România nu au știut cum să facă să o readucă la viață. Fusese inaugurată chiar de Regele Carol al II-lea. În perioada interbelică, aici era deschis singurul bar maritim din Europa, o bijuterie a litoralului românesc. Pasarela regală a fost lăsată în paragină după 1989.

Sursă foto: Claboo Media

Mamaia a fost transformată, în timp, într-un cartier al Constanței, din ce în ce mai aglomerat, plin de betoane și fițe. În timpul comunismului, și-a păstrat o oarecare decență. Apoi au venit capitalismul, investitorii și dorința de a face bani. Au urmat și 20 de ani de Radu Mazăre, playboy-ul PSD care promova oficial Mamaia ca pe un loc unde poți să vezi „păsărici”. Nu genul acela care zboară prin aer. Au urmat carnavaluri și tot felul de evenimente care puneau accentul pe „distracție”, pe muzică dată la maximum toată noaptea. Spațiile verzi au dispărut văzând cu ochii, iar mulți dintre turiștii care vin aleg cluburile unde șampania poate să coste mai mult decât salariul mediu pe un an de zile. Mamaia a ajuns un loc unde să-ți afișezi mașinile de lux, unde să faci poză la nota de plată, ca s-o vadă toată lumea pe Facebook sau Insta, unde kitsch-ul a învins.

Stațiunea regală a murit.

Mamaia a fost dată în folosință în iunie 1906, după ce primarul de atunci al Constanței, Ion Bănescu, a avut ideea – controversată în zonă, de a realiza niște băi. Inaugurarea oficială a staţiunii a avut loc pe 22 august, când două trenuri pline de personalităţi au venit de la Constanţa. Între 20 iunie şi 1 septembrie, Mamaia a fost vizitată de 45.000 de persoane, de trei ori populaţia Constanţei de la acea vreme.


energia residence
sprijina-jurnalismul-independent

Un comentariu

  • Sunteti in eroare, Mamaia e in continuare a regilor- manelelor, prostituatelor, hotilor, beizadelelor……

Leave a Reply

Your email address will not be published.