
În Consiliul Județean Constanța, jocurile politice și manipulările sunt la ordinea zilei. Astăzi vă prezentăm două cazuri.
Cazul 1
Ședința de ieri a Consiliului Județean nu s-a ținut din cauza lipsei de cvorum.
Cum s-a ajuns aici?
Am întrebat mai mulți politicieni și am aflat ce s-a întâmplat. În opinia noastră, am avut parte de manipulări și jocuri de putere pe spatele constănțenilor.
Mihai Lupu, președintele în funcție al CJC, a declarat că nu s-a întrunit cvorumul și a anulat ședința. În sală erau șase consilieri. 30 au absentat, a spus Lupu.
Lucrurile stau însă așa: din cei 30 care nu au fost în sală, 27 au făcut solicitări pentru a participa la ședință on-line.
„Solicitările au fost făcute așa cum s-au făcut și în ultimii patru ani, pe grupul de WhtasApp.”, ne-a spus un politician.
Consilierii județeni nu au primit răspuns. Prin urmare, au început să sune, să întrebe ce se întâmplă.
Cu 20 de minute înainte, li s-a spus că nu pot intra online.
Lupu a spus, înainte de a anula ședința, că nu a primit o solicitare scrisă. Ce nu a spus este că, timp de 4 ani, procedura a fost alta și a fost în regulă.
Cei 27 de care vorbim fac parte din toate partidele.
Cazul 2
Nu este însă singurul joc politic din CJ. Al doilea, mai important, are legătură cu realizarea unui trotuar în 2 Mai, în zona unde doi tineri au murit, în august 2023, în urma unui tragic accident rutier.
Așa cum am scris deja (articol AICI), primarul din Limanu a făcut o cerere, în iunie 2024, prin care cerea de la CJC 1,6 milioane de lei pentru o astfel de investiție.
Ne-am întrebat și noi, așa cum se întreabă și alții, de ce nu a făcut o astfel de cerere la începutul anului. Ca să înțelegi cum funcționează administrația județeană, trebuie să știți că, la începutul anului, Guvernul alocă bani primăriilor, prin Consiliul Județean, care pot fi folosiți pentru proiecte de dezvoltare. Poți face trotuare, de pildă, sau case mortuare, dacă este nevoie.
Anul acesta, bugetul aferent județului Constanța a fost de circa 30 de milioane de lei. Primarul din Limanu, Daniel Georgescu, vicepreședinte PSD, nu a făcut o cerere în acest sens la începutul anului. Nici în anii trecuți. De fapt, după tragedie, afirma că drumul nu ține de el.
Acum, probabil pentru a puncta politic, a făcut această cerere, care a fost transpusă într-un proiect de hotărâre de însuși Mihai Lupu. Proiectul de hotărâre nu este însă legal, o spun chiar direcții de specialitate ale CJC.
Poate este important de menționat că, de câteva săptămâni, ginerele lui Mihai Lupu, un anume Andrei Novac, s-a înscris în PSD.
Mihai Lupu a candidat pentru un nou mandat din partea PUSL. Nu a obținut nici măcar 3% din voturi.