Marcel Ciolacu: Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră „are potențialul să transforme România într-o forță economică europeană”

Sursa: Facebook/Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a vizitat, pe 14 februarie, cu mai mulţi miniştri, platforma de foraj Transocean Barents, din proiectul Neptun Deep, despre care a spus că va aduce beneficii uriaşe pentru statul român.

„Am vizitat, astăzi, platforma-gigant de foraj Transocean Barents, care dă startul lucrărilor pentru a folosi gazul Mării Negre ca să asigurăm tot necesarul de consum intern – atât al industriei, cât şi al populaţiei. Platforma începe să foreze în curând cele 10 sonde prin care Petrom şi Romgaz vor exploata anual miliarde de metri cubi de gaze, garantând independenţa energetică a ţării. Asta înseamnă că gazul românesc va alimenta toţi consumatorii din ţară, iar surplusul poate fi exportat, ceea ce are potenţialul să transforme România într-o forţă economică europeană”, a scris, vineri, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, „este cel mai mare proiect economic românesc de după Revoluţie, o investiţie de peste patru miliarde de euro, dar cu beneficii uriaşe pentru statul român, însumând zeci de miliarde de euro.”.

„M-am convins, astăzi, că firmele româneşti au priceperea şi resursele necesare să deruleze proiecte economice complexe, alături de furnizori de talie mondială, folosind tehnologiile cele mai avansate. În acest fel, putem transforma gazul românesc în combustibilul necesar dezvoltării economiei noastre pe termen lung”, a mai transmis premierul.

Anterior, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că a vizitat cu premierul Marcel Ciolacu şi mai mulţi miniştri Platforma Neptun Deep, ”o minune tehnologică” de 90 de metri înălţime şi 120 de metri lungime.

Platforma este pregătită să plece în larg şi să înceapă forarea la presiuni foarte mari.

Sebastian Burduja a precizat că Proiectul Neptun Deep „are importanţă economică şi geostrategică” şi va fi dus la bun sfârşit de către România care va deveni „cel mai mare producător de gaz din UE”.

  • Transocean Barents a ajuns la Constanța pentru pregătirea operațiunilor de foraj ale OMV Petrom și Romgaz.
  • Forajul va începe în 2025, iar primele livrări de gaze naturale sunt planificate pentru 2027.

Neptun Deep: O miză economică și geostrategică uriașă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că Neptun Deep nu este doar un proiect energetic, ci și unul strategic pentru independența și securitatea energetică a României și a Europei.

„Această investiție de 4 miliarde de euro, realizată în parteneriat Romgaz-OMV Petrom, va aduce peste 20 de miliarde de euro la bugetul statului și va permite extragerea a peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, dublând producția României. Vom deveni, fără îndoială, cel mai mare producător de gaze din UE”, a declarat Burduja.

Gazul extras din Neptun Deep va fi transportat pe uscat prin magistrala Tuzla-Podișor, aflată deja în construcție, pentru a ajunge în gospodării și în economie, contribuind la stabilitatea prețurilor.

Proiectul Neptun Deep: detalii și impact economic

Neptun Deep este un proiect strategic dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz, fiecare având o cotă de participare de 50%. Investițiile în faza de dezvoltare se ridică la 4 miliarde de euro, iar producția totală estimată este de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Infrastructura proiectului include:

  • 10 sonde submarine;
  • 3 sisteme submarine de producție;
  • Rețele de conducte colectoare;
  • O platformă offshore;
  • Conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor.

Platforma funcționează conform celor mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului, generându-și propria energie.

Etapele următoare

După sosirea la Constanța, platforma Transocean Barents va trece prin lucrări de pregătire, inclusiv ridicarea turlei și instalarea echipamentelor de foraj. Operațiunile de foraj vor începe în 2025, marcând o etapă esențială pentru livrările de gaze naturale programate în 2027.

Recomandări:

Băncile câștigă, românii plătesc! De ce sunt dobânzile atât de mari?

România câștigă în fața Greenpeace: Proiectul Neptun Deep merge mai departe

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Accident grav în Tulcea: Un tânăr de 20 de ani, descarcerat după coliziunea a două autoturisme

vin feb. 14 , 2025
Un accident rutier grav s-a produs astăzi în apropierea localității Satu Nou, județul Tulcea, unde două autoturisme au fost implicate într-o coliziune puternică. La fața locului au intervenit pompierii de la Stația Babadag, cu o autospecială de stingere echipată cu modul de descarcerare, alături de un echipaj SMURD. În urma […]