Marian Crușoveanu, PNL: „Gazele din Marea Neagră ar urma să genereze 26 miliarde USD venituri la bugetul de stat și peste 30.605 locuri de muncă”

Pe agenda de lucru a deputaților se va afla, în curând, legea offshore. Deputatul Marian Crușoveanu, PNL, subliniază că este o temă extrem de importantă pentru toţi românii, pentru ţara noastră, pentru astăzi, pentru mâine şi pentru ceea ce urmează în următorii 20-30 de ani pentru economică şi sistemul energetic românesc. Este o lege care priveşte spre viitor, prin care putem câştiga o bătălie foarte importantă, aceea de a asigura securitatea energetică a ţării noastre.

„Doresc să amintesc faptul că ţara noastră are o tradiţie în producerea de petrol şi gaze naturale, fiind una dintre cele mai vechi ţări din lume care s-a afirmat în acest domeniu. Prin această lege, deblocăm investiţiile de exploatare a gazelor din Marea Neagră, astfel având şansa de a ne asigura o poziţie strategică în regiune. Aş atrage atenţia asupra faptului că, prin demararea proiectelor de exploatare, pe lângă creşterea securităţii energetice, vom obţine şi reducerea dependenţei de gaze de import, precum şi asigurarea tranziţiei către surse de energie curată la un cost accesibil pentru consumatorii casnici, cât şi pentru agenţii economici.”, a spus acesta.

Marian Crușoveanu a punctat că, în condiţiile în care nu dezvoltăm şi nu sprijinim acest domeniu, ţara noastră, până în 2030, poate ajunge la o dependenţă mult mai mare de importuri de gaze naturale, ceea ce poate afecta semnificativ securitatea energetică şi economia ţării noastre. Conform datelor existente, producţia de gaze naturale din România, acoperă aproximativ 80% din nevoile pe care le are ţara noastră. Ceea ce nu este suficient.

„Investiţiile în exploatarea şi producţia de gaze naturale din Marea Neagră, care se vor realiza, vor avea un impact extraordinar de mare pentru economia României, dar mai ales asupra judeţului Constanţa. Conform unui studiu făcut de Deloitte, în anul 2018, se preconizau investiţii cumulate în producţie în valoare de 15,7 miliarde USD, care ar fi urmat să genereze 71,3 miliarde USD contribuţie la PIB, 26 miliarde USD venituri la bugetul de stat şi peste 30.605 locuri de muncă. Evident că aceste cifre înseamnă că, prin demararea investiţiilor, creăm premise economice pentru o ţară puternică şi stabilă, de care să beneficieze România şi românii.

Gazele naturale au un impact mai mic asupra mediului, cu 40% faţă de cărbune, ceea ce va permite României să parcurgă tranziţia către energii verzi şi îmbunătăţirea vieţii atât a locuitorilor judeţului Constanţa, dar şi a tuturor românilor. Acest sector de exploatare şi producţie de gaze naturale va dezvolta şi industrii conexe pentru următoarele decenii, de care vor beneficia toţi românii.

Nu în ultimul rând, aş atrage atenţia asupra faptului că avem obligaţia de a oferi românilor din fiecare judeţ gaze naturale din Marea Neagră, la preţ suportabil şi corect. Rolul gazelor naturale este vital, în tranziţia către o energie cât mai curată, iar viitorul ţării noastre este strâns legat de acest zăcământ din Marea Neagră, însă nu trebuie să uităm că este obligatoriu să dezvoltăm reţelele de distribuţie de gaze naturale, căci în acest fel vom reduce folosirea lemnului, ca sursă de încălzire, fiind folosit în peste 50% din locuinţe. La gaze naturale, pe de altă parte, sunt racordate doar 30% din gospodăriile din România. Când vine vorba de judeţul Constanţa, conform Anuarului Statistic al Judeţului Constanţa, în anul 2019, la reţeaua de gaze naturale erau racordate doar 18 localităţi. Dacă ne raportăm la numărul total de localităţi (municipii, oraşe, comune, sate), vom ajunge la concluzia că reţeaua de gaze este extrem de puţin dezvoltată. De aceea, una din bătăliile importante pentru viitorul energetic al României este de a racorda cât mai multe locuinţe la reţeaua de gaze şi de a beneficia cât mai multe gospodării de acest zăcământ din Marea Neagră.

În acest fel, construim o Românie puternică, independentă energetic, cu oameni care să beneficieze, în mod corect, de resursele de care dispune ţara noastră. Cu siguranţă sunt şi alte judeţe unde reţeaua de gaze naturale este limitată, de aceea sper ca prin legea offshore, Guvernul să încurajeze proiecte prin care cât mai multe localităţi să fie racordate la reţeaua de gaze naturale.”, a mai spus Marian Crușoveanu.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Sesizare penală și amendă pentru serviciul de salubrizare din Cernavodă. Nereguli foarte grave

mie apr. 20 , 2022
Comisarii Garzii Nationale de Mediu Constanta au constatat nereguli grave cu ocazia controlului efectuat la societatea care desfasoara activitate de salubrizare pe raza orasului Cernavoda. „Operatorul de salubrizare nu respecta conditiile si cerintele din autorizatia de mediu cu privire la gestionarea deseurilor din activitatea statiei de sortare si transfer din […]