Partidul Național Liberal a avut, recent, trei evenimente importante. Este vorba despre Congresul Partidului Popular European, din care face parte, desfășurat în Rotterdam, despre Consiliul Național și primul Comitet de Coordonare Local al Organizației Municipale Constanța.
Am stat de vorbă cu unul din liberalii care a participat la toate cele trei evenimente, deputatul Marian Crușoveanu, pentru a afla cum s-au văzut ele din interior și care au fost rezultatele.
CT100: Un liberal, Siegfried Mureșan, a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European, în cadrul congresului partidului de la Rotterdam. Cât de importantă este această funcție pentru PNL România și pentru români?
Marian Crușoveanu: Da, este adevărat. Colegul nostru, europarlamentarul Siegfried Mureșan a recâștigat poziția de vicepreședinte al PPE, la care PNL este afiliat. De ani buni, PPE domină scena politică europeană și Parlamentul Uniunii Europene, iar principalele decizii se iau în interiorul familiei PPE. Am putea cataloga această funcție ca fiind extrem de importantă prin prisma faptului că acolo unde se iau deciziile, PNL are un cuvânt de spus, nu doar pentru România și pentru români, ci pentru tot ce se întâmplă pe plan european. După cum îl cunosc pe Siegfried, care este și un prieten bun al filialei Constanța, este un om pregătit, perspicace și extrem de bine conectat la tot ceea ce înseamnă politica europeană de vârf.
CT100: Care este importanța PNL în PPE și în mecanismul luării deciziilor la nivel european?
Marian Crușoveanu: La nivel european, PPE este cel mai mare și cel mai vechi grup politic de centru dreapta. În momentul de față, deține președinția Parlamentului European, unde sunt făcute toate politicile pentru țările membre ale Uniunii Europene, iar în acest mecanism, România, prin PNL, este parte în procesul de luare a deciziilor, atât în interiorul PPE, cât și în interiorul Parlamentului European, prin vocea celor 10 eurodeputați PNL.
CT100: Cum au decurs alegerile din Consiliul Naţional PNL?
Marian Crușoveanu: Colegiul director care a avut loc la Poiana Brașov, în urmă cu 10 zile, ce a avut ca scop completarea Biroului Național de conducere, a decurs cât se poate de civilizat, normal, elegant. A fost un moment în care am arătat că în PNL este atmosferă de lucru orientată spre stabilitate politică și guvernamentală. În aceste momente de multiple crize, românii au nevoie să vadă că PNL este un factor nu doar de stabilitate, ci și un partid care este orientat spre realizări și implementare de programe guvernamentale.
CT100: Câtă încredere aveți în cei aleși în echipa de conducere?
Marian Crușoveanu: În urma alegerilor, europarlamentarul Dan Motreanu a fost cooptat în conducerea centrală și consider că revenirea sa în prima linie va conta mult în alegerile din 2024. De asemenea, ministrul de interne, Lucian Bode, a preluat funcția de secretar general. Experiența celor doi este vastă, atât în coordonare internă, rezultate obținute, cât și în elaborarea de politici. Am mare încredere că experiența acestora este binevenită, iar PNL are nevoie să strângă rândurile, pentru că apasă o responsabilitate uriașă pe tot procesul guvernamental.
CT100: Poate ea să schimbe în bine complicata situație în care se află România, mai ales din punct de vedere economic?
Marian Crușoveanu: Menținerea stabilității economice este una din preocupările centrale, atât în interiorul partidului, cât și la nivelul Parlamentului și al Guvernului României. Observăm că, la nivel european și nu numai, situația postpandemică și războiul din Ucraina creează o serie de probleme în lanț. Față de restul statelor europene, România este cel mai puțin dependentă de gazul rusesc iar această situație este extrem de încurajatoare, din perspectivă economică. De curând, am adoptat și Legea Offshore care va permite exploatarea gazelor din Marea Neagră, iar aceasta va avea un efect pozitiv mare pentru România, dar mai ales pentru județul Constanța. Pe de altă parte, avem la îndemână fondurile din PNRR și fondurile europene, care reprezintă o centură de siguranță pentru investiții. Revenirea PNL în sondaje arată că românii au încredere în noua conducere, ceea ce este un semn bun că suntem pe drumul cel corect.
CT100: Cum comentați faptul că primarul Constanței, Vergil Chițac, nu a fost ales pentru un post de vicepreședinte?
Marian Crușoveanu: Nu știu dacă este ceva de comentat în această situație. Primarul Constanței a primit un număr de voturi destul de mare, ceea ce confirmă faptul că este un om apreciat în interiorul partidului, însă la nivel central, s-a luat probabil o decizie mai pragmatică, în sensul că rolul său este mult mai important, anume acela de a fi aproape de constănțeni și de a coordona activitatea administrației locale astăzi, când municipiul Constanța este un punct strategic al Uniunii Europene și NATO. Experiența sa în domeniul militar este extrem de utilă, în acest context regional complicat.
CT100: Comitetul de Coordonare Local al organizației municipale s-a întrunit recent. Care sunt concluziile evenimentului? Cât de unit este PNL în acest moment? Ce mai este de făcut pentru ca politicile liberale să mulțumească un număr cât mai mare de constănțeni?
Marian Crușoveanu: A fost un prilej bun, după aproape 2 ani de pandemie, de veni în fața membrilor de partid și de a prezenta ce am reușit să facem până acum, care sunt principalele provocări pentru PNL și pentru Constanța în următoarea perioadă. Fiecare a avut un mesaj extrem de precis. Președintele Bogdan Huțucă a subliniat necesitatea continuării colaborării dintre administrația locală, cetățeni și membri de partid, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, ne-a arătat care sunt principalele proiecte derulate la nivelul Primăriei Constanța, iar președintele Organizației Municipale, senatorul Septimiu Bourceanu a prezentat activitatea organizației.
Pe de altă parte, în mesajul adresat colegilor, am subliniat că rolul Organizației Municipale este acela de a întări colaborarea la nivel local, între constănțeni și administrația publică locală, precum și cu diferitele domenii de activitate din municipiu. Generația noastră are misiunea de a demonstra că oamenii politici se află în slujba comunității, că politica este despre oameni, despre respect, despre Constanța de azi și de mâine.
Am văzut care sunt direcțiile partidului, ceea ce arată unitate, forță, colaborare și interes aplicat în a fi în parteneriat cu cetățenii municipiului Constanța. În PNL, vom vedea tot timpul și păreri diferite față de linia partidului, pentru că este în ADN-ul nostru să fim liberali și deci să avem opinii, chiar dacă sunt sau nu pe placul tuturor. Însă, în toate aceste situații ar trebui să primeze colegialitatea și respectul.