Marian Crușoveanu punctează beneficiile coaliției PNL – PSD, dar completează: „Pe plan local, PSD rămâne adversarul nostru, pentru că a rămas un partid fără viziune, blocat în vremurile apuse de mult”

marian crusoveanu (4)

Recent s-a împlinit un an de guvernare PNL – PSD. Pentru a afla cum se vede din interior funcționarea coaliției, i-am solicitat un interviu deputatului PNL Marian Crușoveanu, care este și secretarul general al PNL Constanța.

Cristian Hagi: Care sunt principalele trei aspecte pozitive ale coaliției PNL – PSD pe parcursul acestui an?

Marian Crușoveanu: În primul rând, pentru că ne aflăm în preajma sărbătorii Sfântului Andrei și a Zilei Naționale a României, vreau să urez la mulți ani sărbătoriților zilei și la mulți ani românilor!

Principalul argument pentru care a fost instalat Guvernul, în frunte cu prim ministrul liberal, Nicolae Ciucă, a fost acela de a menține în primul rând stabilitatea politică a României. A trecut un an de zile și nu am avut nicio criză guvernamentală majoră, chiar dacă a existat o serie de subiecte sensibile pe agenda publică.

Vorbim, de asemenea, despre deblocarea investițiilor pentru Programul Național Anghel Saligny, program prin care se derulează proiecte de investiții pentru  drumuri, rețele de gaze naturale, apă și canalizare în aproape fiecare localitate din județul Constanța. Sunt derulate investiții fără precedent în județul Constanța, care vor crește gradul de bunăstare pentru fiecare locuitor.

În frunte cu un prim ministru liberal, a crescut gradul de absorbție a fondurilor europene la 37,5 miliarde de euro și avem cel mai mare buget de investiții din ultimii 32 de ani. La capitolul realizări, aș mai numi creșterea investițiilor străine, sprijin pentru mediul de afaceri,   compensarea facturilor la energie, creșterea pensiilor cu 12.5%, ajutoare financiare pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3000 de lei și o listă întreagă de programe sociale pentru cei aflați la nevoie.

De asemenea, colaborarea și stabilitatea politică, la nivel guvernamental, a avut efect și pe plan european. Astfel, au fost create premisele pentru ridicarea MCV după 15 ani și avem o perspectivă optimistă pentru aderarea la spațiul Schengen peste câteva zile.

Cel puțin, în acest an am avut un prim ministru liberal, care a condus un guvern de coaliție, prin echilibru, astfel încât România și românii să poată trece mai ușor peste provocările momentului.

C.H.: Ce nu a funcționat așa cum trebuie. Ce trebuie îmbunătățit?

M.C.: Revin la ideea că stabilitatea politică este esențială, ținând cont de contextul geopolitic extrem de fragil. Dacă analizăm acest prim an de guvernare, în frunte cu primul ministru liberal, Nicolae Ciucă, putem vedea că a existat suficientă maturitate politică, astfel încât să poată fi găsită soluția optimă pentru toate subiectele urgente apărute pe agenda publică.

PNL, pentru a menține stabilitatea politică a României, a avut de ales între USR, un partid aflat într-o criză profundă de identitate (cu lideri oscilanți, care nu știu dacă sunt părintele 1 sau 2, dacă sunt de stânga sau de dreapta, dacă sunt creștini sau atei) și un PSD total incompatibil doctrinar.  De aceea, în continuare, ca și cel mai mare partid de dreapta, va trebui să fim extrem de atenți și pragmatici la mișcările colegilor din coaliția de guvernare care nu pierd nicio ocazie să-i atace pe liderii PNL. De aceea, pentru binele românilor și al României, sper ca febra electorală să nu inflameze spiritele mai mult  decât este cazul și în perioada următoare, mai ales că unora le place să conducă România doar la orele de maximă audiență.

Noi, cei din PNL Constanța, știm clar că aici, pe plan local, PSD rămâne adversarul nostru, pentru că a rămas un partid fără viziune, blocat în vremurile apuse de mult. În cei 20 de ani în care au stăpânit județul și mai ales municipiul, au omorât orice speranță de bun simț de dezvoltare.

C.H.: Ce urmează în coaliție? Se va face schimbarea de putere conform planului? Are încredere PNL într-un guvern condus de prim ministru PSD?

M.C: Indiferent cine conduce guvernul, este obligatoriu ca acesta să înțeleagă provocarea imensă pe care o are România în perioada următoare, iar solidaritatea față de români ar trebui să fie mai presus de orice fel de interes electoral.

Nu am cum să nu reamintesc faptul, cunoscut de altfel, că în interiorul PSD domnește o decepție. Au pierdut 4 bătălii electorale prezidențiale și vor căuta, sub orice formă, să-și ia revanșa. În același timp, va trebui să se gândească extrem de bine, căci rațiunea pentru stabilitatea politică ar trebui să domine scena politică a României, pentru că unii din liderii acestui partid s-au crezut zei, însă au sfârșit trist. Românii știu bine că unii din liderii PSD, atunci când sunt pe cai mari și au frâiele puterii în mână, tind să se piardă cu firea. Sper că actuala conducere a PSD a înțeles că acel timp al ”zeilor politici” s-a terminat o dată cu Dragnea, căci astfel de derapaje pot fi extrem de nocive pentru democrație, cu atât mai mult cu cât ne confruntăm cu crize multiple, iar o instabilitate politică ar putea arunca țara în aer.

De aceea, indiferent cine conduce guvernul, dacă pune în prim plan stabilitatea politică, protejarea intereselor României și a românilor, va arăta că este capabil să înțeleagă oportunitățile pe care le are țara noastră pentru o dezvoltare și modernizare fără precedent. În același timp vom demonstra că, la nivel de clasă politică, înțelegem rolul și rostul politicii pentru o societate modernă și cu valori europene mature.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cine nu va avea curent electric în Constanța pe 2 decembrie. Sunt afectate instituții publice și mai multe restaurante

mar nov. 29 , 2022
E-Distribuţie Dobrogea a anunțat că va întrerupe curentul electric în anumite zone din municipiul Constanța vineri, 2 decembrie 2022. Iată cine va fi afectat: Energia electrică va fi întreruptă între orele 08.00 și 16.00. „Regretăm neplăcerile resimțite de clienți în cazurile în care aceste lucrări, efectuate pentru a preveni eventuale […]

V-ar putea interesa și: