Maricel Cîrjaliu se laudă că face un drum după 12 ani de mandat

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Cristian-Maricel-Cirjaliu-Agigea

Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul inculpat din Agigea, se laudă, că face un drum. A uitat să menționeze un lucru: că se întâmplă după 12 ani de mandat!

Într-un clip prost regizat, postat pe Facebook, acesta stă de vorbă cu președintele Consiliului Județean Constanța, căruia îi dă detalii despre mărețul proiect. Este, de fapt, un amărât de drum comunal, de mai puțin de un kilometru, care trebuie să fie gata în circa două luni, ca să vă dați seama de complexitatea inginerească a proiectului. Un fleac.

Majoritatea banilor nu vin de la primărie, ci de la Consiliul Județean Constanța.

De ce să te lauzi că faci un drum după 12 ani? Probabil pentru că nu ai cu ce altceva.

Clipul postat de primarul din Agigea, fost milițian, ne-a adus aminte de o declarație a președintelui PSD Constanța, Felix Stroe, care declara, din 2016, care este rolul unui primar.

„Eu am bunul obicei, fiind copil de învățător de țară, când mă duc într-o poziție prima dată studiez legislația care reglementează acea poziție. Eu știu așa: în conformitate cu Legea 215 a administrației publice locale, primarul trebuie să se ocupe de următoarele lucruri importante care sunt definite în lege. Primarul trebuie să facă să existe un transport corect în comun, să existe o tramă stradală civilizată, asfaltată, trotuare, tot ce trebuie, să existe salubrizare, să existe ordine publică. Cam acestea sunt cele patru atribuții mari ale primăriei. Mai are atribuții că finanțează parțial sistemul de sănătate, parțial sistemul de învățământ.”, a spus Felix Stroe.

Cristian Cîrjaliu nu a reușit, în 12 ani, să realizeze aceste lucruri în comună. Recunoaște singur că străzile nu sunt asfaltate în totalitate, de pildă. Cât despre apă și canalizare, există un proiect de extindere, în localitate, realizat de RAJA, dar Lazu nu intră în această ecuație. De fapt, anul trecut primarul îi întreba pe locuitori dacă vor sau nu canalizare!

Ce ne miră cel mai mult la clipul postat de primar este apariția în el a președintelui CJC, Horia Țuțuianu. Acesta a bifat mai multe reușite la conducerea CJC, dar, în opinia noastră, apropierea de un primar inculpat îl afectează electoral. Să nu uităm, Cristian Maricel Cîrjaliu și Florin Chelaru au obținut, în ordine, cele mai proaste rezultate pentru PSD, în județul Constanța, la alegerile prezidențiale. Detalii AICI. Mi-am amintit și că, acum mai bine de un an, într-o conferință de presă, i-am întrebat pe liderii PSD câte mandate de primar consideră că ar trebui să aibă o persoană și dacă acestea ar trebui limitate, pe modelul președintelui, care nu poate avea decât două. Vorbind la modul general, Horia Țuțuianu a exprimat o idee pe care am salutat-o: un primar ar trebui să aibă trei mandate. În opinia mea, avea dreptate. Apropo, Cristian Maricel Cîrjaliu are deja 3 mandate. E drept, PSD are primari chiar și cu cinci mandate, care mai vor unul. Este cazul Marianei Gâju, din Cumpăna.

Vă reamintim că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au anunțat oficial, vineri, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Cristian Maricel Cîrjaliu pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

„Inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.
Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu Cristian Maricel.
În demersul său infracțional, edilul a fost ajutat de inculpata Calust Ancuța care, în calitate de secretar al comunei Agigea, a avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior.
Prin aceste acțiuni, dar și prin altele de tipul: aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus.”

În cursul urmăririi penale societatea păgubită ca urmare a acțiunilor descrise mai sus a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Constanta-financiara-sigla-jpg

Articole recente

sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.