Masă rotundă informală: „Cultura în Cetate: cămașa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administrației în proiectele și proiecțiile culturale ale comunității”

Constanta - statuia Mihai Eminescu (4)
Statuia lui Mihai Eminescu din Constanța

La 15 ianuarie (ziua nașterii lui Mihai Eminescu) se celebrează prin lege (Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010) Ziua Culturii Naționale.

Celebrăm această zi cu mândria de a aparține uneia dintre cele mai vechi culturi europene și cu responsabilitatea de a nu lăsa să piară urmele acesteia.

Asociația “Casa Mării Negre / Black Sea House” organizează, pentru a treia oară la rând în ultimii ani, la o dezbatere tematică privind șansele și formele culturii în contemporaneitate, în particular în spații periferice.

De această dată, asociația propune discuții, fără inhibiții sau anxietăți, despre cultura ca țintă a (și beneficiar al) proiectelor/inițiativelor administrației centrale și locale.

„În acest an, vă invităm la cea de-a treia ediție a mesei rotunde informale anuale pe teme privind cultura națională la Constanța; ediția 2020 se va desfășura sub motto-ul / cu titlul Cultura în Cetate: cămașa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administrației în proiectele și proiecțiile culturale ale comunității. Dezbaterea  va avea loc miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 12.00, la sediul Asociației (Bd. Mamaia nr. 203, et 4, birou 7, vis-a-vis de sediul ANAF, interfon 07)”, spune Dorin Popescu, președintele asociației.

Invitația de participare la dezbatere se adresează prioritar experților în domeniu de pe plan local, oamenilor de cultură, reprezentanților administrației locale, precum și persoanelor publice care candidează pentru diferite funcții publice/administrative la alegerile locale din 2020.

Cele din urmă vor avea astfel oportunitatea de a prezenta public, în premieră într-un astfel de cadru (candidați – experți – actanți culturali – administrație), planurile, inițiativele și proiectele lor pentru dezvoltarea domeniului culturii în municipiul (după caz și județul) Constanța.

Principalele teme de reflecție/interogație:

 • Cât de departe este Tomisul de Europa în plan cultural? Cât de departe cultural este Tomisul de (alte) centre regionale precum Cluj sau Iași?
 • Este cultura o temă periferică în discursul și acțiunea administrației locale?
 • Care sunt proiectele care pot resuscita cultura la Tomis?
 • Cum poate performa administrația locală în domeniul cultural?
 • Sunt dispuși actorii culturali locali (administrație, comunitate, instituții, lideri etc.) la coeziune?
 • Care sunt șansele/perspectivele și mecanismele de coagulare, la Tomis, a  inițiativelor paradigmatice în plan cultural?

Masa rotundă informală Cultura în Cetate: cămașa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administrației în proiectele și proiecțiile culturale ale comunității. Concept/context

          Prea puține lucruri, în România de astăzi, ne mai amintesc de cultură. Prea puține cărți se mai deschid în biblioteci, prea puține poezii se mai scriu, tinerii cresc departe de chemările ei de sirenă. Temerea noastră profundă este că noile generații au pierdut aspirația pentru cultură ca model posibil al lumii.

Temerea noastră secundară este că Tomisul, oraș al lui Ovidius, oraș al mării și al poeziei, produce forme anemice de cultură.

La Tomis, comunitatea culturală locală nu și-a creat tabieturi de conduită cu această ocazie. Nu există manifestări cultural-artistice de referință, tradiționale și de impact, care să includă orașul pe harta Cetăților care iubesc cultura și obișnuiesc să exprime public această iubire în mod creativ.

Avem nevoie de antrenori de cultură care să aducă din nou, la Tomis și în Țară, mai multă emoție. Avem nevoie de recuperarea încrederii noastre în funcțiile terapeutice/salvatoare ale culturii. Cultura începe, în fond, din nevoia de a organiza o rezistență colectivă împotriva lumii care își pierde sensurile.

De Ziua Culturii Naționale (15 Ianuarie), o discuție informală privind formele de viață culturală la Tomis este binevenită, chiar obligatorie, pe fondul consolidării percepției (auto)izolării spațiului cultural și spiritual tomitan de proiectele spirituale paradigmatice produse/gestionate în restul României. În locul unor evenimente pozitiviste/festiviste, preferăm privirea îndrăgostită, deci critică asupra obiectului iubirii noastre (cultura la Tomis)și vă propunem o discuție dezinhibată privind cauzele și remediile eșecurilor culturii Tomisului. Invitații vor fi îmbiați să formuleze evaluări și să propună soluții de reconectare a Tomisului/Dobrogei la fenomenele de magnitudine culturală care se produc în  România.

O comunitate își probează forța culturală la intersecția acțiunilor actorilor ei culturali – administrația locală, comunitatea culturală, instituțiile de cultură / managerii culturali, liderii culturali etc.

În 2018 și 2019, reprezentanții comunității culturale și-au exprimat punctele de vedere în cadrul a două mese rotunde dedicate lor (ianuarie 2018 și ianuarie 2019), organizate de către Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House.

În acest an, este rândul vocilor din administrație (candidaților la diferite funcții publice/administrative) pentru a prezenta proiecțiile și programele lor, viziunile acestora privind dezvoltarea domeniului cultural la Tomis etc.

Teme principale de reflecție/interogație:

 • Cât de departe este Tomisul de Europa în plan cultural? Cât de departe cultural este Tomisul de (alte) centre regionale precum Cluj sau Iași?
 • Este cultura o temă periferică în discursul și acțiunea administrației locale?
 • Care sunt proiectele care pot resuscita cultura la Tomis?
 • Cum poate performa administrația locală în domeniul cultural?
 • Sunt dispuși actorii culturali locali (administrație, comunitate, instituții, lideri etc.) la coeziune?
 • Care sunt șansele/perspectivele și mecanismele de coagulare, la Tomis, a  inițiativelor paradigmatice în plan cultural?

Teme secundare de reflecție/interogație:

 • Sunt reale izolarea, provincialismul, natura periferică a culturii tomitane comparativ cu dinamica vieții culturale a Bucureștiului sau a periferiilor emancipate?
 • Este Tomisul un spațiu al eșecului cultural/spiritual, al formelor rudimentare de cultură și spiritualitate?
 • Există o comunitate culturală locală conștientă de sine? Care este profilul acesteia, care sunt urgențele ei consensuale?
 • Există o resursă culturală locală, omologată la nivel național/internațional?
 • Cât de departe este Constanța de proiectul transformării polis-ului actual în oraș european al culturii?
 • Folosește Tomisul în plan cultural avantajul rarisim al bunei poziționări geopolitice?
 • Sunt șanse ale culturii tomitane de a exista în 2020, se prevădșanse paradigmatice ale culturii tomitane de a-și construi un profil cultural/spiritual pe termen lung?
 • Care sunt pârghiile și instrumentele comunității culturale locale de a-și depăși inhibițiile periferice, de a-și valorifica și consolida resursa culturală locală?
   Programul acțiunilor organizate de către Asociație la 15 ianuarie 2020
 • Ora 10.00: Întâlnire publică în fața statuii lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului Constanța. Toți participanții sunt invitați să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autoritățile locale și instituțiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.

10.00-10.10: depuneri de flori.

10.10-10.20: moment liric.

 • Ora 10.30: Întâlnire publică în fața statuii lui Publius Ovidius Naso din Piața Ovidiu (Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța). Toți participanții sunt invitați să aducă o floare pentru a fi depusă la monument. Autoritățile locale și instituțiile publice (muzee, teatre, biblioteci etc.) pot aduce coroane de flori.

10.30-10.40: depuneri de flori.

10.40-10.50: moment liric.

 • Ora 12.00: Masă rotundă informală cu tema Cultura în Cetate: cămașa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administrației în proiectele și proiecțiile culturale ale comunității –  sediul Asociației, Bd. Mamaia nr. 203, et 4, birou 7 (vis-a-vis de sediul ANAF).

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ce spune poliția despre accidentul din Mamaia, din 5 ianuarie

Dum ian. 5 , 2020
Reprezentanții IPJ Constanța au precizat cum s-a petrecut accidentul de azi, 5 ianuarie 2020, din Mamaia. Potrivit acestora, un bărbat de 30 de ani a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia cu direcția către orașul Năvodari și ajungând în dreptul unui hotel, a pierdut controlul asupra direcției spre sensul opus […]
accident mamaia 5 ianuarie 2020

V-ar putea interesa și: