Mazel tov! A fost semnat contractul pentru reabilitarea sinagogii din Constanța

sinagoga constanta
Singaoga din Constanța în anul 2014. Foto: Constanța 100%

Fără acoperiș și năpădită de buruieni, sinagoga din Constanța merită o soartă mai bună. Și este posibil să o aibă. Luni, 12 iunie, a fost semnat contractul pentru reabilitarea.

Anunțul a fost făcut de către deputatul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România.

„Astăzi a fost semnat contractul pentru executarea lucrărilor de restaurare și reabilitare generală la Sinagoga (Templul Israelit) din Constanța. Unul dintre cele mai frumoase și emblematice lăcașuri de cult iudaic din România, cu o poveste fascinantă și un adevărat simbol al Municipiului Constanța este salvat și va reveni la viață, urmând să fie redat atât evreilor din România cât și întregii societăți.

Nouă ani de eforturi susținute, chiar și atunci când totul părea fără speranță. Zeci de drumuri la Constanța. Sute de discuții cu Președintele Comunității Evreilor din Constanță, domnul Sorin Lucian Ionescu, colegul meu și principalul partener în acest proiect, care a rezistat și nu și-a pierdut încrederea. Mii de documente. Incercări repetate care au eșuat.O speranță care a devenit astăzi realitate.

Cu adâncă recunoștință pentru toți cei care s-au implicat și au sprijinit acest demers de-a lungul anilor. Mulțumesc Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice Și Administrației, domnul Cseke Attila-Zoltán și Președintelui Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Investiții, doamna Manuela Irina Patrascoiu pentru o colaborare de un profesionalism impecabil. Apreciez în mod special deschiderea arătată de Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța pentru acest demers”, a spune deputatul Silviu Vexler.

Imobilul se află în prezent în administrarea Companiei Naționale de Investiții (ca și Cazinoul din Constanța, de pildă). În martie 2023 a fost lansată a patra licitație pentru reabilitare, suma estimată fiind de 9.815.555 lei, fără TVA.

Construită în 1911

Sinagoga a construită în anul 1911, în stil maur, după planurile lui Adolf Linz, un arhitect care a proiectat zeci de case din zona orașului vechi. În perioada de prigoană a evreilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, sinagoga a servit drept depozit pentru armata germană care își adăpostea acolo muniția, alimentele neperisabile și hrana pentru cai destinate trupelor aflate pe frontul de Est. După anul 1944, sinagoga a fost reabilitată aproape în întregime și a fost redată comunității evreiești.

Constanța a mai avut o sinagogă, Templul Sefard (rit spaniol), care a fost demolat în perioada comunistă.

Demersurile de reabilitare a actualei sinagogi durează de cel puțin opt ani.

Clădirea face parte dintre-o zonă unică în Europa, zona peninsulară a Constanței, unde, într-un areal de numai câteva sute de metri pătrați, regăsim o catedrală ortodoxă, o biserică catolică, o moschee, o biserică grecească și o sinagogă.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 thoughts on “Mazel tov! A fost semnat contractul pentru reabilitarea sinagogii din Constanța

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Legendele Dobrogei. Insula lui Ovidiu

lun iun. 12 , 2023
Proiectul Legendele Dobrogei continuă. Mai jos puteți asculta spectacolul numărul 6, „Insula lui Ovidiu”. Proiectul promovează patrimoniul cultural multietnic prin difuzarea, în premieră națională, a 20 de spectacole de teatru radiofonic. Spectacolele cuprind tradiții, obiceiuri și povești ale celor mai importante etnii care conviețuiesc alături de români pe teritoriul Dobrogei. […]

V-ar putea interesa și: