Medic trimis în judecată de DNA după ce ar fi cerut șpagă

medic dna spitalul militar

Un medic primar ORL a fost trimis în judecată de DNA după ce ar fi cerut șpagă pentru luare de mită și instigare la dare de mită.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii militari din cadrul DNA – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Radu Viorel Vrăcioiu, la data faptelor medic primar ORL la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” din Bucureşti, fiind cadru militar activ cu gradul de colonel. El a fost trrimis în judecată pentru luare de mită (două fapte) şi instigare la dare de mită. Totodată, a fost deferită justiţiei, în stare de libertate, Simona Gavriluţ, pentru dare de mită.

În rechizitoriu, procurorii militari arată că, în 29 noiembrie 2018, Vrăcioiu, în calitatea menţionată, a primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 500 de lei, în legătură cu efectuarea unei intervenţii chirurgicale asupra unei paciente (soţia martorului), el fiind prins în flagrant.

Anterior, în 27 noiembrie 2018, înainte de efectuarea operaţiei, medicul i-a reproşat pacientei faptul că este prea mică suma de 200 de lei pe care aceasta intenţiona să i-o înmâneze, spunându-i că pentru această sumă de bani nici nu ar fi urcat din cabinet până la sala de operaţii. În aceeaşi zi, inculpatul a determinat-o pe pacientă să-i ofere şi medicului anestezist suma de 150 de lei, lucru pe care aceasta l-a şi făcut.

„A intrat în salon şi deoarece nu-i ajungeau banii a împrumutat de la o colegă de salon 100 de lei, după care a remis întreaga sumă cerută medicului Vrăcioiu Radu Viorel pentru a fi înmânată mai departe destinatarului. Nu s-a putut stabili dacă cei 150 de lei au ajuns într-un final la medicul anestezist”, arată DNA.

În 28 noiembrie 2018, în aceeaşi calitate şi pentru o intervenţie medicală asemănătoare, Vrăcioiu a primit de la inculpata Simona Gavriluţ suma de 500 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a fi înlocuită măsura controlului judiciar cu cea a arestului preventiv pentru 30 de zile.

Vă reamintim și că un medic din Constanța a fost trimis în judecată de DNA, pentru motive similare. A fost condamnat în primă instanță, dar apoi declarat nevinovat.

Este vorba despre Marius Militaru, şeful Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, condamnat în primă instanță la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, a fost achitat, în ianuarie 2019, în urma unei decizii a Curții de Apel Constanța. Hotărârea este definitivă. Marius Militaru a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi cerut de la un pacient suma de 3.000 de lei, condiționând o operație pe cord de primirea acestor bani.

Tribunalul Constanța îl condamnase, în februarie 2016, la doi ani închisoare cu suspendare pe medicul Marius Militaru, pentru luare de mită. Decizia magistraților constănțeni nu a fost definitivă, astfel că medicul a putut ataca decizia la Curtea de Apel Constanța. Instanța de judecată a admis apelul doctorului, iar vineri a dispus achitarea acestui, respingând, totodată, ca nefondat apelul formulat de Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa, care solicitase o pedeapsă mai aspră, potrivit Mediafax.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.