Medicii din Iași au salvat viața unei fetițe de trei ani care avea o tumoare într-o zonă a creierului cu funcții vitale

O fetiță de trei ani, diagnosticată cu o tumoare severă, a fost salvată de medicii Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași. Intervenția, extrem de dificilă, a fost un succes, iar fetița nu a rămas cu sechele neurologice.

„Echipa medicală a Spitalului Clinic de Urgenţă «Prof. Dr. Nicolae Oblu» din Iaşi a reuşit să salveze viaţa unei fetiţe de numai trei ani diagnosticată cu o tumoare severă. Acest caz, extrem de dificil, a prezentat provocări semnificative, deoarece micuţa pacientă avea şi o răceală puternică la plămâni”, au transmis, marţi seară, oficialii spitalului.

Medicul Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi, a povestit că echipa medicală a trecut prin momente de stres.

„Exista riscul de a pierde acest copil din cauza infecţiei pulmonare asociate tumorii (…) Vorbim despre un copil în vârstă de trei ani care a fost transferat de la Botoşani, cu simptome de hipertensiune intracraniană. Fetiţa acuza dureri de cap severe, însoţite de vărsături şi tulburări de vedere de ceva timp. De aceea, medicii din Botoşani au decis să o trimită la clinica noastră, unde a fost diagnosticată cu o tumoră la nivelul trunchiului cerebral. Aceste tumori sunt destul de rare şi afectează în principal copiii, deoarece se dezvoltă din resturi embrionare în timpul dezvoltării intrauterine”, a explicat medicul Lucian Eva.

Acesta a precizat că operaţia a fost complexă, iar pregătirea preoperatorie a durat ceva timp, deoarece fetiţa avea şi o bronhopneumonie care a trebuit tratată înainte de intervenţia chirurgicală.

„A existat un moment în care echipa medicală a fost foarte stresată, deoarece infecţia pulmonară putea pune în pericol operaţia. După stabilizarea stării pulmonare, am efectuat intervenţia chirurgicală, dar tumoarea era extinsă din trunchiul cerebral până la nivelul celei de-a cincea vertebre cervicale, ceea ce a făcut rezecţia tumorală dificilă şi delicată. Tumoarea se afla într-o zonă a creierului cu funcţii vitale, cum ar fi controlul respiraţiei şi al inimii, ceea ce a crescut gradul de dificultate al intervenţiei. Orice daună la aceste tracturi nervoase ar fi putut avea consecinţe catastrofale. Rezecţia tumorală a fost efectuată cu grijă, iar aproximativ 80% din tumoare a fost îndepărtată. Rezultatele anatomopatologice par să indice că este o tumoare relativ benignă, iar cu un tratament oncologic corespunzător, există şanse mari de supravieţuire pentru fetiţă. Faptul că nu a rămas cu deficite neurologice este o veste extraordinară. Fetiţa s-a trezit după operaţie într-o stare bună”, a mai declarat medicul Lucian Eva.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Doi bărbați au murit într-un accident rutier pe drumul dintre Mihail Kogălniceanu și Constanța

mar feb. 6 , 2024
Un accident rutier mortal s-a produs pe 6 februarie, pe drumul dintre Mihail Kogălniceanu și Constanța, în dreptul IAS-ului. La fața locului au ajuns mai multe echipaje ale Ambulanței și SMURD. „Accidentul rutier s-a produs între un autoturism și un tir, la ieșire din Mihail Kogălniceanu spre Constanta.”, a declarat […]

V-ar putea interesa și: