Medicii veterinari au confiscat numai 15 kilograme de alimente de pe litoral

Comunicatul de presă trimis de DSVSA Constanța despre controalele pe litoral este ilustrat cu această fotografie cu cârnați și roșii

În timp de Protecția Consumatorului închide zeci de unități și confiscă sute de kilograme de alimente expirate, medicii veterinari din cadrul DSVSA au reușit să retragă de pe piață, de pe tot litoralul, numai 15 kilograme de alimente într-o săptămână. Cinci de carne și zece de produse de patiserie.

DSVSA a anunțat, printr-un comunicat de presă, că în săptămâna 15.07.2019 – 21.07.2019, medicii veterinari oficiali care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, au verificat, 269 de unități amplasate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinești și Mangalia.

Controalele au vizat: 104 restaurante, 6 pizzerii, 3 cantine, 30 de  unităţi tip fast – food, 5 braserii, 16 unităţi de tip bufet, 2 unități tip bistro, 1 catering, 26 de baruri, 2 cafe baruri, 3 snack baruri, 1 supermarket, 48 de magazine alimentare, 14 laboratoare de cofetărie/patiserie, 4 cofetării/patiserii, 1 rulotă, 1 unitate produse congelate, 1 depozit alimentar și o carmangerie.

În urma acestor controale s-au constatat neconformități referitoare la:

  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;
  • ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
  • condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 26 de unități, respectiv 9 restaurante, 1 unitate tip fast – food, 2 unități tip bufet, 6 magazine alimentare, 4 baruri, 1 laborator cofetărie/patiserie, 1 braserie, 1 cofetărie, 1 snack bar,  au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 260.000 de lei.

„În perioada mai sus menționată, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 5 kg de carne de porc și 10 kg de produse de patiserie congelată improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.”, a precizat biroul de comunicare al DSVSA.

A.N.S.V.S.A., prin intermediul D.S.V.S.A. Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului A.N.S.V.S.A.: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie. 

Medicii veterinari oficiali din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019 supraveghează şi verifică  permanent unităţile aflate pe Litoralul românesc.

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

Articole recente

Leave a Reply

Your email address will not be published.