MedLife: Din cele peste 400 de probe secvențiate de la începutul valului 5, pe lotul studiat în ultima săptămână, procentul probelor cu noua tulpină Omicron a urcat la 100%. Doar 3 cazuri au fost identificate cu subvarianta BA.2 pe lotul curent de studiu 

Varianta BA.2 pare să aibă o rată lentă de răspândire în România, iar varianta Delta pare să piardă teren. Sunt șanse destul de mari ca din a doua jumătate a lunii februarie să asistăm la o scădere constantă a numărului de cazuri, iar valul 5 să se încheie în această primăvară” 

  • În urma secvențierii unui nou lot de 94 de probe, toate probele au fost identificate cu tulpina Omicron, iar în cazul a 3 probe a fost identificată subvarianta BA.2 a noii tulpini. Nu au fost identificate probe cu tulpina Delta.
  • În interval de două săptămâni, numărul de cazuri cu noua subvariantă BA.2 a evoluat de la 2 la 3 cazuri pe loturile de studiu MedLife.
  • MedLife va monitoriza în perioada următoare dacă persoanele care s-au infectat cu Omicron ar putea să treacă din nou prin boală în urma infectării cu tulpina Delta sau cu o subvariantă a tulpinii Omicron.
  • Dat fiind numărul mare de îmbolnăviri cu Delta și Omicron din ultima perioadă, sunt șanse ca România să fi atins imunitatea de turmă. În acest sens, MedLife va lansa un nou studiu pentru a determina câți români au trecut prin boală. 
  • Sunt zece săptămâni de când MedLife monitorizează constant evoluția tulpinii Omicron în România. De la debutul valului 5, MedLife a secvențiat 415 probe și a realizat prescreening pentru 806 probe provenite din cele mai importante orașe la nivel național. Compania continuă procesul de monitorizare pentru a urmări evoluția pandemiei.

MedLife continuă studiul de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2 în vederea identificării cazurilor de infectare cu subvarianta BA.2, despre care specialiștii spun că este posibil să fie mai contagioasă decât varianta principală a tulpinii Omicron (BA.1). Deocamdată această subvariantă pare să aibă o rată lentă de răspândire pe teritoriul țării noastre. Astfel, din cele 94 de probe secvențiate, toate au fost identificate cu Omicron, în cazul a 3 probe fiind identificată subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron. Față de ultimul lot secvențiat în urmă cu 2 săptămâni, numărul de cazuri cu noua subvariantă BA.2 a crescut de la 2 la 3. Pe lotul studiat în această etapă nu au fost identificate probe cu tulpina Delta. 

Probele secvențiate provin din București, Brăila, Bacău, Constanța, Galați, Ialomița, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești și Târgoviște. Potrivit raportului, probele depistate cu subvarianta BA.2 provin din București (2) și Bacău (1).

„Deși această nouă subvariantă este în atenția unui număr tot mai mare de țări și chiar a devenit dominantă în Danemarca sau câteva regiuni din India, în România pare să aibă o evoluție lentă, cel puțin acest lucru se observă pe loturile noastre de studiu în acest moment. Astfel, dacă în urmă cu 2 săptămâni am identificat 2 cazuri, pe lotul studiat în această săptămână am identificat 3 cazuri cu subvarinta BA.2. Următoarele 2 săptămâni vor fi foarte importante, iar dacă ritmul de răspândire a noii variante se va păstra în aceiași parametri, atunci sunt șase mari ca traiectoria prognozată de către autorități cu privire la evoluția valului 5 să rămână în vigoare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonatorul studiului de secvențiere realizat de MedLife.

O schimbare de ritm în ceea ce privește răspândirea subvariantei BA.2 ar putea prelungi valul 5 al pandemiei și în România

Până în prezent, autoritățile române au raportat 49 cazuri cu subvarianta BA.2 din 1487 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron. 

Așa cum arată și datele obținute în această etapă a studiului de secvențiere desfășurat de MedLife, varianta BA.1 este, în continuare, dominantă pe teritoriul României. De altfel, explozia numărului de cazuri de COVID confirmate în ultima perioadă a fost determinată de evoluția în dinamică a răspândirii variantei inițiale a tulpinii Omicron (BA.1). S-a observat că, din momentul în care, în urma evaluărilor pre-screening făcute de MedLife, au fost identificate ca fiind suspecte de Omicron 33% din cazurile pozitive analizate de MedLife (20 – 31.12.2021), numărul cazurilor confirmate pozitiv a început să se dubleze de la o săptămână la alta. Astfel, în data de 18 ianuarie au fost înregistrate de 10 ori mai multe cazuri (16,760) comparativ cu ce s-a înregistrat la finalul anului 2021 (1668 de cazuri pozitive). 

Având în vedere datele disponibile momentan, care arată o răspândire lentă a subvariantei BA.2 în România, specialiștii estimează că, cel mai probabil, numărul cazurilor COVID-19 pozitive se va stabiliza în perioada următoare, pentru ca mai apoi să scadă treptat. În situația unui scenariu pesimist, în care subvarianta BA.2 ar putea să prindă avânt sau în cazul în care persoanele infectate cu Omicron se vor putea infecta cu tulpina Delta, sunt șanse ca valul 5 al pandemiei să se prelungească. 

„Dacă ne raportăm la varianta inițială Omicron, BA.1, dată fiind dinamica din ultima perioadă, cel mai probabil că ne apropiem de vârful acestui val. Totodată, până în luna martie ne dorim să avem o perspectivă cât mai clară a numărului de români trecuți prin infecție cu virusul SARS-CoV-2. Este cunoscut faptul că România a testat mai puțin decât alte țări din nordul și vestul Europei, așadar ne așteptăm ca numărul persoanelor trecute prin boală să fie mult mai mare decât cel raportat oficial. Noul studiu MedLife va măsura, cu o marjă de eroare de +-5%, câți dintre locuitorii României au trecut sau vor trece prin boală”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group.

COMPLETARE 9 februarie: Începutul sfârșitului: incidența Covidului a scăzut în Constanța pentru prima dată de la debutul valului 5
Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Următorul articol

România are hidrocentrale executate în proporție de 90%. PSD vrea să le finalizeze

mar feb. 8 , 2022
România are nevoie să crească capacitatea de producție de energie ieftină, curată, în sistemul național! Mai ales acum în plină criză a prețurilor la energie!„România are hidrocentrale executate în proporție de 90 % care așteaptă să fie finalizate și care ar putea să alimenteze cu energie electrică peste 300.000 de […]

V-ar putea interesa și: