Mercenari ai Kremlinului şi forţe speciale cecene au încercat, de trei ori, să-l asasineze pe președintele Ucrainei

zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi supravieţuit unui număr de trei tentative de asasinare, săptămâna trecută, din partea a două grupări diferite – mercenari ai Kremlinului şi forţe speciale cecene -, a informat vineri cotidianul britanic The Times, citat de EFE.

Două grupări diferite au încercat să-l asasineze pe liderul ucrainean: aşa-numitul grup Wagner, mercenari susţinuţi de Kremlin, şi forţe paramilitare speciale cecene, însă ambele tentative au fost anihilate de elemente provenite chiar din interiorul Serviciului Federal de Informaţii (FSB, fostul KGB) al Rusiei care se opun războiului din Ucraina.

Cotidianul britanic semnalează că mercenarii din grupul Wagner sosiţi la Kiev au înregistrat pierderi şi şi-ar fi exprimat îngrijorarea cum de ucrainenii au ştiut să le anticipeze mişcările.

The Times citează o sursă apropiată acestui grup care recunoaşte că a fost „surprinzător” de cât de bine informată pare să fi fost echipa de securitate care îl protejează pe Zelenski.

Potrivit cotidianului citat, sâmbăta trecută o tentativă de a-l lichida pe Zelenski a fost dejucată la periferia Kievului şi, potrivit oficialilor de securitate ucraineni, o echipă de asasini ceceni a fost „eliminată” înainte ca aceasta să poată ajunge la preşedintele ucrainean.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională din Ucraina, a dezvăluit la posturi de televiziune locale că spioni ruşi au atenţionat partea ucraineană în legătură cu planurile de asasinat.

Potrivit funcţionarilor ucraineni, informaţia care s-a încheiat cu uciderea cecenilor a plecat de la agenţi ai FSB care se opun invaziei ruse.

„Vă pot spune că am primit informaţii de la (agenţi ai) FSB, care nu vor să participe la acest război sângeros”, a declarat Danilov, care a adăugat că, „datorită acestora, grupul de elită (al liderului cecen Ramzan) Kadîrov a fost distrus, după ce venise să-l elimine pe preşedintele nostru”.

Mercenarii din grupul Wagner nu erau la curent cu intenţiile asasinilor ceceni, în schimb acest grup se află la Kiev de mai bine de şase săptămâni, unde supraveghează activităţile la 24 de obiective ucrainene de importanţă crucială.

Potrivit The Times, grupul Wagner a fost instruit să aştepte sosirea forţelor speciale ruseşti Spetsnaz, care să le asigure un coridor securizat pentru a ieşi din Kiev odată ce-şi vor fi îndeplinit misiunea.

O sursă apropiată mercenarilor aflaţi în capitala ucraineană a relatat că se crede că aceştia au făcut planuri pentru o nouă încercare de asasinat înainte de sfârşitul săptămânii.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Evacuarea din Ucraina cu trenul se face numai cu loc pe scaun

vin mart. 4 , 2022
Războiul nemilos și inuman pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina a făcut ca cel puțin un milion de ucraineni să-și părăsească țara. Un constănțean, Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreiești, a observat o anomalie. Deși numărul celor care vor să plece este imens și perioada de așteptare ajunge la […]

V-ar putea interesa și: