Mesajul emoționant al unui medic aflat în linia întâi de luptă împotriva Covid-19: „Am aflat cum e să plângi cum nu ai mai făcut-o poate niciodată, dar și cum e să râzi ca o descătușare, ca o sfidare în fața morții”

Dr. Nițu Teodor Ștefan. Foto: Facebook

Medicul Nițu Teodor Ștefan a prezentat o scrisoare deschisă către toți medicii români care se află în această perioadă în lupta împotriva Covid-9. Este o scrisoare adresată de o doctoriță care profesează peste hotare. Un avertisment, spune doctorul Nițu. „Trebuie să câștigăm timp”, subliniază acesta.

Mesajul emoționant nu mai are nevoie de niciun comentariu:

„Sper ca mesajul meu sa va gaseasca bine pe toti cei care va ocupati direct sau indirect de pacientii Covid 19 pozitivi, sau in cel mai rau caz cu ceva tuse si curbatura si subfebrilitate….aveti toata admiratia mea, neconditionata…pentru totdeauna…pentru cei care insa poate platesc un tribut mai mare, ma rog in fiecare zi sa isi aduca aminte ca avem mare nevoie de ei si sa faca bine sa se intoarca repede printre noi….va rog, din suflet….

La noi munca continua, lupta continua…..zilnic, primim pacienti, mai intubam inca….62 de ani, 78 de ani…dar am ajuns sa ne gasim fiecare ritmul si sa ne articulam activitatile in asa fel incat aproape uitam de ce ne imbracam ca niste deratizatori de 4 saptamani incoace…caci mai nou jandarmii locali ne-au facut viziere din plastic dur ca sa tina loc mastilor FFP2 ce ajung foarte greu pana la noi…

Vroiam sa impart cu voi ce am aflat de o luna incoace lucrand pe sectiile COVID, doua la numar, ale spitalului nostru de provincie aflat pe frontiera franco-germana de nord est…..si nu e vorba din pacate de un tratament miracol care intarzie sa apara….nici de vaccinul salvator….imi pare rau, stiu ca va dezamagesc pe foarte multi dintre voi cu vestea asta…nici macar serologiile nu sunt inca validate la noi.

Am aflat insa cum e sa plangi cum nu ai mai facut-o de ani de zile, poate niciodata, cu gandul la pacientii care trec prin testul reanimarii, dar si la reanimatorii care incearca imposibilul, la cei care pierd batalia si la familiile lor carora incercam sa le aducem acea putina alinare pe care ne-o permite timpul zgarcit…. Trebuie sa stiti insa ca foarte multi dintre pacienti, chiar in varsta, trec si peste necazul asta…cu medicatie «conventionala», oxigen, paracetamol si decubitus lateral+/-ventral pentru cei care pot….

Am aflat de asemenea si cum e sa razi cum nu ai mai facut-o de ani de zile, poate niciodata, ca o descatusare si o sfidare in fata mortii care trece pe langa noi zilnic (sunt deja la al 7 lea certificat de deces si asta nu e NIMIC pe langa ce traiti poate foarte multi dintre voi deja). Orice moment de bucurie deschide o alta dimensiune a vietii….asa imi povestea deunazi unul din pacientii COVID extubati…..va implini 60 de ani luna viitoare…

Unii dintre noi insa, cum era de asteptat, au cedat nervos, si au ales sa stea acasa cu test COVID NEGATIV…..si-au parasit pur si simplu colegii de munca….eu inca mai cred, in a mea cronica naivitate, ca ar trebui sa fim intrebati cine vrea si cine nu vrea sa lucreze cu pacientii COVID….

EU AM ALES…..nimeni nu m-a obligat….si medicii care lucreaza cu mine AU ALES SI EI si le sunt pe viata recunoscatoare ca nu m-au lasat singura cu toata mizeria asta virala (desi stiu sigur ca nici unul nu va citi ce scriu acum, mesajul acesta e si pentru ei)….. Sa alegi in cunostinta de cauza conteaza foarte mult…..nu vreau sa judec aici pe nimeni….chiar pe nimeni…..in definitiv toti suntem DOAR OAMENI…”


energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

ISJ Constanța solicită sprijinul „tuturor agenților economici” și al reprezentanților comunității pentru ca elevii vulnerabili să fie dotați cu echipamente IT

Thu Apr 9 , 2020
Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Consiliul Județean al Elevilor Constanța, solicită sprijinul tuturor agenților economici și al reprezentanților comunității constănțene care vor să se alăture eforturilor Ministerului Educației și Cercetării de a găsi soluții pentru elevii aflați într-o situație de vulnerabilitate educațională. Prin dotarea acestora cu echipamente IT […]
Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța