Meșterul Manole de pe litoral. ABADL dărâmă beach-baruri ilegale, operatorii le reconstruiesc

Bogdan Bola
Bogdan Bola, director general ABADL: „Operatorii de plajă care au construcții ilegale pe plajă vor fi notificați, li se vor da măsuri și termen de remediere a deficiențelor constatate și se va trece apoi la rezilierea contractelor”

Echipele de control ale Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au efectuat 477 de controale de gospodărire a apelor, din care pe sectoarele de plajă 246 de controale, în urma cărora au fost date 376 de măsuri în vederea remedierii neconformităților constatate. Directorul ABADL spune că s-au dezafectat construcții ilegale de pe plaje, dar operatorii le reconstruiesc.

De asemenea, la începutul acestui sezon toți agenții economici care au încheiate contracte de închiriere a plajelor cu A.B.A.D.L. au fost notificați pentru respectarea prevederilor legale și a obligațiilor contractuale, iar pentru respectarea acestora s-a solicitat sprijinul autorităților publice locale în vederea dezafectării construcțiilor ilegale amplasate pe plaja care reprezintă domeniul public al statului.

Începând cu data de 29.06.2020, în vederea creșterii eficienței și eficacității activității de inspecție pe plajă, au fost delegați pe litoral inspectori de la Administrațiile Bazinale de Apă din țară, în serii de câte 4 inspectori/2 săptămâni și un reprezentant al Administrației Naționale Apele Române.

Inspectorii din cadrul S.G.A. Constanța – A.B.A.D.L. au constatat încălcări ale prevederilor legale aplicând 29 de sancțiuni contravenționale, astfel:

 • 2 amenzi în valoare de 160.000 lei în baza Legii Apelor nr. 107/1996 actualizată;
 • 27 amenzi în valoare de 540.000 lei în baza O.U.G. 202/2002 privind gospodarirea integrată a zonei costiere.

Faptele constatate și sancționate cu amenzi au fost:

 • folosirea de canale deschise pentru scurgerea apelor fecaloid-menajere;
 • neîndeplinirea la termenele stabilite a măsurilor dispuse anterior;
 • depozitarea de materiale de orice natură pe plajă;
 • executarea de lucrări și activități fără respectarea actelor tehnico-juridice prevăzute de lege, precum și a clauzelor și restricțiilor din contractul de închiriere;
 • efectuarea de săpături pe plajă fără aviz de gospodărire a apelor;

„Până în prezent s-au făcut controale și s-au dat măsuri operatorilor economici să demoleze beach-barurile ilegale, s-au aplicat amenzi și am trecut la dezafectarea construcțiilor ilegale amplasate pe plajă acolo unde operatorii nu au înțeles că trebuie să respecte legea. Cu toate acestea sunt operatori de plajă care au început să-și ridice din nou aceste construcții ușoare, așa că trebuie să schimbăm strategia astfel încât să se înțeleagă că legea trebuie respectată. Operatorii de plajă care au construcții ilegale pe plajă vor fi notificați, li se vor da măsuri și termen de remediere a deficiențelor constatate și se va trece apoi la rezilierea contractelor”, a declarat directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan BOLA.

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

Articole recente

2 comentarii

 • Pe plajele din sud cordon Venus Saturn vama veche sunt toate legale oare ca nimic nui sperie

 • Tara fara legi, cu Judecatori si Procurori corupti in care Legea se aplica arbitrar (daca exista Legea si normele de aplicare) functie de ce relatii si bani ai….

  Vai de capul nostru cu asa legiuitori…

Leave a Reply

Your email address will not be published.