Metro și Auchan, amendate de Protecția Consumatorilor. Horia Constantinescu: „A cumpăra zeamă la preț de carne mi se pare o bătaie de joc”

2

La începutul acestei săptămâni, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București (CPCMB) a desfășurat o serie de verificări la două hipermarketuri importante din Berceni, sectorul 4 al Capitalei – Metro Cash & Carry și Auchan.

În urma neregulilor constatate, comisarii bucureșteni au aplicat următoarele sancțiuni, până în acest moment:

– amenzi contravenționale în valoare de 125.000 lei,
– oprirea definitivă de la comercializare produsele alimentare neconforme
– oprirea temporară a prestării serviciilor și a comercializării produselor în spații necorespunzătoare până la remedierea deficiențelor, în magazinul Auchan
– propunerea emiterii unei decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte, pentru magazinul Metro.

„M-am întrebat întotdeauna de ce unele acte normative, cu impact la nivel european, par facultative pentru unii operatori economici ce își desfășoară activitatea pe teritoriul României. Încă o dată se dovedește că avem de dus o luptă permanentă cu fărădelegea, indiferent de dimensiunea financiară a companiilor. A cumpăra zeamă la preț de carne mi se pare o bătaie de joc și aș vrea să cred că nu numai mie. Din nou se dovedește că există o oca pentru producătorii români și alta pentru cei din străinătate. Acțiunile noastre nu se vor opri indiferent de intențiile unora și altora.”, a declarat Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Au fost extinse verificările la Metro Cash & Carry SRL (depozit Ștefăneștii de Jos), ca urmare a identificării, în magazinul din Berceni, aparținând acestui operator economic, a unor produse alimentare preambalate, respectiv carne de vită, cu origine Australia, Argentina, Germania, Irlanda, având diverse deficiențe, după cum urmează:

– acumulări masive de lichid sangvin în interiorul ambalajelor de produs
– neconcordanțe între gramajele declarate pe etichetele de produs și cele cântărite în magazine.

În depozit, comisarii CPCMB nu au putut identifica niciun produs din această categorie, stocul fiind zero, controlul continuând în zilele următoare, când vor fi trecute în revistă toate documentele care atestă mișcarea mărfii către punctele de lucru din țară, situația stocurilor, precum și declarațiile de conformitate a mărfii.

Neregulile identificate la cele două hipermarketuri, în afară de cele prezentate mai sus, au fost:

– deficiențe de informare a consumatorilor cu privire la terminologia corectă în ceea ce privește data durabilității minimale a unora dintre produse
– nerespectarea temperaturii de păstrare în unele dintre vitrinele frigorifice de refrigerare sau congelare pentru produse din carne, respectiv pește
– comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită
– comercializarea unor fructe și legume ca fiind calitatea I, în realitate prezentând modificări organoleptice de aspect, culoare, consistență, precum și zone cu lovituri și mucegai
– comercializarea unor produse din carne cu modificări organoleptice
– utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu impurități de lichide scurse și rugină,
– folosirea unui sistem de ventilație neigienizat corespunzător, cu prezență masivă de praf, în magazine.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 thoughts on “Metro și Auchan, amendate de Protecția Consumatorilor. Horia Constantinescu: „A cumpăra zeamă la preț de carne mi se pare o bătaie de joc”

  1. Multe nereguli se produc și din păcate autoritățile se mișcă în reluare ! Păcat că am ajuns la mana unor incompetenți !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Trei români au murit după ce s-au urmărit în trafic în Strasbourg

mar mart. 28 , 2023
Două familii de romi din Timișoara s-au urmărit cu mașinile de lux prin centrul Strasbourg-ului până au produs un accident mortal. Trei persoane au murit și şase au fost rănite. Urmărirea ca-n filme s-a încheiat cu un accident dramatic între cele două vehicule, luni, în districtul Port-du-Rhin din Strasbourg.  La fața […]

V-ar putea interesa și: