Mi-e rușine că sunt constănțean

cristian hagi

Iubesc Constanța, dar mi-e rușine că sunt constănțean.

Mi-e rușine că, de ani buni, bolnavii de cancer fac naveta la București, pentru că aici nu se poate face radioterapie. Că nu avem o maternitate, că nu avem un spital de pediatrie, că avem încă secții în Spitalul Județean care nu au fost reabilitate de 40 de ani. Că nu suntem nici măcar pe lista ipotetică a construcției unui spital regional, că programele de prevenție, la nivel local, sunt cvasi-inexistente. Că tremurăm de frica de a ni se îmbolnăvi copiii nu neapărat din cauza bolii, ci a condițiilor din spitale. Că cel mai bun medic este – ne place sau nu – trenul spre București.

Mi-e rușine că locuiesc într-un oraș în care copiii noștri fac orele de educație fizică în clasă, pentru că multe școli nu au săli de sport. Cu toate acestea, orașul are milioane de euro pentru echipe de handbal care oferă salarii de mii de euro jucătorilor străini și români (cuantumul lor este confidențial, spune primărie). Că avem consilieri locali care au fost promovați pe liste pentru proiectele în domeniul sportiv, dar care, între timp, au uitat de promisiuni și nu mai fac nici măcar figurație în consiliu local (dar rămân acolo din diverse interese personale). Că am desființat zeci de locuri de joacă pentru copiii, dar că nu facem altele.

Mi-e rușine că trăiesc într-un oraș în care, în singurul parc adevărat, s-a construit un mall. Mai mult, pentru ca acesta să aibă cât mai mulți clienți, primăria a amenajat și câteva sensuri giratorii, cu scuza – penibilă – că oricum șoferii tăiau linia dublă continuă. Spun penibilă pentru că, pe o porțiune a străzii, s-a montat un gard între sensuri. Se putea continua cu câteva zeci de metri. Construim, însă, sensuri giratorii pentru aproape fiecare noi magazin construit aici de străini. Trăim într-un oraș în care a avut loc un adevărat genocid al spațiului verde.

Mi-e rușine că trăiesc într-un județ care a căzut pe locul 19 în țară în ceea ce privește valoarea salariului mediu. 19, dacă vă puteți închipui asta în Constanța, aici unde există porturi, centrală nucleară, cea mai mare rafinărie din România, agricultură turism. Poate să câștigă mai mult la negru, în perioada sezonului estival, dar, totuși este un eșec economic incredibil să te întreacă județe cu o economie atrofiată, să te întreacă aproape jumătate din Românie. Un constănțean câștigă în medie 2.305 lei, un clujean 3.105 lei.

noi, constănțenii, trăim, în medie, cu doi ani mai puțin decât un clujean.

Mi-e rușine că trăiesc într-un oraș în care primarul promite, în campanie, că va asfalta toate străzile până în 2018, pentru ca în 2018 să afirme: „Aia era în campanie!”. De parcă noi ar trebuie să considerăm, a priori, că orice se promite în campanie este o minciună. Sau că UNELE lucruri promise sunt minciuni, trebuie doar să ne dăm seama care sunt. Sau că primarul nu va fi în stare să facă anumite lucruri promise. Din nou, nu știm care. Da, poate că e greu, dar nu este deloc greu să îți ceri scuze celor cărora le-ai promis și care așteaptă. Știți ce răspunde primarul? Are un fel de tic verbal: „Eu n-am nicio problemă cu asta”. Da, desigur, dar alții au. Nu „detractorii”, cum le spune, ci oamenii care vor să trăiască într-un oraș civilizat, care încă mai cred în promisiuni.

Mi-e rușine că trăiesc în orașul unde se construiește haotic, unde apar blocuri cu zeci de apartamente, fără locuri de parcare, că ni se promit parcări, dar că ni se oferă stâlpișori. Că, în loc să dezvoltăm un transport în comun eficient, ecologic, cu fonduri europene, cumpărăm autobuze construite în Turcia, diesel, care consumă cu 25% mai mult decât cele vechi, dar despre care credem că sunt limuzine. Stăm zeci de minute în trafic, a devenit aproape insuportabil că conduci în centru, la ore de vârf, iar cei care ne conduc fac apologia transportului în comun. Pe ei când o să-i vedem în autobuze? Niciodată, pentru că au parcări rezervate în fața Primăriei, a Prefecturii, a Consiliului Județean, ei și directorii din primăriei, supra-oameni, supra-constănțeni.

Mi-e rușine că trăiesc într-un oraș în care o directoare de grădiniță îi aliniază pe copii pentru a le spune că primarul orașului le dă cadouri, bombonele, are grijă de ei. Nu, nu primarul dă aceste cadouri, o facem noi, constănțenii care plătim taxe și impozite, proprietarii de firme care își plătesc dările la zi. Și nu, în niciun caz un copil de grădiniță nu trebuie să fie supus unui astfel de tratament care aduce aminte de odele închinate conducătorului iubit, în comunism. Mai avem puțin și atârnăm tablouri cu primarul în școli și grădinițe.

Că avem un Cazino pe care promitem în fiecare an că îl reparăm, dar la final de an spunem că nu ține de noi. De ce mai promitem. Că am abilitat centrul istoric, dar că pavelele s-au spart și că este înconjurat de clădiri care stau să cadă.

Mi-e rușine că trăiesc în orașul în care unii oameni aruncă încă gunoiul la doi metri de ghene, în care sunt alții care cred că este normal să scuipi semințe pe jos, în care nunțile în stradă sunt amendate cu sume mai mici decât șoferii care depășesc timpul de parcare cu câteva minute, pentru care amenzile sunt de 13 ori mai mari decât în Germania. Că se permit lucrări în carosabil care afectează traficul săptămâni întregi, dar că nu muncește nimeni cu zilele și nu ni se oferă nicio explicație. Că promitem reabilitatea unui pod în șase luni, dar că trec trei ani și nu este gata decât pe jumătate. Suntem tratați cu sictir.

Iubesc Constanța. Ce putem face?

Administrația trebuie să coboare din turnul de fildeș, să iasă în stradă și să vadă problemele cu care ne confruntăm noi, constănțenii obișnuiți. Să facă ceea ce promit și să-și ceară scuze, dacă nu o fac. Să arate interes pentru educație și sănătate, nu prin vorbe, ci prin fapte. De exemplu, să facă din crearea de săli de sport în școli și de locuri de joacă o prioritate zero și să aloce cu precădere fonduri pentru aceste lucruri. Să lucreze pentru a aduce proiecte europene în Constanța, să aibă grijă mai mult de parcuri, și mai puțin de investitorii în betoane. Să aducă investitori în județ, pentru a crea locuri de muncă bine plătite. Să fie inteligenți, muncitori și onești. Visez?

Cristi Hagi

Vă recomandăm și:

Două Constanțe: strângere de fonduri private pentru a salva copii de la moarte, beculețe și focuri de artificii din bani publici

18 comments

 • Salut,
  Ma regăsesc total în ce ai spus. Și mie îmi este rușine ca sunt constănțean. Dar nu se mai poate face nimica. Când te duci la vot și înlocuiești un primar infractor cu adjunctul lui atunci nu mai e nimic de făcut. Dar când a fost vremea sa votam și sa producem schimbarea atunci am stat acasă. Iar dacă facem la fel și la următoarele alegeri nu ne mai rămâne decât sa schimbam orașul dacă nu suntem în stare sa schimbam primarul.

  • Perfect de acord cu tine si cu autorul articolului. As completa cu faptul ca presa observa cam tarziu aceste nereguli, pentru ca ele au inceput de mai bine de 15 ani sa se faca simtite in Constanta.
   Nu sunt de acord cu cei care spun ca nu se mai poate face nimic. Se poate, hai sa ne mobilizam, iesim la vot si sa o facem cu mare discernamant. O echipa capabila la primarie, care sa respecte legea si cetatenii ar schimba cu siguranta fata orasului.

 • Te-ai impotmolit la final. Acesti indivizi sunt incorigibili, lucrurile pe care le fac si in care cred, sunt convingeri ireversibile. Ei asa cred ca este normal si corect ca de altfel o buna parte din constanteni. Cum Doamne iarta-ma poti mai poti sa ceri acestor oameni “sa coboare din turnul lor de fildes” (expresie care sfideaza logica dar in fine)!! E ca si cum ai incerca sa faci cainele sa miaune sau invers :))) Istoria ne-a demonstrat ca progresele reale in aceasta tara au fost facute de straini. Tot “strainii” ne-au tarat in modernitate.

 • nicolae krent

  Apropo de podul de la ”butelii”. de 10 ani nu mai sunt tramvaie in Constanta, insa linia exista doar pe pod! Asa ca nu de 3 ani ci de 10 ani nu au reusit sa faca podul!

 • Dupa 30 de ani de “democratie”, ma face sa rad cand aud sau citesc afirmatii de genul “sa visam”, “sa schimbam”, sa … Sa ce? Incercat cu cine? In afara dezvoltatorilor imobiliari care mai au putin si or sa construiasca si in aer numai sa fie in zona dorita si unde au acaparat, da, asta e termenul, cu ajutorul autoritatilor, petecul de teren respectiv, toata lumea uraste betoanele ridicate aiurea si de multe ori in cel mai hidos mod cu putinta, fara respectarea unor minime reguli arhitectonice, estetice, etc! Corect? Intrebare: ati vazut vreodata un personaj din aceasta specie (pacat ca nu e pe cale de disparitie, merita extintia in masa – la politicieni ma refer) care sa se lege cu lantul de un copac ce urmeaza a fi taiat si sa protesteze ca nu e drept, nu e corect? A strans vreunul in jurul lui masele si sa stea de paza la locul de joaca ce urma a fi desfiintat si sa protesteze pana autoritatile care au dat aprobarile cu buna stiinta sa renunte la marsavia pe care erau pe cale sa o faca? Cunoasteti vreun politician care sa fi intrebat cu voce tare conducatorii urbei daca cei care au construit mastodontul din parc si-au onorat promisiunea de a planta x copaci in locul celor taiati? A cerut vreunul socoteala? Si sa isi atraga cetatenii de partea lui si impreuna sa nu se lase pana cand toti cei care au taiat cel putin un copac nu pun in loc cel putin 10 ori mai multi? Ati vazut vreun politician adunand in jurul lui cetateni ai orasului la o zi de munca voluntara si sa repare tot ceea ce acesti sacali au defrisat? Ati vazut vreun politician sa atraga atentia ca in zona veche a orasului s-au pus pavele de cativa ani si deja sunt portiuni care arata ca dupa razboi? Si sa nu se lase pana cand cei care si-au batut joc de bani refac totul cum ar fi trebuit sa fie? Ati vazut vreun politician care sa porneasca o actiunea de colectare de fonduri locala, nationala, sa stranga bani de la milionarii locali (isi mai spalau si ei din pacate cu ocazia asta) si sa refaca Cazinoul? Demonstrau astfel ca poti face si fara sa fii primar! Culmea nesimtirii, ati vazut vreun politician sa ia atitudine si sa iasa sa taie balariile din jurul primariei, de ajunsese la un moment dat ca o jungla sub nasul primarului? Pai daca pe ala il doare in bombeu, ceilalti ce au facut? Au stat ca nesimtitii si au aplaudat de pe margine ca ii scadea popularitatea primarului! Halal opozitie! Si angajatii primariei au facut ceva? Vreun directoras si-a adunat subalternii la p mica claca sa curete rusinea din jurul primariei? Mi se pare sau in aceeasi cladire sunt si cjc si prefectura? Vreo miscare pe la celelate institutii? Ati vazut vreun politician sa zica ca ii este rusine ca un oras ce trebuia sa fie pe locul 2 in tara dupa capitala, la mare distanta de restul, se zbate in mediocritate? Si sa faca totul sa indrepte acest lucru? Sa fii in opozitie nu inseamna doar sa dai la gioale, poti pune caramizi alaturi de incompetentii care conduc, dar lumea vede ce si cum! Toata clasa politica merita pusa la zid! Unii sunt prosti, se vede si de pe luna, unii sunt incompetenti, se vede dupa ce lasa in urma, dar toti, absolut toti nu au ambitia sa faca ceva pentru oras sau pentru tara! Si nu o au pentru ca nu au interes! Interesele lor se vad in ceea ce s-a facut in ultimii 30 ani: mai nimic bun pentru oras/ tara, multe constructii care au slutit pur si simplu orasul, statiunea, etc. … Deci … pe cine? Si de ce? Argumente? Se mai justifica visele? Se mai justifica votul de care amintea cineva? Asta e democratia? Sa le justificam prin votul nostru celor ce ajung sus (putere sau opozitie) actiunile viitoare care privesc interesul lor? Apropos, cu multi ani in urma am incetat sa merg la stadion. Am observat ca multi dintre spectatori preferau sa huiduie echipa adversa decat sa sustina echipa favorita. Mai mult, preferau un blat ordinar intre echipe decat o lupta dreata si frumoasa la finalul careia sa castige cel mai bun! Si culmea, spectatorii ar fi castigat oricum: ar fi urmarit un meci frumos!

 • Cea mai bună variantă… Schimbați țara pentru că în România nu veți reuși să schimbați absolut nimic

 • Florin Gipsy

  Curios lucru: nimic despre C.E.T…..Oare de ce?

  • Constanta 100%

   Am scris zeci de articole despre incompetența CET. Aparține însă de Ministerul Economiei, nu dr primărie.

 • Ok. Nu inteleg partea cu sensurile pt străini. Adica ai ceva cu investitorii străini? E genul de discurs ultra nationalist anti UE, ce alimentează ura si se bazeaza pe temerile populației. Urmează să spui că Coca – Cola e mai buna la ei, nu?

  • Constanta 100%

   Am spus straini pentru ca sunt straini. Daca erau români spuneam romani. Nu e normal sa faci sensuri giratorii la o distanta de 200 de metri unul de altul numai pentru a intra mai usor in magazin. Sau sa faci giratorii pentru orice LIDL. Poti cere investitorilor sa faca subtraversari, cum s-a cerut la Carrefour. Dar sa stii ceva: multinationalele au facut si bine in țara asta, dar si enorm rau. Van Oord a casigat licitatii de 1 miliard de lei noi, dar raporteaza pierderi de 250 milioane lei si a avut maxim 35 de angajati. Nu ti se pare că suntem luati de prosti si ca isi ascund profiturile? In timpul asta, nu-si platesc nici firmele romanesti pe care le-au contractat.

 • Nu mai ieșim în veci din rahatul ăsta!
  Conștiință civică a constănțenilor este aproape egală cu zero. Faceți și voi diferența cu Cluj, Oradea,Sibiu, Timișoara și veți înțelege probabil mai multe. In Constanța aproape toți factorii de decizie sunt mânjiți cu rahat.De asta am și ales sa plec din tara…..că să fiu plastic: viitor de rahat, țara noastră (Constanta) are !

 • Din pacate si mie imi este rusine sa fiu constanteanca. Acum sunt studenta la Cluj si de fiecare data cand ma intorc acasa, tot ce vad este un oras trist, imbatranit, cu oameni imbufnati. Am ajuns sa imi fie frica sa ies din casa din cauza locatarilor din Henri Coanda, pentru ca ei au tot timpul din lume avand in vedere ca primesc ajutor social si nu se sinchisesc sa isi caute un loc de munca.

 • Nu exista faleza pe malul mari , asa cum e la Mangalia de mai mult de 25 de ani . Ca sa cobori seara pe plaja Tataia , iti e frica sa nu iti rupi picioarele pe treptele incropite de cei de la, Reyna .

 • În loc să protestăm în Piața Victoriei, ar trebui să începem cu Piața Ovidiu. …pestele se curăță de la coadă…pt cei care stiu ce înseamnă

 • totul pleaca de la calitatea umana a locuitorilor iar C-ta sta rau la acest capitol Au fost cele trei mari invazii in anii 70 cind orasul avea nevoie acuta de brate de munca si a fost invadat de cei care fugeau de la sate ( care nu mai puteau suporta darile ) apoi anii 80 cu invazia machedonilor care au monopolizat orasul si mai ales comertul si turismul cu practici relationiste de tip mafiot si cam tot atunci invazia moldovenilor din zonele cele mai sarace si inapoiate Ii inteleg au plecat de la sat dar nu au ajuns la oras nu s-au putut adapta dar mai ales au adus cu ei obiceiuri cam necivilizate Nu au putut fi asimilati de mediul urban si si-au impus ei stilul lor de viata Din pacate nici generatia a doua nu sta mai bine Stiu ca sint multi care se vor simti jigniti dar asta e adevarul Totul se poate verifica iar statisticile militiei din acele perioade stau marturie Cine a trait acea perioada inteleg ceea ce spun Similar este ceea ce fac acum romanii care emigreaza Tot asa sint priviti de natiile gazda

 • Am parasit Constanta in 1991. Revin din America de Nord aproape in fiecare vara. Nu sa schimbat nimic. De ce? autoritatile locale sunt total dezinteresate? ori sufera de sindromul unul pleaca altul vine, lasa pe el sa faca? Mare pacat.

 • Jos psd jos Fagadau si clanul Moga

 • Belle dImagination

  Domnule, o să se continue fix la fel, câtă vreme li se va permite să continue fix la fel.

  Câtă vreme nimeni nu face un bilanț al promisiunilor și realizărilor și nu taxează neîndeplinirea – măcar un 75-80% a promisiunilor, politicienii vor crede că asta e job-descriptionul lor: să mintă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.