Microbuzul din Germania și zgomotele din apartamentele românești

zgomot

Era după-amiază când am oprit mașina într-un orășel din sudul Germaniei, undeva în Bavaria. Case cochete, fără blocuri, străzi largi, curate, liniște. Paradis urbanistic.

Venisem cu un microbuz cu nouă locuri, închiriat, motor Diesel. Am parcat în fața pensiunii, am coborât pentru a ne dezmorți și, în câteva zeci de secunde, ne apucam de scos bagajele.

Nu a durat mai mult de un minut până când să apară proprietarul pensiunii. Într-o engleză cu accent german, tăios, ne-a cerut să oprim motorul. Făcea prea mult zgomot, riscam să deranjăm vecinii. Era o după-amiază liniștită, într-un orășel din sudul Germaniei.

Înapoi acasă. Cineva, în România îmi spunea, în toiul nopții, când mă gândeam câte oi trebuie să mai număr ca să pot adormi, pentru că le pierdusem șirul, că la el în casă are voie să facă ce vrea. Cel puțin din când în când. Adică să mai „ardă” o petrecere cu chiuituri, de dor și jale. Păi cum adică să nu aibă voie, o dată pe an? Ce căcat de țară e asta, în care el nu are voie să se distreze? Băăă, e casa lui, cumpărată pe banii lui, el e stăpân acolo. Casa mea, fac ce vreau în ea. Ce? Vrei să dormi că a doua zi te duci la muncă? Bă sărăcie, eu nu mă duc, eu am chef să mă distrez.

Da, sunt de acord noile legi care întăresc autoritatea polițiștilor. Da sunt de acord cu inițiativa USR care spune că trebuie să existe niște limite ale zgomotului în propriile locuințe.

Sunt de acord și cu faptul că aceste limite pot fi apreciate ca prea mari – în lipsa unui aparat omologat – chiar de către agentul constatator. Dacă așteptăm sonometre omologate, legea nu va fi niciodată aplicată. Acum ceva vreme exista unul singur în județul Constanța, la o instituție bugetară, unde nimeni nu lucra după ora 16.00 sau în weekend. Reclamai zgomotul vineri seara și veneau băieții să-l măsoare luni dimineața. Cred că putem fi de acord că un polițist își poate da seama dacă muzica este PREA tare. Așa cum cei din America nu așteaptă analizele de sânge să vadă dacă ești beat. Te pun să-ți atingi nasul cu degetul și să mergi în linie dreaptă.

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

VIDEO. Imagini teribile. Portcontainer în flăcări

Thu Mar 8 , 2018
Un portcontainer care avea un român la bord a luat foc, ieri, în Marea Arabiei. Vă anunțat ieri despre acest lucru. Detalii AICI. Incendiul a fost urmat de o explozie. Vă prezentăm astăzi mai multe imagini ale navei în flăcări. Din cei 27 de membri ai echipajului, 23 au fost […]