Mihai Draban, președinte CCIR: „Trebuie să ne pregătim pentru reconstrucția Ucrainei, dar și pentru concurența cu Ucraina reconstruită”

Mihai Daraban, preșdinte CCIR. Foto: Constanța 100%, 26 iunie 2024

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a participat ieri la un eveniment organizat de CCINA Constanța dedicat domeniului maritim.

Cu această ocazie, Mihai Daraban a subliniat punctele forte ale României și ale portului Constanța, dar și pe cele slabe, și a subliniat că trebuie să fim pregătiți pentru epoca post război, care, în cele din urmă, va duce la o concurență între România și Ucraina.

„Trebuie să ne pregătim pentru epoca post război, în care probabil va fi prima etapă, de reconstrucție a Ucrainei, și a doua etapă, concurența cu Ucraina reconstruită.

Va fi un mare challenge, și dacă nu rezolvăm problemele de conectivitate nu o să facem nimi, o să pierdem avantajul pe care îl avem azi, de conjunctură.

Trebuie neapărat să creăm axe nord – vest, est – sud. Dacă nord – sud, Constanța – Gdansk, introdus de fapt în programul Inițiativa Celor Trei Mări, va consta de fapt într-un coridor rutier și feroviar, partea către vest include, pe lângă feroviar și rutier, și celebra Dunăre, care, din păcate, nu este folosită la adevărata valoare, deși apă este. Trebuie însă regularizate malurile, trebuie aduse într-o formă sustenabilă, astfel încât pe viitor să nu mai ai decât probleme de dragaj. Practic, Dunărea trebuie să arate, dacă vreți, precum canalul de Sulina, ca să devină o arteră folosită ca alternativă est – vest, impunând și Constanța pe hartă.

Avem acest avantaj, că suntem foarte aproape de Port Said. Toată marfa care vine din sudul Asiei, est Africa, Extremul Orient și Australia, dacă vor să aducă marfă în Europa trebuie să treacă prin canalul de Suez. De la port Said la Constanța sunt 4 zile, până la Rotterdam sunt 14 zile, până la Gdansk, Polonia sunt 18 zile. Deci, din acest punct de vedere avem un avantaj colosal. Problema este ce facem cu marfa odată ajunsă la Constanța, cum îi dăm drumul est – vest, nord – sud.”, a declarat președintele CCIR.

Schengen maritim nu a schimbat nimic fundamental

La întrebarea Constanța 100%, Mihai Daraban a declarat că nu s-a schimbat nimic fundamental în portul Constanța după aderarea la spațiul Schengen maritim.

„Portul Constanța nu a fost un port de pasageri care să bubuie. Cred că pe timpul războiul mă îndoiesc că vom avea un trafic de pasageri în portul Constanța.”, a punctat acesta.

A subliniat însă că important este traficul din port, cifrele de afaceri ale operatorilor portuari din Constanța și profiturile acestora, despre care admite că explodat în ultimii ani.

Detalii găsiți în articolul acesta: Plouă cu bani în Portul Constanța: firmele au făcut în 2023 profituri cât în 15-16 ani obișnuiți

Declarațiile video le puteți urmări mai jos.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

2 comentarii la “Mihai Draban, președinte CCIR: „Trebuie să ne pregătim pentru reconstrucția Ucrainei, dar și pentru concurența cu Ucraina reconstruită”

  1. Inca unul care-i in plus pe aici.
    N-avem pasageri in port din cu totul alte motive, care nu tin de razboiul lui Putler, ci de incompetenta si coruptia romanilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Avarie RAJA în Eforie Nord

joi iun. 27 , 2024
În vederea executării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 200 mm, de la intersecția străzilor Traian cu B.P. Hașdeu din localitatea Eforie Nord, echipele RAJA sistează furnizarea apei potabile, astăzi – 27 iunie 2024. Astfel, în intervalul orar 09:30 – […]