Mihai Lupu, președintele CJC, despre Spitalul Județean Constanța: „Nu e normal să vezi atâtea disfuncționalități într-un spital care are un buget de 546 milioane lei!” VIDEO

mihai lupu

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a vorbit, în emisiunea Realitatea locală, la Dobrogea TV, despre situația de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

„La Spitalul Județean, am ajuns astăzi într-o situație generată de zeci de ani. Ce vedem acum e o consecință a ultimilor 20 de ani. Nimeni nu a vrut să implementeze un sistem de management integrat în sănătate, în județ, ca de altfel și o strategie de dezvoltare a județului.”, a spus președintele instituției.

„La Spitalul Județean, vorbim de o externalizare a multor servicii, care generează mari disfuncționalități spitalului. Sunt contracte pe 20 de ani, pe aproape 50 de ani!”, a precizat șeful CJC.

Mihai Lupu a spus că în prezent se plătesc și datorii făcute de fostele administrații, pentru unele investiții care ar fi trebuit să se vadă în actul medical.

„Bugetul spitalului a fost în 2015 de 187 de milioane, în 2019, luând în calcul și creșterile salariale, a ajuns la 434 de milioane, în 2020 a ajuns la 520 de milioane (includem și pandemia). Proiecția bugetară pentru 2021 este de 546 milioane. Este normal să te întrebi ce se întâmplă cu acești bani și nu e normal să vezi că sunt atâtea disfuncționalități într-un spital care are un asemenea buget.

Trebuie să știm exact unde suntem, și pentru asta faci un audit și vezi exact dacă finanțările, fie de la bugetul de stat, fie de la Consiliul Județean, se regăsesc în actul medical. Din ce vedem noi acum, nu se regăsesc. Asta înseamnă că este un management defectuos, lucru care trebuie remediat de urgență. Competența acestor remedieri revine clar echipei manageriale și consiliului de administrație.

Am văzut foarte clar că disfuncționalitățile cu privire la actul medical ce țin de dotări sunt consecințele externalizării fără un control și fără o evaluare foarte clară. Consiliul de Administrație face proiecția bugetară pentru independența acestor servicii, care să revină în sarcina Spitalului Județean, și vorbim aici și de imagistică, și de laborator. Aceste contracte trebuie analizate și din punct de vedere juridic.”, a mai spus președintele CJC.

Concluzia sa: „Dacă nu vom face o reorganizare pe niște principii sănătoase, vom perpetua acest act medica deficitar, și toată lumea va spune: degeaba ați venit voi, se întâmplă același lucru”.

Articole similare:

Consiliul Județean Constanța va achiziționa un soft pentru a măsura satisfacția pacienților Spitalului Județean de Urgență

Control la Spitalul Județean Constanța. Mihai Lupu, CJC: „Situația apărută în media în ultimele zile este extrem de gravă și ne obligă să luăm măsuri în consecință”

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.