Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit marți seară, la vârsta de 92 de ani, transmite Reuters, care citează agențiile rusești de presă.

The Guardian transmite că Mihail Gorbaciov se afla într-un spital din Moscova.

„În această seară, după o boală gravă și prelungită, Mihail Sergheievici Gorbaciov a murit”, a declarat Spitalul Clinic Central.

Mihail Gorbaciov a reușit să pună capăt Războiul Rece început după căderea Cortinei de Fier care a împărțit Europa de Vest, a democrațiilor, de Europa de Est, dominată de comunism, dar nu a reușit să împiedice căderea URSS.

Gorbaciov a condus Uniunea Sovietică din 1985 până în 1991 ca secretar general al Comitetului Central al PCUS și apoi ca președinte al URSS. El a anunțat încetarea activităților sale în calitate de președinte după semnarea Acordurilor de la Belovezhskaya în decembrie 1991.

Gorbaciov a încheiat parteneriate cu puterile occidentale și nu a apelat la folosirea forței atunci când în țările din blocul sovietic au început protestele în masă.

În 1985, când a devenit secretar general al Partidului Comunist Sovietic, și-a propus să revitalizeze sistemul prin introducerea unor libertăți politice și economice limitate, dar reformele sale au scăpat de sub control.

Politica sa de „glasnost” – libertatea de exprimare – a permis critici până atunci de neconceput la adresa partidului și a statului, dar i-a încurajat și pe naționaliștii care au început să facă presiuni pentru independență în republicile baltice Letonia, Lituania, Estonia și în alte părți.

Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele pe care reformele sale le-au declanșat, considerând că scăderea ulterioară a nivelului lor de trai este un preț prea mare pentru a plăti pentru democrație.

După ce l-a vizitat pe Gorbaciov la spital la 30 iunie, economistul liberal Ruslan Grinberg a declarat pentru Zvezda, organul de presă al forțelor armate: „Ne-a dat toată libertatea, dar nu știm ce să facem cu ea”, transmite Reuters.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Lucian, tânărul înghițit de mare acum trei săptămâni, plâns de mamă, căutat de pompieri

Wed Aug 31 , 2022
Pe 9 august, seara, Lucian era în Costinești. A intrat în Marea Neagră și nu a mai ieșit. De atunci e căutat aproape zilnic de scafandri, iar mama se roagă pentru a fi găsit. Căutările au fost reluate și azi, 31 august. „Scafandrii ISU Dobrogea se deplasează la Costinești, pentru […]