Un miliardar britanic de origine indiană deține peste un sfert din Comvex

Sanjeev Gupta comvex
Sanjeev Gupta (foto: The Times)

Miliardarul britanic de origine indiană Sanjeev Gupta a intrat în acţionariatul operatorului portuar Comvex SA. Acesta deține acum 28% din companie.

„Urmare a Notificării primite din partea dlui. Sanjeev Gupta în nume propriu şi în numele societăţilor aflate sub controlul său (potrivit continutului Anexei 1 la Notificarea transmisa), vă transmitem prezentul Raport curent întocmit în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 6 din Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, la care se anexează Notificarea sus menţionată privind dobândirea unei deţineri majore, respectiv depăsirea pragului de 25% din drepturile de vot în Comvex SA de către societatea Liberty Holdco Galaţi & Skopje Limited (fosta CBA Steel Limited). În acest sens vă informăm că drepturile de vot în Comvex au fost dobândite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unui număr de 3.277.526 acţiuni emise de Comvex (reprezentând 28,11% din capitalul social al acesteia), din contul societăţii Expert Placement Services Limited în contul societăţii Liberty Holdco Galaţi & Skopje Limited (fosta CBA Steel Limited), ca urmare a majorării capitalului social al societăţii Liberty Holdco Galaţi & Skopje Limited (fosta CBA Steel Limited), prin aportul în natură subscris de către societatea Expert Placement Services Limited”, se menţionează în raport. Din acţionariatul Comvex mai fac parte Solidmet (30,68%), Nicola Ruxandra Ioana (17,58%) şi Drăgoi Anca Mihaela (17,58%). Comvex deţine în Portul Constanţa cel mai mare terminal pentru manipularea mărfurilor solide în vrac din bazinul Mării Negre.”, se arată într-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti.

Sanjeev Kumar Gupta (născut în septembrie 1971) este un om de afaceri britanic născut în India și fondatorul Liberty House Group. Este președintele executiv al Liberty House, grup cu o cifră de afaceri de aproape 15 miliarde de dolari (2018) și conduce Alianța GFG (Grupul Familiei Gupta), care are 14.000 de angajați în întreaga lume. În octombrie, ArcelorMittal a ajuns la un acord cu Liberty House pentru vânzarea combinatelor sale de fabricare a oțelului din Cehia, România, Macedonia și Italia. Uniunea Europeană a aprobat oferta Liberty pentru achiziţia a şapte combinate siderurgice deţinute de ArcelorMittal, printre care şi fostul Sidex Galaţi.

COMVEX S.A. a fost infiintata in anul 1991, fiind cel mai mare terminal specializat in operarea materiilor prime solide vrac din arealul Marii Negre, acoperind o suprafata de 700.386 mp in sudul Portului Constanta, Romania.

Terminalul COMVEX este lider pe piata, specializat in manipularea, depozitarea si transbordarea materiilor prime solide vrac cum ar fi: minereuri de fier, carbuni, cocs, bauxita, dispunand de facilitati complete si moderne de operare situate in Portul Constanta.

COMVEX este singurul terminal pentru operarea marfurilor solide vrac din arealul Marii Negre ce are posibilitatea de a acosta nave tip “cape size” de mare capacitate (pana la 220.000 tdw), avand un front de descarcare la cheul maritim format din 5 dane cu o lungime totala de 1.400 m si adancime a apei cuprinsa intre 10,8 si 18,5 m. De asemenea, terminalul beneficiaza de o buna pozitie geografica avand acces la reteaua de cai navigabile ce include Dunarea.

Datorita localizarii si posibilitatii excelente de acces catre zonele industriale ale Europei, COMVEX ofera furnizorilor de materii prime din Australia, Brazilia, India, Africa, SUA si Canada, posibilitatea de a livra “just in time” materiile prime catre zonele industriale din Romania, Ungaria, Austria, Ucraina, Bulgaria si Serbia.

In prezent COMVEX dezvolta un terminal de cereale in Dana 80, pe o suprafata de aproximativ 60.000 mp.  Locatia ofera avantaje logistice importante, respectiv: cea mai adanca dana din Marea Neagra, vecinatatea cu terminalul de barje, pentru transport fluvial din tarile limitrofe Dunarii, acces direct si usor la calea ferata, distanta scurta si acces direct la autostrada A2. Astfel, COMVEX va oferi producatorilor de cereale din Romania, Ungaria, Serbia, Bulgaria posibilitatea livrarii productiei obtinute pe nave de mare capacitate, 100 – 120.000 tdw.

FOTO + VIDEO. Comvex investește 50 de milioane de euro într-un terminal de cereale în Portul Constanța. Lucrările au început

În anul 2018, COMVEX a avut o cifră de afaceri de 77.288.258 lei, un profit de 7.612.510 și un număr mediu de 235 de angajați.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.