Ministerul Agriculturii intenționează să investească în cele 58 de licee cu profil agricol în România

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în Constanța

Ministerul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, joi, că intenționează să investească în toate cele 58 de licee cu profil agricol în România și că săptămânile viitoare vor avea loc discuții concrete împreună cu Ministerul Agriculturii și cu directorii de liceu în parte, pentru a stabili ce au nevoie.

Petre Daea a precizat că a avut și ieri o întâlnire cu directorii celor 58 de licee cu profil agricol din România.

„Întâlnirea s-a putut face deoarece am făcut un act normativ care pune la un loc interesul atât al fermierului, cât și al elevului și al școlii, în general. De-a lungul vremii am constata ceea ce și dumneavoastră ați putut vedea, că liceele agricole, datorită faptului că n-au avut posibilitatea să investească, au în dotare utilaje vechi, utilaje care s-au uzat moral și fizic, utilaje care nu mai sunt acum pe câmpurile României. În licee vezi tractoare care au direcție mecanică și pe care săracii (n.r. elevi) nu pot să rotească volanul, de rezistența pe care o opune acest mecanism.”, a spus ministrul pentru Constanța 100%.

Petre Daea a spus că a discutat și analizat împreună cu fermierii, care au nevoie de forță de muncă bine pregătită, că a discutat și analizat în Guvernul României, întrebându-se ce facem pentru viitor, pentru fermierii de astăzi se cunosc, dar cei de mâine vor fi cei care sunt școliți azi. Întrebările care s-au pus sunt: „cum putem să facem transferul acesta de cunoștințe” și „cum putem să dezvoltăm dorința aceasta de a rămâne în agricultură, un sector extrem de important și profitabil, un loc de muncă foarte bun, o posibilitate de câștig clară?”.

„Dacă nu le creezi această perspectivă tinerilor, cum să rămână ei în acest domeniu? Atunci am hotărât, iar legiuitorul a stabilit prin actul normativ, ca Ministerul Agriculturii să fie în componenta aceasta investițională alături de liceele agricole. Am avut ieri o discuției cu toți directorii de la cele 58 de licee agricole. Le-am spus așa: Fraților, lumea s-a schimbat! Nu poți să-i spui elevului să rămână cu imaginea grapei cu colți reglabili, care nici nu mai există. Nu poate să rămână cu imaginea grapei rotative, pentru că nu se mai folosește.”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Petre Daea a precizat că în curând vor începe discuții cu Ministerul Educației pentru a găsi modalități de a investi în licee.

„Avem, în săptămânile următoare, discuții împreună cu Ministerul Educației și cu directori pe fiecare liceu în parte, întrebându-i și stabilind ce au nevoie, în așa fel încât să introducem în planul investițional, pe poziție bugetară, în anul viitor, pentru susținerea efectivă a acestor licee.”, a conchis Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a fost prezent joi, în județul Constanța, la amenajarea de irigații Carasu-Galeșu, obiectiv de investiții ce are ca termen de finalizare luna iulie, până în prezent fiind realizat în proporție de 90%. Valoarea investiției este de 6.102.469 lei, iar suprafața deservită este de 4.694 ha.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

VIDEO A căzut pământul peste el

Thu Jul 11 , 2019
În jurul orei 13.10 polițiștii Secției 2 Rurală au fost sesizați cu privire la faptul că, în timp ce ar fi efectuat lucrări, peste un bărbat în vârstă de 55 de ani s-a surpat un mal de pământ. Bărbatul în vârstă de 55 de ani este conștient si a fost […]