Ministerul Educației a lansat oficial ordonanța care lasă elevii fără transport gratuit. Elevii din toată țara solicită ministrului Sorin Cîmpeanu să înceteze acțiunile împotriva elevilor săraci

scoli inchise elevi

Asociațiile de elevi din România trag încă un semnal de alarmă cu privire la intenția decizia Guvernului de a emite o Ordonanță de Urgență care elimină gratuitatea la transport din Legea educației.

Guvernul României, la inițiativa Ministerului Educației și cu complicitatea Ministerului Transporturilor și Dezvoltării, vrea să condamne elevii din România la abandon școlar printr-o ordonanță care elimină gratuitatea la transportul județean și interjudețean rutier (cu autocarul sau microbuzul), prevăzută în Legea educației naționale.

Care este problema pe care o semnalează elevii:

Legea nr.226/2020 de completare și modificare a Legii educației, adoptată în toamna anului trecut prevede gratuitatea la toate tipurile de transport pentru elevii, pe tot parcursul anului calendaristic.

Articolul 84, alin. (1) precizează:

„Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Totuși, atunci când vorbim de transportul județean, categorie de transport care a avut mereu probleme, afectând în mod direct elevii și cifra ratei abandonului școlar, obligațiile atât autorităților locale, cât și a celor centrale, au fost ignorate cu o lipsa de asumare evidentă.

La nivel județean nu au fost încheiate contracte așa cum prevede Legea serviciilor transport public local 92/2007 și în conformitate cu Regulamentul european 1370/2007, acest lucru rezultând la zeci de mii de elevi navetiști care și-au achiziționat din buzunarul propriu  abonamente de călătorie, deși ar fi trebuit să beneficieze de ele în mod gratuit.

La nivel central, autoritățile nu au prevăzut banii necesari în bugetul de stat, fapt ce a urmărit tergiversarea respectării Legii nr. 226/2020.

Guvernul, împreună cu consiliile județene au obligația de a pune în aplicare gratuitatea la transport, exact așa cum prevede legea.

În aceste momente, Guvernul României prin ministerele implicate în transportul elevilor arată intenția clară de a lăsa elevii deoparte și de a îi condamna pe cei din mediile dezavantaje la abandon școlar, prin emiterea unei ordonanțe care să modifice prevederile legale care acordă  gratuitatea.

Impunerea unor tarife maximale s-a devenit în trecut a fi ineficientă, întrucât metodele de calcul folosite de autorități au determinat stabilirea unor tarife mult mai mici decât prețul real al abonamentelor. Mai mult, decontarea ulterioară a abonamentului presupune că elevul trebuie să dispună de suma necesară pentru a-l achiziționa, apoi să își recupereze banii. Acest lucru nu se poate realiza pentru elevii care nu ai banii necesari pentru a cumpăra un abonament, fapt ce ne arată că această ordonanță are doar efect negative asupra elevilor.

„De 8 ani de zile sunt aceleași discuții, ne-am săturat! După ce am reușit sa avem o lege foarte bună care prevede transportul gratuit pentru elevi, Guvernul vrea să o schimbe. Scopul Guvernului în aceste momente este de a pune interesele transporturilor pe primul loc, uitând de elevii aflați în nevoie și care au nevoie de măsuri clare pentru a avea acces la educație. Legea trebuie aplicată și orice tentativă de amânare a acestui lucru arată că nepăsarea față de elevi a ajuns la cote maxime. Se pare că în fiecare an, decidenții vin cu o nouă variantă prin care să se scutească de la respectarea și punerea în aplicare a legii. De ani de zile suntem bătaia de joc a Guvernului.

După ce că în perioada pandemiei statul nu ați fost în stare să asigurați accesul la educație, acum când elevii pot merge fizic la școala să recupereze o parte din materie, îi obligați să facă eforturi financiare uriașe sau chiar să stea acasă și să nu mai meargă la cursuri.

Este deja destul de clar că și acest Guvern urăște elevii și studenții și îi vrea condamnați la sărăcie.” -Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

“În ultimul timp, guvernanții nu par să ţină cont de echitate și egalitate de șanse, în ciuda faptului că au speranța ca viitorii tineri să fie educaţi, să fie  specialiști. Prin această modificare, peste 400.000 de elevi navetiști vor fi supuși unei discriminări în plan socio-economic. Dacă aceasta decizie va fi definitivă, nici nu cred că mai este moral să se vorbească absenteism și abandon școlar ca erori în  educaţie, când principala vină va fi în mâinile reprezentanților.”Ioana Nunu, președinte AEBc

“Iată că, la un an după ce am obținut dreptul gratuității la transport, luptăm și mai aprig tot pentru același drept, pe care guvernanții doresc să îl ignore. De regulă, un elev navetist plătește în jur de 400 de lei pentru un abonament. Acest OUG face decontul aproape imposibil, raportându-ne la sumele exorbitante care le sunt cerute într-adevăr elevilor pentru a ajunge la unitatea de învățământ de proveniență. În cazul în care această ordonanță va fi aprobată, rata de abandon școlar va crește, lăsând mii de elevi navetiști fără acces la educație. ”-Ana-Maria Groza, președinte AEBI

“Cu toate că Ordonanța de Urgență menționează că elevilor li se vor deconta cheltuielile de transport, NU înseamnă că aceștia vor avea gratuitate. Spre exemplu, un bilet de autocar pe distanța de 45 km costă aprox. 18 lei tur-retur. Dacă este să ne luăm după modificările propuse de guvern, un elev va primi 75 de lei dacă se consideră doar 45 km, adică doar tur, iar 150 dacă returul este adăugat la kilometraj. În orice caz, ambele sume nu se apropie de cei 360 lei/lună pe care îi are de plătit elevul dacă merge zilnic la școală. Astfel, gratuitatea transportului continuă să fie doar un vis pentru elevii navetiști.” – Matei Canavea, președinte AVE

,,Aceste acțiuni conturează definiția nepăsării. Atenția noastră se îndreapta spre elevii din climatele defavorizate, preconizând, de altfel, ca efect, abandonul școlar masiv. Gândind rațional conducătorii ar trebui să inițieze acțiuni care într-un final au ca și scop încurajarea și motivarea elevilor, totuși dacă privim situația de față observăm un peisaj mult prea placid.”-Miclea Partenie, președinte AEMs

“Este inacceptabil ceea ce se întâmpla la nivelul educației în România. Cu toții știm că decontul nu este o măsură eficientă pentru transportul elevilor, deoarece nu se acordă în totalitate. Autoritățile ar trebui să își asume gratuitatea transportului elevilor pentru a nu ajunge la o rată mult mai mare a abandonului școlar. Elevii vor transport gratuit așa cum prevede legea!”-Buda Paula, președinte AEM


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Poliţe RCA false descoperite și confiscate de polițiștii de frontieră

joi mart. 4 , 2021
Polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa au efectuat două perchiziţii domiciliare, în urma cărora au descoperit mai multe poliţe RCA false, cu diferite perioade de valabilitate şi poliţe RCA, tipizate, în alb. În data de 03.03.2021 poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, sub coordonarea […]

V-ar putea interesa și: