Ministrul Apărării: România ar trebui să cumpere submarine pentru că Marea Neagră „este plină de rechini”

submarin
Submarinul Delfinul, singurul pe care îl mai deține România, nu este funcțional din 1996

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, marţi seară, la Realitatea Plus, că România ar trebui să achiziţioneze submarine. Acesta a adăugat că Marea Neagră s-a aglomerat şi că „este plină de rechini”.

România are în prezent un singur submarin, Delfinul, care nu a mai ieșit în larg de zeci de ani.

„Delfinul e singurul submarin-şcoală. Sperăm ca în viitor să şi producem în România submarine, dar deocamdată trebuie să achiziţionăm submarine pentru că Marea Neagră s-a aglomerat foarte mult, este plină de ”rechini” şi este nevoie de asta”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a subliniat importanţa faptului de a avea „lucrul tău”.

„Pentru moment, fiind membri NATO, există o umbrelă care chiar funcţionează. Unii au spus că e bine, alţii au spus că nu e bine, să oprim de la zbor MIG-urile, MIG 21 Lancer. Au fost atâtea accidente, au fost  26 de accidente în ultimii 30 de ani. Au murit oameni şi încrederea în Armată a  scăzut în acele momente. (…)Reuşim cu ajutorul şi străinilor să avem un optim pentru apărare, însă este nevoie, cum spunem noi, ardelenii, să ai lucrul tău”, a declarat Dîncu.

Delfinul, submarin de producție sovietică, este acostat în Portul Constanța și nu mai este funcțional din 1996. Acumulatorii sunt descărcați, iar unii noi costau, acum câțiva ani, circa 20 de milioane de dolari.

Ministrul din 2018 vorbea de trei submarine

Ministrul Apărării din 2018, Mihai Fifor, spunea că România va avea trei submarine noi. Construcția lor ar fi trebuit să înceapă în 2020.

„S-a speculat foarte mult despre faptul că aş fi afirmat că Forţele Navale Române se vor dota cu un submarin şi desigur foarte multă lume s-a întrebat ce Dumnezeu vrei să faci cu un submarin ? Cred că am fost greşit înţeles. Este vorba de trei submarine cu care Forţele Navale Române intenţionează să se doteze pe termen mediu şi lung”, a declarat declarat ministrul Apărării, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la bordul fregatei „Regele Ferdinand”.

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Curtea de Conturi a descoperit abateri financiar-contabile de peste 75 milioane lei la Primăria Năvodari

Wed May 11 , 2022
Curtea de Conturi a României a efectuat, în perioada 10 mai 2021 – 30 iunie 2021, un control la Primăria Năvodari, condusă de Florin Chelaru, PSD, în care a verificat modul în care a administrat banii publici în 2020. Reprezentanții Curții au descoperit abateri financiar-contabile extrem de mari, de 75.473.000 […]
florin chelaru