Ministrul de Interne i-a ordonat lui Raed Arafat ca elicopterul SMURD din Constanța să zboare și noaptea

smurd

Ministrul de Interne i-a ordonat lui Raed Arafat ca elicopterul SMURD din Constanța, dar și din alte județe, să zboare și noaptea.

Marți, 31 decembrie, la sediul MAI, a avut loc o sedință în sistem videoconferintă cu prefectii și șefii structurilor centrale și teritoriale ale MAI, condusă de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, pentru coordonarea activitatilor si dispunerea de masuri specifice sezonului rece.

În cadrul videoconferinței, ministrul Vela i-a ordonat lui Raed Arafat ca elicopterele SMURD să zboare și noaptea.

„Vă ordon, domnule Arafat, toate centrele universitare medicale – Târgu Mureş, Cluj, Iaşi, Constanţa, Craiova, Timişoara –  să poată zbura spre ele sau de la ele, noaptea, elicopterele SMURD. (…) În 2020 toată ţara să fie sub acoperirea SMURD pe zbor de noapte”, a spus Vela.

În replică, Arafat a declarat:

„Motivul pentru care zboară numai cele două centre este pentru că au echipe care să asigure funcţionalitatea elicopterului 24 din 24. În celelalte centre, dacă decolează un elicopter noaptea, după o anumită oră, înseamnă că a doua zi acest elicopter nu intră în serviciu decât după ora 11 – 12, 1 după-masa. Şi pun în risc anumite intervenţii primare, să nu se rezolve.”

Raed Arafat
Raed Arafat

Ce aţi făcut de 20 de ani să faceţi rost de piloţi? Nu-mi răspundeţi, că ştiu! (…) Angajaţi piloţi, care-i problema!”, a continuat ministrul Vela.  

Raed Arafat i-a explicat că sunt necesare 1000 de ore de zbor pentru a putea fi comandant de aeronavă SMURD. După ce lui Vela i s-a spus că cele 1000 de ore de zbor pot fi făcute în patru ani, el i s-a adresat lui Arafat spounându-i că este şef al SMURD de mai mult de patru ani, timp în care ar fi putut asigura necesarul de piloţi. ”Nu depindea de mine. Când mi s-a permis, am angajat”, a afirmat Arafat.

Ministrul a făcut referire la un accident produs sâmbătă, în judeţul Vâlcea, victimă fiind o fetiţă de 10 ani, care a ajuns în comă la Bucureşti după un accident provocat chiar de tatăl ei, care s-a urcat băut la volan. Ea a stat câteva ore la UPU Vâlcea înainte de a fi trimisă la Bucureşti, întrucât ambulanţa nu a putut ajunge la timp pentru ca fetiţa să fie preluată de elicopterul SMURD. La acel moment, secretarul de stat Raed Arafat a explicat pe Facebook cum a decurs intervenţia.

Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat în postare că se impune verificarea a ceea ce s-a întâmplat la Vâlcea şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi, însă verificările au scos la iveală altă stare de fapt, faţă de ştirea iniţială despre acest caz. Potrivit lui Arafat, toţi cei implicaţi ”au facut tot posibilul pentru ca fetita sa primeasca cea mai buna ingrijire, numai ca nu putea niciunul sa controleze timpul si sa-l opreasca astfel incat fetita sa poata fi preluata de elicopter pe lumina zilei si inainte de a se lăsa intunericul, facand decolarea elicopterului in conditiile respective foarte riscanta pentru pacienta cat si pentru echipajul din elicopterul SMURD”.  

Arafat a relatat cum imediat după accidentul rutier de la Băile Govora în care a fost implicată o fetiţă de 10 ani, copilul a fost preluat de o ambulanţă SMURD şi dus spre spital, însă pe drum ambulanţa a trebuit să oprească de mai multe ori, pentru aspiraţia căilor respiratorii. Arafat spune că medicul nu a reuşit să o intubeze pe fata şi a decis continuarea drumului către spital, ceea ce este ”un demers corect”.

Elicopterul de la Craiova a primit alertă de decolare în zona Drăgăşani, Vâlcea, după 14 minute a fost redirecţionat la 8 kilometri de Râmnicu Vâlcea, locul obişnuit de aterizare. Cei din elicopter au anunţat că nu pot aştepta mai mult de 10 minute, deoarece se lasă întunericul. Medicul de pe ambulanţa SMURD în care se afla fata a anunţat că nu poate ajunge aşa repede la aparatul de zbor, iar elicopterul a părăsit zona.  

„Datele obtinute din sistemul GPS arată că echipajul a plecat la 16:13 minute de la faţa locului cu medicul de la ambulanţă în maşina de prim ajutor a SMURD. Pe drum au fost efectuate două opriri pentru îngrijirea pacientei. Redirecţionarea elicopterului s-a realizat la 16:17 minute când echipajul era deja în deplasare. Trimiterea elicopterului direct la Băile Govora sau la un loc de întâlnire cu echipajul nu ar fi putut prelungi timpul disponibil pentru îngrijirea copilului care necesita îngrijiri avansate care includ inducţia anestezică şi intubaţia. Deci chiar dacă s-a încercat şi s-a dat şansa copilului să fie preluat de elciopter acest lucru era greu de realizat respectând şi restricţiile care obligau echipajul să decoleze pe lumina zilei”, a susţinut Arafat.Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Ministrul de Interne i-a ordonat lui Raed Arafat ca elicopterul SMURD din Constanța să zboare și noaptea

  1. Ministrul Vela sa-si intrebe colegii politicieni ce au facut timp de 20 de ani cu tara asta. Arafat a facut ceva. Poate nu este perfect dar este un serviciu care functioneaza intr-o tara incremenita in trecut in toate domeniile

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

George Niculescu, pas cu dreptul în funcția de prefect. A obținut bani pentru sinistrații din Mihai Viteazu

mar dec. 31 , 2019
Prefectul Constanței, George Niculescu, a intervenit astăzi, 31 decembrie 2019, pentru a se asigura că locuitorii comunei Mihai Viteazu, afectați de inundațiile de la sfârșitul lunii septembrie, vor primi sumele necesare pentru a remedia problemele apărute în urma ploilor torențiale, în gospodării. Acțiunea sa vine la numai o zi după […]
george niculescu prefect constanța

V-ar putea interesa și: