Carmen Dan, ministrul de Interne: Turiștii trebuie să aibă sentimentul că sunt în siguranță pe litoral

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a vizitat astăzi litoralul și a spus că turiștii trebuie să aibă sentimentul că sunt în siguranță aici.

„Sunt suficiente forţe şi vă pot spune că dintr-o primă evaluare numai în ce priveşte minivacanţa de 1 Mai am estimat că vom avea pe litoral o prezenţă de aproximativ 40.000 de persoane şi în Deltă de aproximativ 10.000 de persoane. Asta înseamnă că noi a trebuit să ne dimensionăm dispozitivul în aşa fel încât să acoperim acest aflux de turişti în această perioadă şi bineînţeles să identificăm care sunt zonele în care trebuie să acţionăm cu precădere în pregătirea sezonului estival. Tocmai de aceea aceasta a fost o repetiţie binevenită”, a declarat Carmen Dan, sâmbătă, în staţiunea Mamaia.

Ea a susţinut că prin aceste pregătiri a dorit ca cetăţenii să vadă şi să înţeleagă care sunt capacităţile Ministerului de Interne.

Carmen Dan a mai susţinut că turiştii trebuie să aibă sentimentul că sunt în siguranţă pe litoral în această minivacanţă, angajaţii MAI fiind prezenţi în zone cu public numeros, unde se desfăşoară diverse evenimente, dar şi pe şosele. Ea a precizat că pe autostrada spre Constanţa acţionează şapte echipaje de poliţie şi zece motociclişti de la Rutieră, spunând că vineri seară a venit pe litoral neanunţată tocmai pentru a constata în ce condiţii se desfăşoară traficul pe drumul către mare.

Chiar în ziua vizitei ministrului însă, s-au petrecut două incidente: doi italieni au jefuit un gălățean, într-un club din Mamaia, iar un polițist și patru bărbați s-au bătut pe stradă, în Mangalia.

Carmen Dan a mai spus că în timpul sezonului estival vor fi detaşaţi pe litoral 250 de angajaţi ai MAI, care vor acţiona împreună cu cei din Constanţa

„În prezent, pe litoral avem aproximativ 800 de angajaţi. Din luna iulie, când începe efectiv sezonul estival, vom avea efectiv încă 250 de angajaţi ai MAI pe serii, mă refer la poliţişti şi pompieri. Jandarmii vor interveni în dispozitiv, pentru că ei au acele dispozitive flexibile ori de câte ori se va impune. Deci vom fi prezenţi. Nu vreau să înţeleagă cineva că suntem o prezenţă agresivă, dar vreau ca toată lumea să ştie că suntem atenţi şi că am evaluat riscurile”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul a mai spus că în acest sezon estival vor fi făcute teste antidrog pe litoral, precizând că angajaţii MAI trebuie să fie „mult mai atenţi şi mai motivaţi” legat de această problemă, să acţioneze atât pe latura preventivă, dar şi pe segmentul de intervenţie, pentru că “traficul şi consumul de droguri reprezintă un risc în toată zona litoralului românesc”.

Aceasta a fost întrebată de jurnalişti dacă în acest sezon vor fi făcute teste antidrog pe litoral, ea spunând că angajaţii MAI vor fi mult mai atenţi şi mai motivaţi să acţioneze atât pe latura preventivă, cât şi pe cea operativă.

„Este într-adevăr un risc a cărui evaluare începe să îngrijoreze, motiv pentru care în perioada următoare vom fi mult mai atenţi şi mult mai motivaţi să acţionăm atât pe latura preventivă, pentru că până la urmă asta trebuie să fie reacţia pe care trebuie să o aibă angajaţii Ministerului de Interne în abordarea proactivă a problematicii, dar şi pe segmentul de intervenţie. Este o zonă în care într-adevăr traficul şi consumul de droguri reprezintă un risc şi aici mă refer la toată zona afectată litoralului românesc, vom fi foarte atenţi. Vreau să înţeleagă cetăţenii că suntem determinaţi să acţionăm”, a afirmat Carmen Dan.

Întrebată dacă vor exista astfel de testări antidrog, ea a răspuns:

„Vor exista, bineînţeles”.

Carmen Dan s-a întâlnit sâmbătă cu reprezentanţii structurilor MAI din teritoriu, mai întâi la sediul Prefecturii Constanţa, iar apoi a mers la sediul Poliţiei Mamaia, unde au fost aduse masini de poliţie, jandarmi, SMURD şi ISU, alături de o parte din echipajele de poliţişti, jandarmi, pompieri, cadre medicale de la SMURD care vor interveni în aceste zile, ea stând de vorbă cu comandanţii acestor structuri. Carmen Dan a văzut şi un băieţel de patru ani, îmbrăcat în pompier, adus de către părinţi pentru a admira maşini de poliţie, jandarmi şi pompieri. A mers apoi pe plaja unde era amenajat un cort de prim-ajutor şi a văzut şi una din şenilatele care vor acţiona pe nisip. Ea a fost însoţită de şeful Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, prefectul Constanţei, Ioan Albu şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.