Ministrul Economiei a explicat de ce antreprenorii români sunt obligați să depună „declarația de beneficiar real”

claudiu nasui

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a explicat de ce antreprenorii români sunt obligați să depună „declarația de beneficiar real”. A făcut-o într-o postare pe Facebook cu titlu „Lupta contra birocrației continuă.”

Iată ce spune:

„Cum s-a ajuns ca antreprenorii români să fie obligați să depună „declarația de beneficiar real” de la o lună la alta cu zero predictibilitate și zero dezbatere publică?

Primesc foarte multe întrebări legate de această declarație de beneficiar real, și de felul cum a reapărut ea de nicăieri.

Povestea declarației de beneficiar real ne arată cât de ușor crește birocrația și cât de greu dispare.

Conform unei directive a Uniunii Europene, statul român are obligația de a menține un registru central cu beneficiarii reali ai firmelor din România. Directivele sunt obligatorii, dar felul cum statele decid să le implementeze este la latitudinea statelor membre. La noi, statul alege de obicei să implementeze directivele în modul cel mai dur mod posibil.

În 2019, statul a ales să implementeze această directivă în cel mai draconic mod posibil: să ceară fiecărei întreprinderi românești o declarație pe propria răspundere cu date pe care le are deja la registrul comerțului, iar asta în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic. Deși statul avea datele, a preferat să le mai ceară încă o dată. Pentru că, de ce să fie responsabilitatea și munca unui funcționar, când poate fi a contribuabilului? Așa a apărut declarația de beneficiar real.”

Citește mai mult în ConstantaFinanciara.ro.


energia residence
Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.