Ministrul Mediului: centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi de la începutul anului viitor

centrala termica

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat vineri, la Interviurile LIVE Digi24.ro, că centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi din luna ianuarie sau februarie, cel târziu. Ministrul a precizat că la începutul anului viitor ar putea exista actul normativ privind această măsură. 

Întrebat de centralele de apartament, dacă vor fi interzise și ce se întâmplă cu cele deja montate, ministrul mediului a răspuns:

„La cele actuale nu există o alternativă, pentru că acolo unde au fost falimentate sistemele de încălzire centralizată, cetățeanul nu are altă soluție decât centrală individuală de apartament”. 

Lucrurile se vor schimba doar pentru construcțiile noi.

„Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi.  Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte.

Ce se întâmplă cu cei care au deja montate centrale proprii de apartament, le pot înlocui atunci când ies din garanție? 

„Da, cu siguranță. Nu se pune problema în apartamentele existente unde nu este alternativă pentru centrală individuală. Măsura vizează doar blocurile noi, acolo unde se construiesc acum apartamente și e varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii. 

Măsura ar urma să fie aplicată din ianuarie sau cel târziu februarie, anul viitor. Dezvoltatorii nu vor mai putea permite instalarea centralelor proprii în apartamentele din blocurile nou construite.

„În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normativ în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu.

„Există deja practică în România. Brașov trimite toți dezvoltatorii imobiliari prima dată să negocieze cu cei la cei de la serviciul de termoficare. Ei sunt cei care stabilesc dacă se poate sau nu ajunge în zona respectivă sau nu este eficient. Abia apoi se poate veni cu alte soluții de încălzire a blocurilor noi”, a conchis ministrul Mediului, la Interviurile Digi24 LIVE.

Recomandări:

PUZ-ul Sterk Plast, care prevede că Primăria Constanța va face din Baba Novac stradă cu 4 benzi, prelungit de consilieri

Complex Verona Mamaia Nord – 5 motive ca să îl alegeți dacă vreți un apartament la mare

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

George Scupra pune Ovidiu pe harta turistică a României. Sat al etniilor dobrogene lângă crama Simonei Halep

Fri Dec 17 , 2021
Primarul din Ovidiu, George Scupra, și echipa sa au gândit două proiecte de anvergură care vor pune orașul aflat la o aruncătură de băț de Constanța pe harta turistică a României. Primul este reabilitarea castrului roman. Este un proiect deosebit de ambițios, în desfășurare, care va fi gata în toamna […]
George Scupra, primarul din Ovidiu