Ministrul Sănătății a dezvăluit care este cel mai mare pericol referitor la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

alexandru-rafila
Alexandru Rafila în timpul unei conferințe de presă susținută la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, referitor la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, că pericolul cel mai este distrugerea colectivului. „O clădire poţi să o faci, un colectiv care este împrăştiat duce la pierderea capacităţii de acorda asistenţă medicală de calitate”, a declara acesta.

Ministrul Sănătăţii a dat explicaţii legate de funcţionalitatea unităţilor medicale afectate de incendii izbucnite în timpul valurilor pandemiei de COVID-19, cum ar fi Institutul „Matei Balş” sau Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa.

„La Balş am reluat activitatea. La Constanţa, din păcate activitatea nu a fost reluată, eu am fost în cursul lunii ianuarie acolo, am vizitat spitalul, spitalul nu a suferit, din fericire, foarte mult în urma incendiului, au fost distruse trei încăperi, deci nu a fost o problemă majoră. După incendiu, s-a constatat că spitalul are risc seismic, dar nu datorită incendiului, aşa era clădirea, cu risc seismic. Sunt foarte multe spitale cu risc seismic în România şi noi avem o datorie şi aşa scrie peste tot, chiar şi cred că în Constituţia României scrie că oamenii au dreptul la acces la servicii de sănătate, nu putem să interzicem accesul la servicii de sănătate pentru că nu avem o infrastructură ideală. Trebuie să face spitale noi, avem PNRR-ul, sunt programele operaţionale regionale, există şi alte instrumente care sper să ducă la construcţia de spitale în România, dar trebuie să se desfăşoare activitatea. Spitalul, din punct de vedere funcţional, era în regulă, primăria s-a ocupat pentru înlocuirea instalaţiilor electrice ale spitalului şi instalarea unor senzori care să permită evitarea oricăror concentrări excesive de oxigen. Din păcate, termenele de finalizare a acestor lucrări s-au tot prelungit. (…) Pericolul cel mai mare care poate apărea – şi nu neapărat la Constanţa, oriunde (…) – colectivele care lucrează împreună de mulţi ani şi care sunt profesionalizate, fiecare ştie ce are de făcut, nu pot fi împrăştiate, distrugerea colectivelor specializate din sănătate este cel mai periculos lucru, pentru că o clădire poţi să o faci, un colectiv care este împrăştiat duce la pierderea capacităţii de acorda asistenţă medicală de calitate”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.  

El a adăugat că un proiect precum Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu poate să ducă la o schimbare în termen de câteva luni, arătând că este nevoie de timp pentru realizarea investiţiilor.

Rafila a subliniat că Ministerul Sănătăţii este „în termen” cu pregătirea diferitelor etape din PNRR.

El a anunţat că în interiorul Ministerului Sănătăţii a fost avizat proiectul Ordonanţei de Urgenţă care face posibilă înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Investiţii în Sănătate care are drept obiective, printre altele, realizarea spitalelor regionale Iaşi, Cluj şi Craiova care sunt finanţate nu din PNRR, ci din alte fonduri, inclusiv de la bugetul de stat, alte obiective fiind legate de realizarea a cel puţin trei dintre cele 25 de spitale sau unităţi sanitare de interes naţional sau regional pe care autorităţile intenţionează să le construiască. 

Rafila a spus că, dacă în 2019, în România, au existat aproximativ 4 milioane de internări, numărul a scăzut la jumătate în timpul pandemiei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Când trecem la ora de vară

sâm mart. 26 , 2022
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 martie spre 27 martie, ultima duminică a acestei luni calendaristice, ora 03.00 devine ora 04.00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (30), potrivit www.timeanddate.com. CFR Călători a informat […]

V-ar putea interesa și: