Ministrul Sănătății: „Nu există un grup de vârstă care să fie protejat de coronavirus”

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că nu există un grup de vârstă care să fie protejat de coronavirus.

„Sunt toate vârstele afectate, sunt şi pacienţi cu patologii complexe, nu există cineva să fie la adăpost de acest virus. Acest lucru s-a întâmplat şi în Europa şi în China. Deci nu există un grup de vârstă care să fie protejat de acest virus”, a precizat Victor Costache, Digi24, joi seara.

Ministrul a mai spus că în cel mult zece zile se poate estima momentul vârfului îmbolnăvirilor cu coronavirus în România.

„Scenariul este greu de anticipat deoarece autorităţile şi Guvernul Orban au luat măsuri foarte stricte. Ceea ce este contraproductiv este acest aflux de călători din toate ţările din Europa care se întorc. Cifrele nu sunt foarte clare deoarece au intrat prin toate punctele de frontieră. Este din ce în ce mai greu să călătoreşti în această perioadă. Din cele 277 de cazuri, peste 80 la sută sunt cazuri de import şi ceilalţi sunt contacţi ai cazurilor de import”, a declarat Victor Costache la Digi24, joi seara.

https://www.facebook.com/CT100.RO/videos/223745102343617/
Români din diaspora vor să se întoarcă în țară

Întrebat când va fi vârful epidemiei în România, ministrul Sănătăţii a spus că în cel mult zece zile poate da un răspuns clar.

„Cred că vom putea răspunde într-o săptămână, 10 zile, la această întrebare. Este foarte important să analizăm evoluţia în zilele ce urmează ca să facem o predicţie în acest sens. Sunt măsuri pre-spital, de a reduce măsurile de limitare socială şi în acelaşi timp, întărim spitale pentru a creşte capacitatea de primire pentru pacienţii Covid 19. Toţi aceşti pacienţi sunt deja strânşi într-o bază de date prospectivă şi care spital raportează într-o bază de date prospectivă care este pe un server la STS unde avem acces şi sunt trecute. Este foarte important să ştim toate detaliile medicale, ancheta epidemiologică, toate datele personale şi ce tratament a beneficiat fiecare tratament. Şi aţi văzut, în Timişoara se preferă un anumit tip de tratament, în Bucureşti sunt deja două scheme terapeutice şi o dată la două zile, specialiştii noştri se întâlnesc într-o videoconferinţă pentru a uniformiza aceste practici”, spune Costache.

Ministrul a adăugat că toate categoriile de vârste pot fi afectate de coronavirus.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că România evită greşelile altor state care au amestecat pacienţii infectaţi cu coronavirus şi a spus despre această boală că este una nu foarte complicată, dar care consumă foarte multe resurse logistice. Costache a mai spus că zilnic se identifică noi spaţii de carantină, printre care hoteluri unde se plăteşte pentru fiecare cazare.

„Spitalele din ţară sunt organizate în trei faze, scopul este de a nu amesteca  pacienţii cu Covid 19, cu pacienţii critici de pe terapiile intensive a marilor spitale. Am organizat trei faze de spitalizare. În prima fază sunt Institutele de Boli Infecţioase unde avem în acest moment pregătite 120 de paturi de terapie intensivă şi 2230 de paturi în spitalizare normală pentru formele medii şi uşoare. Strategia noastră este să spitalizăm toate cazurile pentru început, pentru a  evita difuzia acestei maladii în populaţie. Este important de a reuşi să avem o curbă plată a îmbolnăvirii şi a nu depăşi acest parg de ruptură a oricărui sistem medical”, a declarat Costache la Digi24, joi seară.

Ministrul a adăugat că principiul este „să fim cu un pas înaintea bolii”.

„În momentul de faţă avem 277 de pacienţi confirmați la nivelul României şi aceasta este distribuţia pe judeţ şi este uşor de înţeles cu aceatsă fază unu, 120 de paturi de terapie intensivă şi 2200 de paturi de spitalizare continuă facem faţă cu uşurinţă în faza unu. Odată ce faza unu va fi depăşită vom ajunge la spitale de faza a doua care sunt spitale de pneumologie şi  se adaugă de la o săptămână la alt, spitale pe care le pregătim şi le golim pentru Covid 19. Principiul este să fim cu un pas înaintea bolii şi să nu repetm din greşelile unor ţări mari din Europa care au amestecat pacienţi Covid 19 cu pacienţi critici din secţiile de terapie intensivă şi a ajuns la această explozie a deceselor în populaţia fragilă”, a declarat Costache.

Victor Costache a mai spus că numărul paturilor de terapie intensivă ar putea creşte.

„În momentul de faţă am putea avea peste 2000 de paturi de terapie intensivă, dar urmează creşterea progresivă a acestui număr, pe baza achiziţiilor care le-am făcut de ventilatoare. Se lucrează şi pe achiziţiile Băncii Mondiale, pe fondurile proprii ale Ministerului Sănătăţii şi pe achiziția centralizată a Comisiei Europene. Sper să avem încă o mie de ventilatoare suplimentare care s evor adăuga în săptămânile viitoare, resurselor care le-am pregătit”, a declarat ministrul.

Costache a precizat că a sosit deja primul transport de materiale din Turcia.

„Astăzi a ajuns primul transport din Turcia, săptămâna asta, 2 milioane de  măşti şi aproximativ 50.000 de combinezoane care vor fi distribuite spitalelor din faza unu. Echipamentele mai complexe vor fi alocate spitalelor din faza unu si aici, după cum vedeţi, în fiecare spital ştim exact ce paturi sunt, câte ventilatoare, câte monitoare de funcţii vitale, câte injectomate şi cantitatea de echipament de protecţie. În Bucureşti stăm bine şi din acest transport vor fi privilegiate cele două spitale. Nu este o boală foarte complicată, dar este o boală care consumă foarte multe resurse logistice, trebuie să avem în permanenţă foarte mult echipament şi foarte multe materiale sanitare, foarte multe echipamente şi să evităm această îmbolnăvire rapidă a populaţiei din România”, spune Victor Costache.

În ceea ce priveşte locurile de carantină, autorităţile identifică hoteluri care ar putea oferi cazare:

„Cu spaţiile de carantină este o luptă contra – cronometru pe care o duc colegii de la MAI, în fiecare zi se identifică hoteluri suplimentare, tot mai multe dintre ele vor deveni spaţii de carantină. Nu sunt rechiziţionate, se achită pentru fiecare persoană aflată în carantină”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

De ce nu sunt testați mai mulți constănțeni pentru coronavirus. Cum putem ajuta

vin mart. 20 , 2020
Zeci de constănțeni spun că nu sunt testați pentru coronavirus, deși au intrat în contact cu persoane depistate pozitiv. De ce nu sunt testați? În primul rând, pentru că nu sunt teste. Zilele trecut, o doctoriță din Spitalul Județean Constanța spunea public, pe Facebook, că la nivelul județul sunt numai […]

V-ar putea interesa și: