Ministrul Sănătății: Pfizer va reduce livrările de vaccin către Europa. persoanele fără adăpost, incluse în faza II

vaccinare-constanta-2

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat vineri, întrebat dacă ţara noastră va fi afectată de faptul că Pfizer a anunţat o scădere a livrării vaccinului anti-COVID în Europa, că sigur România va fi afectată, însă campania poate continua pentru că există o rezervă care să asigure rapelul de aproximativ 100.000 de vaccinuri şi statul nostru va mai primi şi alte doze. Ministrul Sănătăţii a adăugat că nu este vorba de rapiditatea vaccinării, ci de numărul de vaccinuri, care este o problemă în toată Europa. Laboratorul american Pfizer a avertizat vineri cu privire la o scădere – „începând de săptămâna viitoare” – a livrărilor vaccinului împotriva covid-19, care va afecta Norvegia şi Europa, într-o perioadă în care îşi va îmbunătăţi capacitatea de producţie, au anunţat autorităţile norvegiene, relatează AFP.

”Reducerea temporară va afecta toate ţările europene”, a anunţat într-un comunicat Institutul norvegian de sănătate publică (FHI).

„Pentru moment, nu este clar cât timp anume va dura ca Pfizer să atingă o capacitate de producţie maximă – care va creşte de la 1,2 la două miliarde de doze” pe an, adaugă institutul. FHI nu precizează amploarea globală a reducerii livrărilor către Europa, însă anunţă că se aşteaptă să primească, săptămâna viitoare, 36.075 de doze în loc de 43.875 de doze cât aştepta anterior – o scădere cu 17,8%.

În vederea unei compensări a acestei scăderi, Norvegia anunţă că va recurge la stocul de vaccinuri pe care l-a constituit la primirea primelor doze. Norvegia nu face parte din Uniunea Europeană (UE), însă este asociată uniunii în numeroase domenii, inclusiv în cadrul achiziţionării de vaccinuri împotriva covid-19 negociate de către Comisia Europeană (CE).

„Deşi va avea un impact temporar asupra transporturilor la sfârşitul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie, va oferi o creştere semnificativă a numărului dozelor disponibile pentru pacienţi la sfârşitul lunii februarie şi în martie”, a precizat Pfizer într-un comunicat.

Ministrul a mai spus că Guvernul va adopta săptămâna viitoare o hotărâre care va modifica strategia naţional de vaccinare. El a precizat că vor fi incluse două noi categorii de persoane vulnerabile în etapa a doua de vaccinare şi anume oamenii fără adăpost şi persoanele cu handicap şi cele care le îngrijesc.

„Un ultim punct este hotărârea de Guvern de modificare a strategiei naţionale de vaccinare a României. Va intra pe agendă Guvernului săptămâna viitoare şi pot să vă spun că vor fi anumite modificări. Pot să vă spun de pe acum că în etapa doi de vaccinare vor intra persoane vulnerabile precum oamenii fără adăpost, precum persoanele cu handicap, la fel şi cei care trăiesc sub acelaşi acoperiş şi cei care îi îngrijesc. Acestea sunt două categorii de persoane pe care vă asigur că le vom include în etapa a doua din strategia de vaccinare. Cu alte cuvinte, oameni care vor avea acces imediat la vaccinare”, a declarat Vlad Voiculescu, vineri la finalul şedinţei de Guvern. 

Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.