
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a criticat dur, într-o conferință de presă, firmele din portul Constanța care nu-și plătesc datoriile, dar și pe cei care nu le-au obligat să plătească.
„Legat de anumiți operatori, care timp de mulți ani nu și-au plătit utilitățile, concesiunile, toate lucrurile care țin de managementul inclusiv al companiei statului, Portul Constanța. Cum adică să vii de atâția ani, manager, director, ministru și să ai companii care de 20 de ani nu-și plătesc curentul și nu-și plătesc apa, și tu să nu faci nimic, stai și de uiți? Cum e asta? Și după aceea să ne trezim că facem campanii de presă… Nu mă interesează. Nici pe mine, nici pe alții. Dacă vor să facă afaceri și îi îndemn, îmi doresc să fie cât mai puternici agenții economici din portul Constanța, pentru că asta înseamnă mult pentru Constanța, mult pentru România, domnule, să le facă pe reguli economice corecte și transparente. Că așa știe să facă toată lume afaceri: mă duc în port, ocup zece dane, nu plătesc nimic 20 de ani, nu plătesc curent, apă, concesiune, doar încasez. Păi, scuzați-mă, cine nu știe să facă asta?”, a declarat ministrul.
Acesta a afirmat că statul început să recupereze din datorii, că sunt procese care merg înainte.
„Nu se poate, indiferent ce culoare politică are guvernul și indiferent ce culoare politică are ministrul, noi suntem bine mersi aici, restul se schimbă, noi rămânem. Foarte bine, dar plătește toate lucrurile pe care trebuie să le plătești.”, a mai spus Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu i-a spus directorului APMC că ar fi bine să facă o conferință de presă în care să anunțe cât s-a recuperat din datorii.
Declarațiile în întregime, mai jos.
În noiembrie 2022, ministrul afirma că pe 15 august 2022, Portul Constanţa avea de încasat creanţe totale în valoare de 110 milioane lei. Vreo 10 milioane, de la cei care au considerat necesar că nu trebuie să-şi plătească apa, curentul, ce ţine de utilităţi, vreo 30 de milioane de la cei care au considerat că, dacă au concesionat un teren, nu mai trebuie să plătească chiria. Pentru neplata utilităţilor au fost notificate în această perioadă 104 societăţi. Pentru neplata chiriilor şi a penalităţilor aferente au fost notificate 70 de societăți.
Ministrul a dat de înțeles că cel mai mare datornic este Grup Servicii Petroliere, companie condusă de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu.
Recomandare: Fostul director de comunicare al GSP a dat în judecată compania și îi cere falimentul
„Pentru utilităţi, valoarea totală a datoriilor era de 9 milioane şapte sute de mii şi ceva, dintre care compania de care aminteaţi avea datorii de opt milioane o sută şi ceva. Celelalte 102 societăţi, că v-am spus că erau 104, toate împreună, 1,6 milioane. Şi mare parte dintre aceste societăţi au plătit. Pentru chirii totalul este de 20 de milioane, chirii şi penalităţi, totalul pe care trebuia să îl aibă compania de încasat este de 29,9 milioane de lei, din care….20,5 milioane de lei.”, spunea atunci Sorin Grindeanu.
Recomandare: Portul Constanța avea 6 directori în vară. Acum a ajuns la 10