Ministrul Turismului vede litoralul în roz: prețuri ca afară, distracție ca la noi

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, stă de vorbă, pe plajă, cu turiști, în timpul vizitei de lucru pe litoral, care a avut loc în data de 21 iunie 2019

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, vede litoralul românesc în roz. După un control în Eforie și Vama Veche, acesta a afirmat că prețurile sunt aceleași „ca afară”, dar că aici distracția ține non-stop, în timp ce la alții „la 12 noapte se cam închid toate barurile”.

„Avem plaje foarte frumoase, avem resorturi care rivalizează cu cele de afară, la acelaşi preţuri. Mai mult decât atât, avem distracţie non-stop ceea ce nu se întâmplă în alte părţi. Dacă mergeţi în alte locaţii o să vedeţi că la 12 noaptea se cam se închid toate barurile. Aici distracţie ţine non-stop şi de aceea avem şi foarte mulţi turişti. Am fost la Vama Veche data trecută când am venit la mare şi am văzut foarte mulţi turişti. Au fost zeci de mii de oameni. Intenţionez să mă duc şi în seara asta să mă distrez acolo şi invit pe toţi românii şi pe toţi turiştii să vină la mare, chiar sunt condiţii bune, e vreme bună, sunt localuri unde se pot distra şi preţurile sunt pentru toate buzunarele”, a afirmat ministrul Bogdan Trif.

Ministrul a mai spus că litoralul românesc nu este foarte scump şi există zone pentru toate buzunarele. El a reamintit şi importanţa voucherelor de vacanţă, despre care a spus că reprezintă un motor de dezvoltare.

„Litoralul românesc nu este unul foarte scump, depinde la ce te raportezi. Avem într-adevăr locaţii scumpe, dar avem şi locaţii pentru toate buzunarele. Mă bucur foarte mult că şi anul acesta voucherele de vacanţă reprezintă un motor de dezvoltare şi în special aici pe litoralul românesc am găsit foarte mulţi turişti care au venit cu aceste vouchere de vacanţă, este o măsură bună. Am anunţat că inclusiv în anul 2020 se vor da aceste vouchere de vacanţă şi cu siguranţă şi în următorii ani. Este o măsură bună care a fost apreciată de industria din turism şi ne-au solicitat să o permanentizăm. Mai mult decât atât, trebuie să specific că au posibilitatea şi cei din mediul privat să acorde aceste vouchere de vacanţă. Voucherele de vacanţă nu se impozitează nici cu CAS, nici cu CASS, e doar acel impozit de 10%, deci au posibilitatea se acorde şi aceste vouchere de vacanţă”, a afirmat Trif.

El a precizat că printre atracţiile litoralului românesc se numără plajele, resorturile care rivalizează cu cele de afară atât la condiţii, cât şi la preţuri şi faptul că este distracţie non-stop.

„Haitele de câini” trebuie să dispară

Bogdan Trif a fost întrebat despre intenţia hotelierilor de la malul mării care au ameninţat că vor refuza să mai plătească taxele locale dacă primăriile nu strâng toţi câinii vagabonzi din staţiuni.

„Este îndreptăţită solicitarea lor şi toate autorităţile care au atribuţii în sensul de a limita apariţia câinilor, eventual chiar de a elimina apariţia câinilor în spaţiile publice, a câinilor vagabonzi, trebuie să îşi facă treaba obligatoriu. Nu poţi să ai o staţiune civilizată dacă sunt haite de câini lângă tomberoane sau chiar printre turişti. Este normal să invoci aceste lucruri şi este normal că autorităţile publice locale să îşi facă treaba”, a declarat ministrul Turismului.

Potrivit acestuia, ministerul a făcut „tot ce ţinea de el”, iar condiţiile ar trebui să se regăsească în confortul turiştilor:

„Ne dorim o staţiune, aici, pe malul mării, exact ca şi dincolo, unde sunt resorturi care pot fi date exemplu. Trebuie să recuperăm timpul pierdut şi să facem investiţii. Tot ce a ţinut de Ministerul Turismului, am făcut. Şi mă refer aici pe măsuri fiscale, aveam cea mai mică fiscalitate. Acum aceşti bani trebuie să se regăsească şi în confortul turiştilor pentru că, într-adevăr, am relaxat aceste măsuri fiscale. Dar aşteptăm ca şi condiţiile să se îmbunătăţească astfel încât turiştii să fie mulţumiţi”.

Patronii hotelurilor şi restaurantelor de pe litoral au ameninţat că nu mai plătesc taxele locale, dacă, până luni, primăriile nu strâng toţi câinii fără stăpân din staţiuni. Din estimările patronatelor din turism, în acest început de sezon umblă liberi pe litoral mai mult de 5.000 de câini vagabonzi. Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că pe litoralul românesc umblă liberi mii de câini vagabonzi, care periclitează siguranţa turiştilor, şi pe care primăriile ar trebui să îi mute în adăposturi special amenajate. Detalii AICI.

Amenzi pentru operatorii de plaje

Trif a fost îmsoțit de Ioan Deneș, ministrul Apelor, care a declarat până în prezent, au fost aplicate operatorilor de plaje 21 de sancțiuni, cu o valoare de peste 120.000 de lei.

„Împreună cu ministrul Turismului, Bogdan Trif, am stabilit, astăzi, o inspecție pe litoral, pentru a vedea realitatea din teren. În general, pot să spun că legislația din domeniu se respectă, pentru că am avut în vedere câteva dintre aspectele din legislație, respectiv dacă există locuri de depozitare a deșeurilor care rezultă din consumul alimentar, dacă se respectă acea reglementare în vigoare privind așezarea șezlongurilor la aliniamentul apei și dacă există acea porțiune de cearșeafuri, de 30% din suprafața concesionată de către operatori. Nu am măsurat cu ruleta, dar peste tot unde ne-am dus și am verificat operatorii de plaje, am constatat că suprafața destinată cearșafurilor există. Sigur, am găsit și câteva locuri în care am constatat câteva deficiențe. Nu am găsit într-o locație pubele, tot în același spațiu nu am găsit spațiu adecvat pentru cearșafuri și am impus ca, până mâine, directorul general de la Apele Române și cu directorul ABADL, conform contractului de închiriere a plajei respective, să propună măsuri, cu termene, astfel încât acele mici inadvertențe să fie reglementate“, a spus ministrul Apelor.

Nemulțumirea unui turist

În timpul vizitei, un turist i s-a plâns ministrului Turismului de cazarea pe care o are la Eforie Nord, într-un hotel de 4 stele. Bogdan Trif a mers în control şi a găsit în cameră cabluri neizolate, tavan plin de pete, uşă care nu se închidea bine.

Trif a constatat că turistul avea dreptate şi a dispus ca hotelierul să fie sancţionat, iar camerele, declasificate.

„Într-adevăr, omul care a făcut sesizarea a avut dreptate. Camera nu era finalizată, mai sunt de făcut finisaje. Echipa de control a rămas să termine controlul. Cu siguranţă camerele care nu corespund vor fi declasificate şi (hotelierul – n.r.) va fi sancţionat contravenţional. Nu avea oglindă, erau cabluri neizolate, tavanul lăsa mult de dorit, nu era curăţat de pete, uşa, de asemenea, nu se închidea foarte bine, nu era nici finisată, se vedea foarte multă spumă. (…) Este pe o reabilitare pe fonduri europene şi nu au finalizat lucrările, dar asta nu este un motiv să pui în circuitul turistic camerele care nu corespund, motiv pentru care va fi sancţionat drastic”, a spus Bogdan Trif, precizând că turistul va fi despăgubit.

Potrivit acestuia, la finalul verificărilor, hotelierul ar putea achita o amendă de până la 50.000 de lei.

„Sancţiunea merge de la 8.000 de lei, la 50.000 de lei, atât prevede legea. Vom vedea dacă a mai avut antecedente. Vor fi verificate toate camerele hotelului şi vor fi declasificate toate cele care nu corespund”, a declarat ministrul Turismului.

Managerul general al unităţii spune că este dispus să-l recompenseze pe turistul nemulţumit, explicând că i-a repartizat camera respectivă, chiar dacă nu era finalizată renovarea, deoarece hotelul este plin.

„Referitor la această cameră, ea face parte din obiectul nostru de renovare integrală a hotelului. (…) Din păcate, referitor la această cameră am avut o deficienţă, din cauza faptului că unul dintre furnizori nu a reuşit la timp să ne ofere tocul la uşa respectivă. Am repartizat camera întrucât deficienţa respectivă nu au putut fi remediată la timpul util şi hotelul era ocupat la capacitate maximă. Din acest motiv i-am oferit compensaţii oaspetelui nostru pentru că suntem un hotel responsabil. (…) A fost informat şi am oferit o compensare încă de la bun început referitor la această situaţie. I-a fost oferită o fişă cont în care dumnealui poate să beneficieze de servicii în cadrul centrului de sănătate sau în cadrul restaurantului în regim gratuit din partea hotelului”, a explicat managerul general al hotelului, Emilian Constantinescu.

Potrivit acestuia, în renovarea hotelului au fost investiţi două milioane de euro, iar lucrările ar trebui să fie finalizate în cursul săptămânii viitoare.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Ordin de restricție provizoriu cerut de o tânără bătută de propriul tată

Sat Jun 22 , 2019
O tânără de 18 ani, din Constanța, a cerut un ordin de restricție provizoriu după ce a fost bătută de propriul tată. La  data de 22 iunie, în jurul orei 03.30, polițiști din cadrul Secției 4 Poliție au fost sesizați de către aceasta despre producerea unui conflict la domiciliul său. […]
femeie agresată

V-ar putea interesa și: