Miracol. O femeie, salvată din ruine la aproape 4 zile după cutremur de pompierii români. Un bloc de 9 etaje se prăbușise deasupra ei VIDEO

Operațiunile de căutare a supraviețuitorilor cutremurului din 6 februarie din Turcia continuă.

La solicitarea expresă a autorităților turce, misiunile modului de căutare-salvare RO-USAR au continuat, inclusiv în afara sectorului repartizat echipei.

La ultima misiune alocată, salvatorii români au identificat, în cursul serii 9 februarie, prin căutare tehnică (senzori acustici), posibila prezență a unor supraviețuitori. Din spusele localnicilor, clădirea prăbușită avea 9 etaje.

„Timp de câteva ore, operațiunile de salvare au fost continuate de structurile naționale, cu sprijinul echipei RO-USAR. Astfel, în această dimineață, 10 februarie, în jurul orei 04.00 (ora locală), echipa de căutare-salvare a României a sprijinit autoritățile locale pentru extragerea unui supraviețuitor (o femeie în vârstă de 55-60 ani, conștientă, cooperantă) din cadrul clădirii rezidențiale prăbușite.”, au precizat reprezentanții IGSU.

Mai jos puteți vedea imagini surprinse de IGSU. Se aude cum cineva spune „Silence!” („Liniște!”) pentru a putea auzi de unde exact vin sunetele din mormanul de moloz.

Persoana a fost predată echipajelor medicale.

Peste 21.000 de victime

Mai mulți supraviețuitori au fost scoși de sub dărâmături, în Turcia, la patru zile după cutremurul devastator ce a lovit și Siria vecină, ridicând moralul extenuatelor echipe de salvare, notează Reuters. Șansele de a găsi alți supraviețuitori scade dramatic, în condițiile în care bilanțul celor uciși de seism a trecut de 21.000.

Potrivit ultimelor cifre oficiale, cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade, urmat de peste 100 de cutremure, a provocat moartea a cel puțin 21.051 de persoane, dintre care 17.674 în Turcia și 3.377 în Siria, transmite AFP. OMS estimează că 23 de milioane de persoane sunt „potențial expuse riscului, inclusiv aproximativ cinci milioane de persoane vulnerabile” și se teme de o criză sanitară majoră care ar provoca pagube chiar mai mari decât cele provocate de cutremur.

Frigul, foamea și disperarea au cuprins sute de mii de oameni rămași fără adăpost în urma cutremurelor, cele mai mortale din regiune din ultimele decenii.

Mai multe persoane au fost salvate din ruinele unor clădiri în cursul nopții, inclusiv un băiat de 10 ani salvat împreună cu mama sa la 90 de ore după cutremur în districtul Samandag din provincia Hatay.

Tot în Hatay, o fetiță de șapte ani, Asya Donmez, a fost salvată după 95 de ore și dusă la spital, a relatat agenția de știri de stat Anadolu.

Dar speranțele că mulți alții vor fi găsiți în viață printre ruinele miilor de clădiri prăbușite în orașele și localitățile din regiune se diminuează.

Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea de 7,8 și a mai multor replici puternice din ambele țări l-a depășit ce pe din 1999, când un cutremur la fel de puternic a lovit nord-vestul Turciei, ucigând 17.000 de oameni.

Seismul se situează acum pe locul șapte în topul celor mai mortale dezastre naturale din acest secol, înaintea cutremurului și tsunami-ului din Japonia din 2011 și se apropie de bilanțul de 31.000 de morți din urma cutremurului din Iranul vecin din 2003.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Accident rutier între un șofer de 37 de ani și unul de 81. Ambii conduceau sub influența alcoolului

vin feb. 10 , 2023
La data de 9 februarie 2023, ora 20.30, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați cu privire la faptul că pe strada Ion Roată din municipiul Constanța s-a produs un accident rutier. Polițiștii deplasați la fața locului au constatat faptul că impactul s-a produs între două autoturisme, conduse de […]

V-ar putea interesa și: