Mircea Banias, precizări despre traseul său politic: „Niciodată nu am părăsit băncile opoziției pentru a trece la un partid aflat la guvernare pentru vreun interes personal”

Trimite prietenilor:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mircea Banias a făcut, sâmbătă, precizări despre traseul său politic, subliniind că niciodată nu a părăsit băncile opoziției pentru a trece la un partid aflat la guvernare pentru vreun interes personal.

„Pentru că in ultima vreme m-am văzut pe tot felul de liste, cu care și câte partide m-au avut ca membru, și pentru că mă simt dator față de oamenii care de-a lungul timpului mi-au acordat încrederea lor si m-au votat, vreau sa fac câteva precizări. Singurul partid din care am fost nevoit sa plec a fost PD-L. Nu mi-a fost ușor și mi-a trebuit mult timp sa pot lua aceasta decizie. Revin la acest moment puțin mai încolo.”, a spus Mircea Banias.

Acesta a precizat că, în 1997, convins fiind ca doctrina de centru dreapta îl reprezintă cel mai bine, s-a înscris in PNL, unde am fost simplu membru pentru o perioada scurta de timp.

Citește și: Mircea Banias: „Grație domnului Tăriceanu, ALDE este astăzi un proiect eșuat”

„În anul 2002 am primit invitația sa particip la reconstrucția organizației PD Constanta. Am acceptat cu interes și cu convingerea ca PDul este singura alternativa la un PSD uriaș care părea invincibil. A fost momentul in care mi-am început, cu adevărat, activitatea politica. Au fost cei mai frumoși și cei mai intenși ani, cu cele mai grozave rezultate, anii in care alianța DA a învins PSD-ul in alegerile generale, Traian Basescu l-a învins pe Adrian Năstase, devenind președintele României, apoi PD-L-ul a devenit primul partid din România ca număr de parlamentari și, in fine, in 2009, la alegerile prezidențiale, PD-L Constanta a reușit sa depășească PSD-ul lui Radu Mazăre, după foarte mult timp. Au fost ani in care am condus Organizația PD-L Constanta, am devenit senator ales uninominal și in care mulți colegi mi-au devenit prieteni.”, a mai spus.

A urmat anul 2011, unul din cei mai grei din cariera sa.

„În anul 2011, in urma unor acuzații absurde și aberante, am devenit coruptul anului, intr-un spectacol mediatic care m-a marcat profund. Nu am încetat însă sa sper ca instanțele de judecată îmi vor da dreptate. Și mi-au dat, după opt ani infernali și peste o suta de termene, la ICCJ.
Poate cea mai mare dezamagire a fost ca au existat colegi de partid care m-au condamnat încă din ziua declanșării spectacolului. Am fost etichetat ca mare corupt și orice șansa de cariera politica in PD-L a fost anulată. Ocupat cu “dovedirea nevinovăției” m-am încăpățânat sa dovedesc si ca am dreptul sa fac politica și, izgonit practic din partid, la propunere unor colegi plecați din PD-L, m-am înscris in partidul Conservator. Singura condiție pe care am avut-o a fost sa nu mi se ceara sa vorbesc de rău partidul din care am plecat. In luarea deciziei a contat faptul ca PC făcea parte dintr-o alianță de centru dreapta cu PNL. Din acest motiv m-am afiliat grupului PNL din senat. In mod eronat se spune in presa ca am aderat la PNL, apartenența la grupul parlamentar nefiind consecință vreunei adeziuni.”, a declarat Banias.

Citește și: VIDEO Mircea Banias: Portul Constanța a ajuns un fel de „no man’s land”

Ca membru PC, spune că am militat pentru și am avut un rol in fuziunea cu PLR-ul lui Călin Popescu Tăriceanu.

„Am muncit și am dezvoltat filiala ALDE Constanta. Pentru motive pe care nici astăzi nu le cunosc, fără a avea posibilitatea sa ofer vreun punct de vedere, in 2017, după ce ALDE a devenit partid parlamentar, am fost exclus, nestatutar, din partid. Împreuna cu alți colegi, excluși abuziv din ALDE, printre care Daniel Constantin si Sorin Cîmpeanu, am înființat și înregistrat o noua formațiune politica, ProROMANIA. In 2018 ni s-a alăturat fostul premier Victor Ponta și a început un proces de consolidare a acestui proiect politic, proces confirmat de alegerile europarlamentare din 2019 la care formațiunea o obținut doua mandate. De la bun început ne-am asumat o identitate doctrinara social-liberală.”, a punctat deputatul.

După căderea guvernului PSD al Vioricăi Dancila, a existat un moment de cumpăna in interiorul grupului parlamentar in sensul ca o parte dintre colegii săi susțineau investirea cabinetului Orban iar o alta era împotriva.

„Fără a avea vreo garanție a reușitei demersului nostru, împreuna cu alți șase colegi deputați am decis sa votam pentru, asumându-ne riscul unor sancțiuni din partea lui Victor Ponta, lucru care s-a și întâmplat. După vot am fost informați, prin presa, ca vom fi excluși din partid.
Cred cu tărie ca prevederea din Constitutia României in legătura cu votul imperativ este corecta și ca un parlamentar trebuie sa gândească cu capul lui ce e mai bine pentru cetățenii pe care ii reprezintă.
Vreau sa subliniez faptul ca niciodată nu am părăsit băncile opoziției pentru a trece la un partid aflat la guvernare pentru vreun interes personal. Din PD-L am plecat când asigura singur guvernarea țării.

Din ALDE am fost exclus când de-abia se instalase la guvernare alături de PSD, iar votul pentru guvernul PNL l-am dat intr-un moment in care nimeni nu credea ca se vor putea aduna 233 de voturi, punându-mi in pericol poziția de lider al organizației Constanta și pe cea de vicepreședinte al ProROMANIA la nivel național.
M-am simțit dator sa fac aceste precizări nu ca răspuns pentru cei neinformați sau răuvoitori care nu înțeleg sau se prefac ca nu înțeleg noțiunea de traseism ci pentru cei cărora le datorez cariera politica, cei care de-a lungul timpului mi-au acordat încrederea lor.”, a conchis Banias.


Articole recente

Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.