Mobilizare generală în Donețk, estul Ucrainei

Liderul republicii autoproclamate Doneţk din estul Ucrainei a anunţat sâmbătă mobilizarea generală, informează AFP.

„Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală”, a declarat Denis Puşilin într-o înregistrare video.

Anunţul a fost făcut în contextul „creşterii spectaculoase” a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Conform paginii de Facebook a armatei ucrainene, citată de Reuters, separatiştii pro-ruşi au încălcat armistiţiul de cel puţin 12 ori sâmbătă dimineaţa şi de 66 de ori în ultimele 24 de ore, deschizând focul asupra a peste 20 de aşezări. Militarii susţin că rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk.

Ieri, șefii republicilor populare Donețk și Lugansk au populația evacuată în RusiaDenis Pușilin și Leonid Passetschnik, președinții republicilor populare nerecunoscute Donețk și, respectiv, Lugansk, au anunțat evacuarea locuitorilor în Rusia. Potrivit acestora, președintele ucrainean va da în curând armatei sale ordinul de a ataca.

Persoanele evacuate vor primi tot ce au nevoie, au precizat ei într-un apel către cetățeni.

Acesta a mai spus:

„Începând de astăzi, 18 februarie, va fi organizată o plecare în masă centralizată a populației spre Rusia. În primul rând, vor fi evacuate femeile, copiii și persoanele în vârstă. Vă rugăm să ne ascultați și să luați decizia corectă. O plecare temporară va salva viața și sănătatea dumneavoastră și a celor dragi.(…) În urma consultărilor cu Rusia, au fost puse la dispoziție locuri în regiunea Rostov pentru cazarea cetățenilor, a spus el.

„Dragi compatrioți, vă cer să perseverați și să rămâneți calmi. Împreună vom rezista și vom învinge!”, a rezumat politicianul.”

Fiecare din cei care a plecat a primit din partea statului rus 10.000 de ruble, adică circa 114 euro.

V-ar putea interesa și: Cea mai mare mobilizare militară din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial se întâmplă acum. Au început bombardamentele

Sursă foto: Instagram


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Președintele SUA: „Sunt convins că Vladimir Putin a luat decizia să invadeze Ucraina”

sâm feb. 19 , 2022
Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a declarat convins vineri că preşedintele rus Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina, relatează CNN. Biden a precizat, însă, că Rusia încă poate alege calea diplomaţiei. „În acest moment, sunt convins că a luat decizia. Avem motive să credem asta”, a declarat Biden la Casa […]

V-ar putea interesa și: