
Deputatul constănțean Mircea Banias, PNL, vicepreședinte al Comisiei pentru transporturi și infrastructură, a prezentat săptămâna aceasta, în plen, un raport al comisiei referitor la un proiect de lege privind regimul drumurilor.
Este vorba despre proiectul de lege din 18.01.2014 de modificare a ordonanței guvernului nr.43/1997. Un proiect cerut mai ales de transportatori, prin care Guvernul României a introdus o serie de măsuri în beneficiul activității acestora.
„Proiectul analizat în comisie, pe care l-am prezentat în plen, aduce o serie de beneficii pentru transportatori, a căror activitate este extrem de importantă pentru economie, pentru restul șoferilor, dar și pentru siguranța în trafic, în general, prin măsuri referitoare la ITP.”, a precizat Mircea Banias.
De pildă Guvernul a instituit modalități de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei. De exemplu, se acceptă, în exercitarea actului de control, rezultatele măsurărilor prin cântărire obținute cu ajutorul mijloacelor de măsurare aparținând autorităților competente din statele membre ale UE cu care România are deschise puncte de trecere a frontierei, în baza acordurilor bilaterale încheiate între părți. Totodată, se acordă unele intervale de depășire a maselor maxime admise total și pe axe și a dimensiunilor până la care nu se aplică sancțiuni contravenționale și nu se impune autorizarea circulației acestor autovehicule.
De asemenea, a fost stabilit cadrul legal necesar întreținerii șanțurilor, rigolelor, podețelor, plantațiilor, trotuarelor, căilor pietonale, pistelor pentru bicicliști sau a altor asemenea pentru toate categoriile de drumuri publice, având în vedere faptul că în prezent se prevăd astfel de obligații doar în sarcina autorităților rurale.
În plus, a fost reglementată modalitatea de suportare a costurilor legate de lucrările efectuate la rețelele de utilități, respectiv de către beneficiarul lucrărilor și de către operatorii economici care dețin aceste rețele.
Actul normativ clarifică și unele aspecte privind efectuarea inspecției tehnice periodice (ITP) a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum și corelarea unor dispoziții privind încheierea și executarea contractului de transport pentru transporturile naționale. Prin aceste modificări, se exceptează de la obligația de a efectua inspecția tehnică periodică vehiculele lente, cu viteză maximă constructivă de până la 25 km/h.
Totodată, se stabilește efectuarea la 6 luni a ITP a tuturor autovehiculelor care desfășoară activitatea de RENT CAR, deci atât autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât și autovehiculelor utilizate pentru serviciul de închiriere.