Mohammad Murad, om de afaceri și politician, spune că România are nevoie de 300.000 de muncitori străini. Ce-ar fi să-i plătiți mai bine pe români?

mohammad-murad

Președintele de Onoare al Federației Patronatelor din Turism și Președintele Executiv al Partidului Ecologist Român, Mohammad Murad, i-a trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Nicolae Ciucă cu privire la mediul de afaceri din România.

Mohammad Murad spune că mediul de afaceri are gravă nevoie de 300.000 de angajați „care pot fi aduși numai din afara țării”.

„Stimate Domnule Prim-ministru,

În calitate de om de afaceri, de Președinte de Onoare al Federației Patronatelor din Turism, cât și de Președinte Executiv al Partidului Ecologist Român, vin în atenția dumneavoastră cu solicitarea de a ne susține în rezolvarea unei situații de interes național.

Astăzi mediul de afaceri din România se confruntă cu o problemă majoră – cea a lipsei de forță de muncă. Economia noastră are nevoie urgentă de 300 000 de angajați care pot fi aduși doar din afara țării.

Conducerea Inspectoratului General pentru Imigrări este depășită de această problemă.

Noi, mediul de afaceri, avem nevoie urgentă de forță de muncă, forța de muncă ce poate genera într-un an de zile venituri la bugetul de stat de peste 1 000 000 000 euro, ne mai luând în calcul valoarea adăugată pe care aceștia o aduc în economia românească.

Fără a aduce forță de muncă, o parte din hoteluri și restaurante vor fi nevoite să închidă sau să nu deschidă deloc în acest sezon, iar în sectorul agricol, o parte din produse nu vor fi recoltate.

Vă solicit, de urgență, să mijlociți o întrevedere între mediul de afaceri din România și Ministrul de Finanțe – domnul Adrian Câciu,  în care să explicăm cu detalii problemele nostre, cât și soluțiile pe  care noi le vedem .

De asemenea, solicităm schimbarea conducerii Inspectoratului General pentru Imigrări pentru subminarea businessului românesc și chiar a economiei țării.

Aștept cu interes un răspuns cât mai urgent posibil”, se arată în scrisoarea deschisă a lui Mohammad Murad, Președintele de Onoare al Federației Patronatelor din Turism și Președintele Executiv al Partidului Ecologist Român.”

OPINIA AUTORULUI

Mohammad Murad nu vorbește deloc despre consecințele acestui deficit al forței de muncă. Una din principalele cauze este salariul mic. Salariul mediu net în România variază între 2120 de lei pe lună și 9746 de lei. Cei mai prost plătiți, adică cei care primesc 2120 de lei, sunt angajații din hoteluri și restaurante. Asta înseamnă cam 70 de lei pe zi. Credeți că poate trăi cineva cu acești bani? Mi se pare aproape imposibil. Sigur, o parte din angajați se bazează pe bacșișuri, dar nu toți și nu tot timpul. Acestea vin în special vara, pe litoral.

Își pot permite patronii să majoreze prețurile? Să vedem ce spun cifrele. Mohammad Murad este cel mai mare hotelier din România. Una din companiile sale, Perla Majestic SA, a avut în 2021 o cifră de afaceri de 43 477 667 lei, un profit de 17 024 452 lei și o medie de 89 de angajați. O alta, Phoenicia Express SRL a înregistrat afaceri mai mari, de 65 389 657 lei, și un profit de 4 216 127 lei, cu o medie de 194 de angajați (față de 109 în 2021) – mai multe detalii AICI. Așadar, un profit mediu de 58.193 de lei în fiecare zi.

Ar putea plăti mai mult angajații? Probabil că da. Însă logica lui Mohammad Murad este corectă: optimizeci costurile. Dacă asta înseamnă să aduci muncitori din străinătate, asta faci. Și are dreptate și când vorbește că statul se mișcă greu în această privință, e anchilozat. Ne place sau nu, aceasta este viitorul: România are nevoie de forță de muncă din străinătate, pentru că românii fie nu mai vor să muncească pe salarii mici, fie sunt deja plecați în țări unde se plătește mai bine.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Năvodari, Corbu și Zona Industrială rămân fără apă

mie iun. 22 , 2022
Astăzi – 22 iunie 2022, în intervalul orar 08.00 – 18.00, echipele RAJA sistează furnizarea apei potabile în vederea executării lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de aducțiune, cu diametrul de 400 mm, de pe strada Constanței (zona Rorom Big) din orașul Năvodari. Sunt afectați de lipsa apei […]

V-ar putea interesa și: