Momente extrem de tensionate în Marea Neagră între o fregată olandeză și avioane rusești

 Fregata olandeză HNLMS Evertsen, acostată în Portul Constanța, în fața terminalului de pesageri (foto: Cristian Hagi, 6 aprilie 2019)
Fregata olandeză HNLMS Evertsen, acostată în Portul Constanța, în fața terminalului de pasageri (foto: Cristian Hagi, 6 aprilie 2019)

Ministrul Apărării din Olanda a declarat marți că avioane de vânătoare rusești, dotate cu rachete sol-aer, au hărțuit săptămâna trecută în Marea Neagră o fregată a forțelor navale olandeze, simulând manevre de atac asupra sa și bruindu-i sistemele de comunicaţii, relatează Reuters.

Acțiunile rusești au avut loc pe durata a cinci ore, în data de 24 iunie, și au încălcat drepturile de liberă utilizare a mării, a acuzat ministerul olandez.

Fregata, numită Evertsen, naviga împreună cu grupul naval Carrier Strike Group al Marii Britanii, care efectua la acel moment o acțiune de patrulare în zonă.

Ministrul olandez al Apărării, Ank Bijleveld-Schouten, a calificat acțiunea Rusiei drept „iresponsabilă”.
Fregata „Evertsen avea tot dreptul să navigheze acolo”, a transmis ea într-un comunicat. „Nu există nicio justificare pentru astfel de acte de agresiune, care cresc inutil riscul de accidente”, a adăugat ministrul.

Ea a precizat că Olanda va discuta despre acest incident cu Rusia la nivel diplomatic.

Incidentul are loc în contextul creșterii tensiunilor între NATO şi Rusia, care a afirmat săptămâna trecută că a tras tiruri de avertisment şi a lansat bombe în calea distrugătorului britanic HMS Defender pentru a-l îndepărta din largul Crimeii. Marea Britanie a respins versiunea incidentului prezentată de Moscova.

O echipă a Constanța 100% a vizitat, în 2019, fregata Evertsen, care a participat la exercițiul Sea Shield 2019.

Mai jos puteți urmări două interviuri scurte realizate la bordul HNLMS Evertsen, unul cu comandantul, celălalt cu responsabilul camerei de comandă.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primăria Medgidia începe a doua parte a campaniei de deratizare, dezinsecție și delarvizare

mie iun. 30 , 2021
Primăria Municipiului Medgidia informează că, în perioada 05 – 06 iulie 2021, în intervalul orar 08.00 – 16.00 și 21.00 – 04.00, se va desfășura cea de-a doua parte a campaniei de deratizare, dezinsecție și delarvizare în municipiul Medgidia și zonele limitrofe. În cadrul campaniei vor fi prestate următoarele servicii: […]
medgidia dezinfectie

V-ar putea interesa și: