Momentul istoric de la 14 noiembrie 1878, evocat la Universitatea Ovidius

În data de 14.11.2019 , începând cu orele 18.00, în Aula „Vintilă Dongoroz” a Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității Ovidius Constanța, s-a desfășurat Conferința „14 Noiembrie 1878 – moment important în formarea Statului Național Unitar Român”, organizat de Asociația „Dobrogea Unită” cu sprijinul Universității „OVIDIUS” și în colaborare cu reprezentanți ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități – Sucursala Constanța, Asociatia Culturala Tomis „Reconstruire Istorică” și Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House.

Au luat cuvântul:

  • Profesorul ION MOICEANU, istoric. Acesta s-a referit la contextul și însemnătatea evenimentului de la 14 Noiembrie 1878.
  • Profesor Doctor Diplomat Dorin Popescu ,care a subliniat necesitatea de a privi spre viitor și nevoia de proiecte concrete și importante pentru dezvoltarea Dobrogei.
  • Doctor Lavinia Dumitrașcu din partea Muzeului de Istorie și Arheologie – Constanța a vorbit despre contribuția omului politic Remus Opreanu la înființarea a ceea ce urma să devină în timp Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța.
  • Colonel în rezervă Remus Macovei – Președintele Asociației Cultul Eroilor „REGINA MARIA” a subliniat rolul ostașilor români în administrarea județului Constanța după momentul istoric 23 Noiembrie 1878, dar și despre integrarea tinerilor musulmani, turci și tătari în Armata României.
  • Profesorul universitar- Doctor STOICA LASCU , membru al Academiei Oamenilor de Știință din România a subliniat și explicat importanța abordării evenimentului de la 14 Noiembrie 1878 sub denumirea de de revenire sau reintegrare a Dobrogei la patria mumă, Statul Român.
  • Valentin Zeicu – Președintele Asociației „DOBROGEA UNITĂ” a subliniat semnificația deosebită pe care a avut-o ridicarea statuiei lui OVIDIUS în Constanța la inițiativa prefectului Remus Opreanu. Membrii Asociatiei „DOBROGEA UNITĂ” vor depune eforturi pentru realizarea unui bust al marelui om politic , primul prefect al județului Constanța, Remus Opreanu .

Au surprins prin frumusețe :

  • poeziile recitate sau cântate de Liviu Băițel
  • creațiile artistului plastic Vladlen Babcinetchi
  • exponatele din epocă prezentate de colectionarul Lucian Adamescu

Prezentatorul conferintei a fost Cristian Diaconescu !


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ce acte sunt necesare pentru primul act de identitate

sâm nov. 16 , 2019
Prima carte de identitate se eliberează la împlinirea vârstei de 14 ani. La împlinirea acestei vârste, minorul se prezintă la ghişeul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, însoţit de unul dintre părinţi sau, dupa caz, de reprezentantul său legal, de persoana desemnată din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea […]

V-ar putea interesa și: