Momentul istoric de la 14 noiembrie 1878, evocat la Universitatea Ovidius

Distribuie:

În data de 14.11.2019 , începând cu orele 18.00, în Aula „Vintilă Dongoroz” a Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității Ovidius Constanța, s-a desfășurat Conferința „14 Noiembrie 1878 – moment important în formarea Statului Național Unitar Român”, organizat de Asociația „Dobrogea Unită” cu sprijinul Universității „OVIDIUS” și în colaborare cu reprezentanți ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități – Sucursala Constanța, Asociatia Culturala Tomis „Reconstruire Istorică” și Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House.

Au luat cuvântul:

  • Profesorul ION MOICEANU, istoric. Acesta s-a referit la contextul și însemnătatea evenimentului de la 14 Noiembrie 1878.
  • Profesor Doctor Diplomat Dorin Popescu ,care a subliniat necesitatea de a privi spre viitor și nevoia de proiecte concrete și importante pentru dezvoltarea Dobrogei.
  • Doctor Lavinia Dumitrașcu din partea Muzeului de Istorie și Arheologie – Constanța a vorbit despre contribuția omului politic Remus Opreanu la înființarea a ceea ce urma să devină în timp Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța.
  • Colonel în rezervă Remus Macovei – Președintele Asociației Cultul Eroilor „REGINA MARIA” a subliniat rolul ostașilor români în administrarea județului Constanța după momentul istoric 23 Noiembrie 1878, dar și despre integrarea tinerilor musulmani, turci și tătari în Armata României.
  • Profesorul universitar- Doctor STOICA LASCU , membru al Academiei Oamenilor de Știință din România a subliniat și explicat importanța abordării evenimentului de la 14 Noiembrie 1878 sub denumirea de de revenire sau reintegrare a Dobrogei la patria mumă, Statul Român.
  • Valentin Zeicu – Președintele Asociației „DOBROGEA UNITĂ” a subliniat semnificația deosebită pe care a avut-o ridicarea statuiei lui OVIDIUS în Constanța la inițiativa prefectului Remus Opreanu. Membrii Asociatiei „DOBROGEA UNITĂ” vor depune eforturi pentru realizarea unui bust al marelui om politic , primul prefect al județului Constanța, Remus Opreanu .

Au surprins prin frumusețe :

  • poeziile recitate sau cântate de Liviu Băițel
  • creațiile artistului plastic Vladlen Babcinetchi
  • exponatele din epocă prezentate de colectionarul Lucian Adamescu

Prezentatorul conferintei a fost Cristian Diaconescu !

Articole recente

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.