Moștenirea lui Făgădău: Primăria Constanța a încasat 31 milioane lei din fonduri europene în 2021

parcare-lapusneanu
Cei mai mulți bani au fost încasați pentru lucrările care se desfășoară pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu

Primăria Constanța a încasat 31.583.249 lei din fonduri europene în anul 2021, de aproape patru ori mai mult decât în 2020, potrivit datelor furnizate de instituție la solicitarea Constanta 100%. 31,58 milioane lei pe an înseamnă, în medie, 86.438 lei pe zi. Suma pe cap de locuitor este de puțin peste 100 de lei.

În total, au fost în derulare 30 de proiecte, dar numai pentru 22 dintre ele au intrat efectiv bani în conturi.

Cea mai mare sumă încasată este pentru 9.141.534 lei, pentru proiectul care prevede îmbunătățirea mobilității între Gara CFR și stațiunea Mamaia. Cel care prevede desființarea parcărilor. Pe locul al doilea, cu 8.985.476 lei se află un proiect privind accesul și mobilitatea în zona centrală a Constanței („jungla urbană” promisă de Decebal Făgădău pe strada Ștefan cel Mare), iar pe locul al treilea 5.712.080 lei este reabilitarea energetică a Liceului Ovidius. Așadar, primele 3 proiecte au însumat aproape 24 de milioane de lei din totalul de 31,55 milioane.

La o analiză sumară se observă că 29 din cele 30 de proiecte au fost inițiate de administrația Făgădău. E drept, unele din proiecte au fost semnate efectiv de primarul Chițac. De pildă, proiectul din zona centrală a fost anunțat de fostul primar din 2016, s-a muncit la el ani de zile, dar s-a semnat în iunie 2021.

Singurul proiect care aparține 100% actualei administrații este consolidarea capacității medicale a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, în contextul covid-19, pentru care a atras 36.057 lei.

Așadar, din totalul de 31.583.249 lei, fonduri europene atrase efectiv în 2021 de Primăria Constanța, 31.547.192 lei provin din proiectele inițiate de Decebal Făgădău și echipa sa, iar 36.057 lei din proiectul actualei administrații.

OPINIE

Nu e deloc rău că actuala conducere a primăriei preia proiectele fostei conduceri. Un proiect european nu se face bătând din palme, dimpotrivă, așadar continuarea lor este o bilă albă. Există însă și un revers al medaliei. De pildă, dispariția a mii de locuri de parcare, așa cum a gândit fostul primar, va crea probleme mari în zonă. Cu toate acestea și în ciuda nemulțumirilor locuitorilor și oamenilor de afaceri din zonă, proiectul continuă în forma inițială. O lege a lui Murphy spune că ce începe prost se termină și mai prost. Să sperăm că nu va fi cazul aici și că locuitorii afectați vor găsi alte locuri de parcare sau vor renunța de bunăvoie la mașini.

Să sperăm și că actuala echipă de la primărie va reuși să atragă mult mai multe fonduri decât precedenta.

Cristi Hagi
Sursă: Primăria Constanța

În anul 2020, Primăria Constanța atrăsese fonduri europene în valoare de 8.221.397 lei. Detalii AICI.
One thought on “Moștenirea lui Făgădău: Primăria Constanța a încasat 31 milioane lei din fonduri europene în 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Termoficare Constanța a anunțat avarii pe cinci străzi!

Fri Jan 7 , 2022
Incredibil, dar adevărat! Societatea Termoficare Constanța – fosta RADET – a anunțat, vineri dimineață, că înregistrează avarii pe nu mai puțin de cinci străzi! Evident, asta înseamnă că mii de constănțeni nu au căldură. „Din cauza unor avarii apărute pe rețeaua de transport de pe străzile Oleg Danovski, Moldovei, Al. […]
radet

V-ar putea interesa și: