Moțiune de cenzură. Pică Guvernul? Ce spun PSD, PNL, PRO România și PMP

Luni se votează moțiunea de cenzură inițiată de PSD. Dacă trece, Guvernul pică.

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că PSD are un program de guvernare cu obiective pe termen scurt, dar şi pe termen lung, pe care toţi parlamentarii îl vor avea pe masă la votarea moţiunii de cenzură de luni şi care include „trei mari priorităţi”: sănătate, educaţie şi economie.

„În esenţă am construit acest program de guvernare pentru a răspunde la patru lucruri fundamentale: unu – gestionarea profesionistă a crizei sanitare, doi – deschiderea în siguranţă a şcolilor, trei – relansarea cu adevărat a economiei şi patru- creşterea veniturilor românilor”, a declarat Grindeanu.

În ceea ce priveşte sănătatea şi gestionarea crizei COVID-19, PSD promite, printre altele, „transparenţă”, sprijin pentru mediul privat în lupta cu boala şi testarea în masă. 

„Introducem decontarea integrală a costurilor de testare pentru toate persoanele suspecte şi decontarea parţială a testelor la cerere similar decontării parţiale a medicamentelor, termenul este luna septembrie”, a declarat Grindeanu, în acest context.

Social-democraţii mai promit că, în prima săptămână de guvernare, noul guvern va asigura măşti de protecţie inclusiv pentru agenţi economici.

„E mult mai eficient pentru stat să pună la dispoziţie măşti care să permită continuarea activităţii economice, decât să suporte 75% şomaj tehnic”, explică fostul premier.

În ceea ce priveşte educaţia, PSD propune un program pentru desfăşurarea învăţământului online, promiţând „acces echitabil” pentru toţi elevii şi studenţii din România, prin achiziţionarea de laptopuri şi tablete cu abonament la internet, pentru cei din categoriile defavorizate, pentru elevii şi studenţii care solicită acest lucru, dar şi pentru cadrele didactice.

„Trebuie să reparăm ceea ce a făcut Guvernul PNL şi să deblocăm licitaţia pentru tablete şi laptopuri. Termen: septembrie. (…) Propunem construirea rapidă a unui Corp naţional de asistenţi didactici voluntari, toţi cu competenţe digitale, care să secondeze profesorul titular în contextul separării clasei în două colective de lucru”, a spus liderul social-democrat.

Acesta a adăugat că PSD susţine finanţarea autorităţilor locale pentru a acestea să poată asigura dezinfectarea unităţilor de învăţământ.

Pe plan economic, social-democraţii susţin dezvoltarea producţiei în România şi propun „regândirea lanţurilor de producţie pe componente interne”.

Pentru sprijinirea industriei auto, PSD promite dublarea în următoarele luni, a bugetului pentru programul Rabla Clasic de la 405 la 810 milioane de lei şi creşterea de zece ori a bugetului programului Rabla pentru electrocasnice, care în prezent este de 30 de milioane de lei.

Grindeanu susţine că „un capitol important” din programul PSD de guvernare îl reprezintă creşterea veniturilor şi a puterii de cumpărare.

„Aceasta este de fapt miza moţiunii de cenzură: Noi ne batem pentru veniturile românilor, de la copii la studenţi, angajaţi în companiile private sau de stat şi până la pensionari. Asta este diferenţa fundamentală dintre noi şi liberali. Ei se agaţă de putere pentru a fura din banii ţării în plină pandemie, noi ne luptăm ca aceşti bani să ajungă în buzunarele românilor, nu în conturile firmelor PNL”, a declarat liderul PSD.

Grindeanu reafirmă că PSD va aplica legea privind majorarea cu 40% a punctului de pensie şi dublarea alocaţiilor pentru copii, el spunând că argumentele celor de dreapta conform cărora nu există fonduri pentru aceste majorări „sunt egale cu zero”. 

„Ne ţinem de ce spune legea. Avem calculele făcute, se pot susţine aceste măriri”, a arătat acesta.

Acesta susţine că PSD a ajuns să elaboreze  acest program de guvernare în contextul în care în ultimele luni a făcut focus-grupuri pentru a vedea care sunt aşteptările oamenilor, concluzia fiind căr românii nu mai vor promisiuni „grandioase”.

„PSD va da jos Guvernul Orban pentru a repara în regim de urgenţă România, iar pentru asta ne-am pregătit în ultimele luni organizând zeci de focus grupuri pentru a înţelege mai bine care sunt aşteptările românilor”, a arătat Grindeanu.

Întrebat de unde ar urma să provină fondurile pentru punerea în aplicare a măsurilor propuse, Sorin Grindeanu a arătat că bugetul de stat propus pentru acest an prevede 50 de miliarde de elevi pentru investiţii care nu au început sau care sunt în stadiu incipient, iar din această sumă ar urma să fie luate 20 de miliarde pentru aceste programe.

PSD mizează de asemenea pe 13 miliarde de lei din accelerarea colectării de arierate de la marii contribuabili, dar şi pe fonduri europene, în condiţiile în care multe dintre programele propuse sunt decontabile din bani europeni.

„De asemenea, ceva ce s-a propus în cei trei ani de guvernare şi anume parteneriate public-privat în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro care pot fi accesate, aceste cinci miliarde, de la fondurile private de pensii din România cu condiţia ca acele PP-uri să fie fezabile”, a mai declarat Grindeanu.

Liberalii nu participă la vot

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, anunţă că grupul deputaţilor liberali nu participă la votul asupra moţiunii de cenzură, „pe care PSD a transformat-o într-un ghem de minciuni”.

„PNL nu girează acest demers politicianist al baronilor PSD, unul iresponsabil, neconstituţional şi împotriva intereselor de stabilitate politică a unei ţări aflate încă în război cu pandemia”, afirmă Roman.

„Moţiunea PSD ar fi trebuie sa se intituleze: PSD vrea sa dea foc României, în plină pandemie! Având în vedere faptul ca România este în lupta cu pandemia şi ca suntem cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile locale şi parlamentare, gestul PSD nu este doar neconstituţional, ci şi unul profund iresponsabil. După ce au lăsat România cu depozitele goale de medicamente, cu stocuri ZERO, PSD a dus în permanenţă o luptă pentru sabotarea Guvernului”, afirmă Florin Roman, duminică.  

El adaugă că reprezentanţii PSD „s-au plâns ca măsurile luate de Guvern sunt prea dure, au cerut relaxare peste relaxare şi rezultatul este ca am ajuns la o medie de peste 1.200 de cazuri pe zi”.  

„Au lăsat Guvernul fără posibilitatea unor acţiuni legale şi astfel, numărul cazurilor grave de pe secţiile ATI a explodat. Lupta de gherila a PSD s-a mutat apoi pe plan economic, solicitând măriri de pensii şi salarii, de parcă România nu ar fi trebuit sa aloce sumele necesare luptei anti-COVID-19. Reamintesc ca la votarea bugetului de stat, România nu era în situaţia de a lupta împotriva unui virus care nu a plecat. Acum, baronii roşii ai PSD vor sa genereze o criza politica, să arunce România în haos, doar pentru interese de partid. Este cel mai iresponsabil lucru pe care îl poate face PSD!”, spune Roman.  

El susţine că “nicăieri în lume, un partid nu a forţat o moţiune de cenzură în perioada pandemiei”.  

„PNL nu girează acest demers politicianist al baronilor PSD, unul iresponsabil, neconstituţional şi împotriva intereselor de stabilitate politică a unei ţări aflate încă în război cu pandemia”, precizează Florin Roman.   Parlamentul dezbate, luni, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Victor Ponta anunță că e blat între PSD și PNL

Liderul Pro România, Victor Ponta, susţine că rezultatul moţiunii de cenzură ce urmează să fie votată luni a fost negociat deja şi chiar dacă formaţiunea pe care o conduce va vota în favoarea acesteia, premierul Ludovic Orban şi “gaşca” vor rămâne în funcţii.

„Din păcate, în Ilfov, în mod special, pentru că e judeţul cel mai mic (…), dar cu siguranţă este judeţul cel mai bogat, interesele sunt enorme din punct de vedere financiar şi blaturile sunt foarte mari. Aici nu există PNL sau PSD, hai să fim serioşi, aici există Hubert cu Petrache, aici există Pandele, nu există PNL sau PSD, aici e un blat. Din păcate, ca să vă dau o veste proastă, blatul se duce mai departe, până la Parlament. Vă daţi seama că deja s-a negociat rezultatul moţiunii de mâine şi chiar dacă noi toţi cei de la Pro România o să votăm pentru moţiune, deja cred că s-a şi scris, s-au numărat şi voturile. Nu se întâmplă nimic mâine, rămânem cu Orban şi gaşca foarte bine finanţată de altfel din Ilfov”, a declarat Victor Ponta duminică, la evenimentul de lansare a candidaţilor PRO România Ilfov pentru alegerile locale.

PMP: „Demers iresponsabil”

PMP nu susţine o aventură politică precum moţiunea de cenzură a PSD, declară preşedintele formaţiunii, Eugen Tomac. El afirmă că Partidul Mişcarea Populară nu susţine acest ”demers iresponsabil”.

„Nu e nimic nou sub soare. Se pare că domnul Ciolacu nu vrea să dezmintă linia politică a PSD, pe care susţinea că nu o va promova, aceea de a semăna haos cu orice preţ. Acum câteva săptămâni spunea că impresia pe care o are este că ţara este într-un haos pe care nici PSD-ul nu ar putea să-l genereze, dar iată, cu paşi rapizi, după Congres, îşi menţine această linie politică”, declară la RFI Eugen Tomac.

Eurodeputatul spune că PMP nu va vota moţiunea de cenzură.

„I-am transmis ieri domnului preşedinte Ciolacu că PMP nu va susţine o asemenea aventură politică. Este inadmisibil, nu putem accepta un asemenea joc şi dincolo de orice reproş pe care îl putem aduce actualului Cabinet legat de modul cum a fost gestionată criza, cum s-au luat anumite măsuri, este prea mult să împingem ţara într-un haos politic care va produce şi mai multă dezordine şi mai mult dezechilibru, atât în plan economic, cât şi în ceea ce priveşte combaterea pandemiei”, meţionează liderul PMP.

Eugen Tomac precizează că parlamentarii PMP nu vor fi prezenţi în sală, în momentul votului asupra moţiunii de cenzură.

„PMP nu susţine acest demers iresponsabil al PSD. Nici un parlamentar din Partidul Mişcarea Populară nu va fi prezent la această moţiune de cenzură. Aceasta este decizia pe care noi am luat-o”, conchide Tomac.

Sursă: Newsin, Agerpres, Mediafax

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.