Primăria Constanța are în derulare mai multe proiecte de infrastructură. Firmele care au câștigat licitațiile au apelat și la muncitori străini pentru a le duce la capăt.
În cartierul Coiciu din Constanța, de exemplu, la schimbarea conductelor de termoficare lucrează echipe din Ucraina. Acestea au adus chiar și utilajele din țara lor, afectată de război de mai bine de un an.
Un specialist pe care l-am consultat a fost la fața locului și ne-a declarat că aceștia fac lucrări de calitate, în opinia sa.
Reprezentanții primăriei spun că municipalitatea nu a semnat niciun contract direct cu o firmă din Ucraina. Așadar, vorbim despre subcontractori ai unor firme care au câștigat contractele.
Primăria ne-a declarat că la proiectele aflate în execuție mai lucrează muncitori din Vietnam, Pakistan și Republica Moldova.
Lipsa muncitorilor străini se resimte în toate domeniile, nu numai în cel al construcțiilor.
Proprietarii de restaurante și hoteluri apelează de ani buni la forță de muncă din Asia, în special din Sri Lanka. Recent am observat muncitori străini și în spălătoriilor auto din Constanța. Una dintre ele a angajat doi iranieni.
„Sunt foarte serioși, lucrează bine, au început să învețe și română.”, ne-a spus o colegă de-a lor.
Nevoie din ce în ce mai mare de străini
Nevoia tot mai acută de muncitori străini în România s-a observat anul trecut, când companiile au angajat 100.000 de lucrători străini, atingând contingentul stabilit de către Guvern pentru anul trecut, arată datele obținute de Economedia de la Inspectoratul General pentru Imigrări.
La jumătatea anului trecut, în România lucrau aproape 90.000 de străini din 178 de ţări. De aproape două ori mai mulți față de iunie 2019, când mediul privat s-a reorientat și a început să angajeze personal asiatic. Cei mai mulți străini care ajung în România cu un contract de doi ani în HoReCa, construcții, producție și transporturi vin din India, Turcia, Bangladesh, Nepal și Pakistan.