Municipiul Constanța are Consiliu Diplomatic Consultativ

Poza de grup a consiliului: 13 bărbați și o singură doamnă

Astăzi a avut loc, la Sala „Remus Opreanu” a Consiliului Județean Constanța, cu respectarea regulilor specifice situației epidemiologice COVID-19, prima reuniune a Consiliului Diplomatic Consultativ al Municipiului Constanța prezidată de domnul Vergil Chițac, primarul municipiului.

„Au participat la reuniunea convocată de Primarul municipiului: doamna Consul General Tatiana Mihailovna Grușko și domnul vice-consul Yaroslav Eremeev, Consulatul General al Federației Ruse la Constanța, domnul Alexandru Bobe, Consul Onorific al Estoniei la Constanța, domnul Laurențiu-Adrian Lazăr, Consul Onorific al Regatului Norvegiei la Constanța, domnul Dorel Glăvan, Consul Onorific al Republicii Franceze la Constanța, domnul Constantin Șuteu, Consul Onorific al Finlandei la Constanța, domnul Daniel Sorin Coman, Consul Onorific al Regatului Țărilor de Jos la Constanța, domnul Iani Stavrositu, Consul Onorific al Georgiei la Constanța, prințul Șerban Dimitrie Sturza, Consul Onorific al Republicii Macedonia de Nord la Constanța, domnul Omer Susli, Consul Onorific al Albaniei la Constanța, domnul Adrian Bavaru, corespondent consular al Italiei la Constanța, domnul Adrian Dan Dugăiașu, director general adjunct al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța și domnul Ion Dănuț Jugănaru, director general, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.” a anunțat Primăria Constanța.

Principalele subiecte dezbătute în cadrul discuțiilor au vizat atragerea investițiilor străine în municipiul Constanța și utilizarea, de către municipalitate, a exemplelor de bune practici sectoriale,în diferite domenii, deținute de țările reprezentate în municipiu de către consulii de carieră și onorifici. Primarul Vergil Chițac a precizat că cele două domenii reprezintă pilonii raporturilor de cooperare dintre municipiu și partenerii săi externi.

În cadrul discuției au fost formulate mai multe propuneri de consolidare a relațiilor dintre primăria municipiului Constanța și partenerii externi. Consulii onorifici au exprimat disponibilitatea și interesul țărilor reprezentate de aceștia pentru a sprijini proiectele de dezvoltare economico-socială a orașului. S-a subliniat că este nevoie de schimbări structurale ale orașului în numeroase domenii, precum disciplina urbanistică, gestionarea spațiilor verzi, astfel încât să se consolideze rapid premisele unei creșteri substanțiale a investițiilor externe în municipiu. În acest context, a fost evidențiată și salutată viziunea de dezvoltare a orașului propusă de municipalitate.

Au fost discutate inclusiv disfuncțiile care au împiedicat sau au limitat, până în prezent, dezvoltări sustenabile și de amplitudine ale orașului și, implicit, au descurajat marile investiții.

Consulii onorifici au formulat mai multe propuneri în vederea consolidării și optimizării formatelor actuale de cooperare între primăria municipiului Constanța și partenerii săi externi, precum: dezvoltarea rețelei actuale de orașe-înfrățite și orașe-partenere, deschiderea de noi curse aeriene între Constanța și orașe europene, simplificarea procedurilor administrative privind deschiderea unei afaceri și/sau implementarea unui proiect de investiții, organizarea periodică de întâlniri cu oameni de afaceri străini etc. S-a apreciat că există, în momentul de față, numeroase instrumente și linii de finanțare a unor proiecte de dezvoltare cu atragere de fonduri europene care pot fi exploatate de către autoritățile locale sau agenții economici din municipiu.

Primarul municipiului a prezentat principalele proiecte de dezvoltare și modernizare a municipiului Constanța, evidențiind totodată oportunitățile de investiții în municipiu.

S-a concluzionat că, pentru atragerea de investiții străine, este nevoie de modernizări și dezvoltări sistemice ale orașului, în multiple domenii, iar disponibilitatea municipalității pentru elaborarea de proiecte integrate în domeniul dezvoltării sustenabile a municipiului este apreciată și salutată de către consulii onorifici cu atribuții de reprezentare pe raza municipiului Constanța. În acest context, aceștia vor face ”lobby pentru Constanța”, sprijinind și promovând efortul de dezvoltare a orașului propus de municipalitate.
Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Următorul articol

Peste 13.000 de persoane s-au îmbolnăvit de covid după ce s-au vaccinat, adică 0,69% din numărul total

mar mart. 30 , 2021
Preşedintele Comitetului de coordonare privind vaccinarea anti-COVID, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat astăzi că de la debutul campaniei de vaccinare până pe 28 martie, 13.416 persoane au fost testate pozitiv la SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, iar 1.859, după cea de-a doua doză, scrie Agerpres. „De la […]
vaccin-constanta-rapel-2

V-ar putea interesa și: