Municipiul Constanța va avea buget participativ, la cinci ani după Cluj-Napoca. Valoarea fiecărui proiect, de patru ori mai mică

salarii-primaria-constanta

Locuitorii Constanței vor putea decide cum se cheltuie o foarte mică parte din bugetul local. Acest lucru se întâmplă deja în Cluj-Napoca de cinci ani. La noi, USR se chinuie de prin 2018 să-l pună în practică. Valoarea maximă a unui proiect este de circa patru ori mai mică decât în Cluj.

Pe site-ul primăriei s-a creat o secțiune unde se pot lăsa propuneri.

Suma totală alocată de la bugetul local este de 5 milioane de lei/an, iar un proiect propus trebuie să se încadreze în suma de 500.000 lei, inclusiv TVA. Va câștiga proiectul cu cele mai multe voturi din fiecare dintre cele 10 domenii: mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, amenajare spații verzi și locuri de joacă, amenajare spații publice, cultură, protecția mediului/protecția animalelor, digitalizare, sport, social, educație și sănătate.

„Pentru a fi validate, proiectele trebuie să fie de competența Primăriei municipiului Constanța sau a instituțiilor subordonate Consiliului Local şi să vizeze un spaţiu din proprietatea publică a municipiului Constanța.”, a anunțat primărie.

Fiecare persoană fizică sau juridică poate formula o singură propunere de proiect pentru fiecare din domeniile stabilite în regulament. Pot propune și/sau vota proiecte pentru oraș cei care locuiesc, muncesc sau studiază în municipiul Constanța și au împlinit vârsta de cel puțin 18 ani, precum și asociațiile și fundațiile cu sediul social în municipiul Constanța. Pentru a putea trimite propuneri de proiecte și pentru a putea vota, trebuie să vă creați un cont de utilizator în platforma online și să vă identificați cu un cont unic de email.

Platforma online este disponibilă la adresa: https://tudecizi.primaria-constanta.ro/

De asemenea, proiectele pot fi depuse și în format tipărit la registratura Primăriei municipiului Constanța.

O comisie de evaluare și monitorizare, din care vor face parte reprezentanți cu putere de decizie din cadrul aparatului de specialitate al primarului sau instituțiilor subordonate Consiliului Local al municipiului Constanța, reprezentanți ai Consiliului Local al municipiului Constanța și reprezentanți ai societății civile va stabili eligibilitatea proiectelor.

„Unul dintre obiectivele mele principale îl reprezintă implicarea cetățenilor în mod direct în luarea deciziilor la nivel administrativ. Constanța este a oamenilor și mă bucur că acest proiect de bugetare participativă, atât de important pentru oraș, se va concretiza și va deveni un instrument de transparență decizională la nivel de guvernare locală, prin care vor fi respectate dorințele constănțenilor” a declarat viceprimarul municipiului Constanța, Florin Cocargeanu, USR.

Sesiunea din 2022 se desfășoară astfel:

 • 19.09.2022 – 16.10.2022 – Etapa de depunere a proiectelor;
 • 17.10.2022 – 04.11.2022 – Etapa de analiză a proiectelor, care conține mai mulți pași:
 • 17.10.2022 – 30.10.2022 – Evaluarea proiectelor de către Comisia special creată în vederea stabilirii eligibilității;
 • 31.10.2022 – Afișarea listei cu proiectele eligibile (proiectele vor fi afișate public pe platformă gradual în timpul acestei etape, nu toate în același timp);
 • 31.10.2022 – Afișarea listei cu proiectele respinse (proiectele vor fi afișate public pe platformă gradual în timpul acestei etape, nu toate în același timp);
 • 01.11.2022 – 03.11.2022 – Depunerea și analiza contestațiilor;
 • 04.11.2022 – Afișarea listei finale de proiecte eligibile.
 • 07.11.2022 – 04.12.2022 – Etapa de vot;
 • 13.12.2022 – Afișarea proiectelor câștigătoare.

Cum e în Cluj-Napoca

În Cluj, propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele domenii:

 1. Alei, trotuare şi zone pietonale;
 2. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
 3. Spații verzi și locuri de joacă;
 4. Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);
 5. Infrastructură educațională și culturală;
 6. Oraşul digital.

Cetățenii pot depune câte un proiect pentru fiecare din cele 6 domenii menționate mai sus. Valoarea fiecărui proiect nu trebuie să depășească 400.000 euro (TVA inclus).


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Constănțenii, sub media pe țară la speranța de viață. Tulcenii, pe ultimul loc

joi aug. 25 , 2022
Noile date publicate de Institutul Național de Statistică arată o realitate dură pentru dobrogeni: speranța de viață în Constanța este sub media pe țară, iar în Tulcea este chiar pe ultimul loc! Vâlcea este județul cu cea mai mare speranță de viață, acesta fiind și singurul județ în care acest […]

V-ar putea interesa și: